2017. 12. 11.

Dos Caminos – A csoda ott van körülöttünk

Az El Caminón sűrűn rácsodálkozunk a természet ajándékaira. Tegyük ezt az adventben is, keressük meg ezekben a téli napokban környezetünk szépségeit! Továbbá készítsük elő lelki templomunkat és fényesítsük ki karácsony ünnepére. Tarts velünk mai kettős utunkon is!

Csodadolgokat láttunk ma” – ezzel a felkiáltással zárul a mai evangéliumi szakasz. 11. napunk elején az El Caminón is csodálatos dolgokat láttunk. Bár nem a Lukács evangéliumában szereplő, a béna meggyógyításához hasonlót, de azt mindenképp megtapasztalhattuk, hogy Isten milyen természeti csodákkal ajándékoz meg bennünket. Ahogy elhagytuk Beloradót, észrevétlenül a nyomunkba szegődött egy felhőcsoport, amely ha már arra járt, akkor úgy gondolta, hogy leereszkedik hozzánk a fennsíkra. A Caminón nap mint nap megtapasztaljuk, hogy milyen gyönyörű a természet, amely körülvesz bennünket.

hirdetés

Talán kevésbé van lehetőségünk a természettel találkozni a hétköznapokban, főleg a városokban. De azért ha nyitott szemmel járunk, itt is rácsodálkozhatunk annak rejtett szépségeire. A téli időszakban hajlamos vagyok még kevésbé észrevenni Istennek a természeti ajándékait. Hiszen minden kopár és a színek sem olyan élénkek, mint tavasszal. Szánjunk ma rá egy kis időt iskolába, vagy munkába menet, hogy megálljunk egy kicsit és rácsodálkozzunk Isten alkotásaira körülöttünk! Lehet ez egy folyópart, park, vagy bármi, amiben megtalálhatjuk ezt a szépséget télen is. Ha látunk, akkor szedjük fel az elhullajtott szemetet, hogy még szebb lehessen környezetünk! Az adventi előkészületünket ez is elősegítheti, hogy természeti környezetünkre is odafigyelünk.

Egy alig százfős kis faluban, Agésban zártuk a 11. napunkat a spanyol zarándokúton, majd másnap egy igazi nagyváros, Burgos volt az úti cél. A katedrálisáról is nevezetes városba két úton lehet eljutni: az egyik egy lepukkant gyártelepen halad (legalábbis az útikönyv szerint), míg a másik egy folyóparton. Szerencsére az utóbbira keveredtünk rá, így nagy ajándékként éltük meg, hogy úgy jutottunk el végül egy nagyváros központjába, hogy csak a legvégén tapasztaltuk, hogy ez valóban nem egy kis település lesz. A katedrális pedig lenyűgöző volt és nem csak az előző részben említett Santo Domingóihoz hasonlóan kívülről, hanem belülről is. Dolgozzunk azért, hogy a mi lelki templomunk is ilyen gyönyörű lehessen karácsonyra belülről is! A szentgyónás és a rendszeres imaélet is segít kifényesíteni lelki katedrálisunkat!

Dos Caminos Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás