2017. 12. 05.

Dos Caminos – A szent és a bikák, avagy ne hagyjuk elveszni az ünnep lényegét

Éreztük már azt, hogy a karácsonyi készülődésben nem az ünnep valódi lényegén van a hangsúly? Sajnos az El Camino-n található Pamplona védőszentjét sem elsősorban vallási szempontból ünneplik már manapság. De vajon mi köze Szent Ferminnek a bikákhoz? Mai kettős utunkból ez is kiderül!

Mai úti célunk a Zubiritől 26 km-re fekvő Cizur Menor. Bár jó lenne Pamplonában megszállni, de július 7-14. között ott hamar telítődnek a szállások a város védőszentjének (Szent Fermin) tiszteletére rendezett fesztivál miatt, így úgy döntünk, inkább tovább megyünk a közel 200 ezres városból. Pamplonát két úton lehet megközelíteni, mi a fentebbit választjuk, így útba ejtve Zabaldika kicsiny templomát. Jó érzés napközben betérni ide, és a csendben megpihenni Isten jelenlétében. Nagy szeretettel fogad minket egy néni, továbbá külön öröm, hogy kapunk a helyről magyar (!) nyelvű leírást is, illetve kipróbálhatjuk, milyen megkongatni a templom harangját.

Boldog a szem, amely látja, amit ti láttok.” (Lk 10,23)

A mai evangéliumban szereplő gondolat egy buzdítás is lehet számomra az adventben, amikor úgy érzem elveszek a tanulásban, munkában, teendőimben, vagy esetleg kudarcok érnek. Persze nehéz ilyenkor vidáman állni a dolgokhoz, de ha ilyen szituációban eszembe jut a fenti evangéliumi idézet, akkor talán könnyebb lesz. Hiszen milyen boldogok lehetünk mi keresztények, mert tudjuk, hogy karácsony ünnepével Jézus születését ünnepeljük, neki adhatunk hálát mindenért. Ami pedig különösen jó, hogy a kapu nyitva áll bárki előtt, aki szeretne részesülni ebből a boldogságból.

Néha azt tapasztaljuk, hogy a karácsony elveszíti a valódi értelmét és lényegét az ajándékvásárlások közepette. Pamplonában Szent Fermin ünnepe sem elsősorban a vallási tiszteletadásról szól már, sokkal inkább egy városi nyári fesztivál (amikor mindenki piros-fehér ruhába öltözik), amelynek csúcspontja a minden reggel 8 órakor tartott bikafuttatás. Ez az esemény turisztikai népszerűségét Ernest Hemingway „Fiesta, a nap is felkel” című, 1926-ban megjelent könyvének köszönheti.

hirdetés

Szent Fermin

A III. század végén Pamplona római szenátorának a fia volt Fermin, aki a családi hagyomány helyett a papságot választotta. 18 évesen, Toulouse-ban szentelték pappá, majd előbb szülőföldjén végzett térítőmunkát, majd Amiens-be utazott. 303. szeptember 25-én egy Jupiter-hívő lefejeztette. A bikákat csak jó ezer évvel később kapcsolták a szenthez, azzal indokolva, hogy nem is lefejezték, hanem egy bika után kötözték és így érte a mártírhalál.


Miután megismerkedtünk egy kicsit Pamplona védőszentjével, mára válasszunk magunknak egy szentet, akivel hasonlóan teszünk! Lehet a kedvencünk, bérmaszentünk, vagy egyszerűen csak olyan, akiről már sokat hallottunk, de nem tudjuk a pontos életét. Sok lehetőségünk van, használjuk ki és olvassuk el az élettörténetét. Én is kitaláltam, hogy kit választok, de csak holnap árulom el.

Mai caminós utunkat tehát a Pamplona utáni kisfaluban, Cizur Menorban zárjuk, ahol találunk a Máltai Lovagrend részéről fenntartott erődszerű templomot is. Itt már nem találunk szabad szobát, de egy kicsivel tovább haladva sikerül elfoglalni a szállásunkat. Holnap Puente la Reina (A királynő hídja) településig haladunk majd.

Dos Caminos Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás