2017. 12. 12.

Dos Caminos – Szépség a monotonitásban

Miért érdemes a Burgos és León közötti unalmasabbnak tűnő terepet is végigjárni az El Caminón? Mivel tudok az adventben a szürke hétköznapjaimba színt vinni? Milyen csodákat tartogat nekünk Isten? Ezek a kérdések foglalkoztattak a mai napon. Tarts velünk!

A Burgos és León közötti távolság átlagos tempóban egy hét a zarándokok számára. Azok, akik szeretnék végigjárni az El Caminót, de nincs rá egy hónapjuk, sokszor inkább átbuszozzák ezt a szakaszt, mondván talán itt a legkevesebb a látnivaló, mivel java részt búzamezők követik egymást. Nos, szerintem pont ez a szépsége ennek a tájnak. Amikor sétálsz a fennsíkon és ameddig ellátsz, csak búzamezőket látni. Néha megtöri ezt az egyhangúságot egy-egy zöldfolt, vagy falucska.

hirdetés

Vajon a mi adventi előkészületünk mennyire egyhangú? Én mindig azt tapasztalom, hogy karácsony ünnepe lelki felüdülést jelent nekem a „szürke” hétköznapok között. Akkor nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy lelkileg is átéljem az ünnepet. De az előkészületek során sokszor visszasüllyedek az átlagos hétköznapokba és elfelejtem, hogy minek van itt az ideje. Amikor ráeszmélek erre, akkor sokat segít a Szentírás olvasása, vagy ha húzok egy igekártyát. Valahogy mindig olyan gondolatok találnak meg, ami sokat jelent nekem az adott pillanatban. Ha van kedved hozzá, csinálj igekártyákat, amelyekre írd fel kedvenc szentírási soraidat! A szürke hétköznapokban pedig húzz egyet és hordozd azt aznap magadban. Vagy akár lepd meg családodat, barátaidat vele. Nekik is sokat jelenthet.

Burgos után egy bő 30 kilométeres szakasz várt ránk Hontanasig. Ahogy fentebb már írtam a tájat a búzamezők uralták, de tényleg ennek is megvolt a maga szépsége. Az utolsó 10 kilométeren aztán egyetlen település sem volt. Csupán félúton törte meg egy patak parton fekvő kis zarándokszállás a búzamezők monotonitását. Érdekes volt ez a kis zöld oázis a nagy sárgaságban. És, hogy a hétköznapokban is vannak csodák?! A Caminón is sok ilyet tapasztal az ember. Például amikor sokadik kilométered teljesíted aznap és egy útjelző táblán magyarul olvasod, hogy „Kitartás!”, akkor tényleg nem tehetsz mást és háttérbe szorul a fáradtságod. Az advent alatt is járjunk nyitott szemmel és találjuk meg, hogy Isten milyen csodával lepett meg aznapra minket! Mert abban biztosak lehetünk, hogy Ő nem spórol ezzel…

Dos Caminos Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás