2016. 08. 25.

Az FR-FR titok – aktív apai előkészületek [Apa-Fia 3. rész]

A múltkori passzív lépések után írok az aktív lépéseimről. Sokszor éreztem, hogy nincsen feladatom, csak csöndben kell lenni és hallgatni feleségemet. Egy-egy foci után hazaballagva jutott eszembe, hogy fú tényleg, apa leszek! Hosszú utat jártam be mire Apának mertem hívni magamat. Nagyon hálás vagyok feleségemnek, hogy segített az apává válni. Nem pussolt engem, hanem elfogadta a saját tempómat.  Apa Fia Blog harmadik rész.

003 03 m0351 AFBFelszerelkezni
Nagy a család körülöttünk így a kötelező felszerelések könnyen összegyűltek. Kölcsönkértünk rövid távra, hosszú távra és örökbe. Pár dolgot vettünk azért, főleg emocionális indíttatásból. Feleségem nézte ki a holmikat, én leginkább a fuvaros szerepét töltöttem be, de ezen keresztül lépésről lépésre én is kezdtem feltölteni az apaság dobozomat.

Adott a lehetőség, hogy feladatot keress magadnak, amin keresztül közeledni tudsz  az apaság felé. Egy jó barátom például édesapjával közösen készített bölcsőt gyermekének.

 

003 07 nagyi ablakban AFBNagyszülés
Szüleink a hír hallatától “azonnal” nagyszülő üzemmódba kapcsoltak. Újrarendeződtünk. Fontos, hogy mi legyünk a kezdeményezők különben -puszta jó szándékból – Ők kezdik el formálni új családunkat.  Akárcsak az esküvő szervezéskor, itt is ugyanúgy figyelni kell nagyszülők közötti szereposztásra & egyensúlyozásra. Ezekben a helyzetekben a saját szüleim felé aktívan részt kellett vállalnom. Éljünk a lehetőséggel, hogy nagy-szüleinkkel újra rend(szer)ezzük a kapcsolatot.

Félelmünk volt, hogy egyik vagy másik nagyszülőnk szülői szerepben akar majd létezni a gyermek körül,

és mivel fiunk az ötödik illetve a  tizenegyedik  unokaként érkezett, rutinos Nagyszülőkkel volt dolgunk.  Örülünk, hogy  sikerült jól beosztani a látogatást, segítést. Mind a két párosnak megvan a saját napja amikor együtt vagyunk.  Nagyon nagy ajándék mind a négy élő nagyszülőnk, nem csak a pelenka cserénél, hanem lelki és nevelői értelemben is!

 

003 05 chapel AFBLelki upload
A lelki élet vezetője a férfi a házasságban. Ilyen téren nagy szerep jutott nekem. Feltölteni önmagamat, feleségemet, házasságunkat. Beszélgetni, imádkozni, sokat sétálni, csendben lenni, kettesben lenni – ameddig még lehet. Kitalálni, megszervezni, hogy a lehető legtöbb beleférjen még a szülés előtt.

ÉS hármasban lenni.

A fogantatástól kezdve hármasban vagyunk, és a sejt, aki mit se sejt,  valójában mindent lát, felfog, és hall; sőt visszajelez!

Még csak belülről, még csak pocakon keresztül, de egyre többet és egyre jobban. Ahogy az előbbi posztban írtam, ezért is nagyon örültem, hogy a lehető leghamarabb megtudtuk a nemét & nevét. Javaslom minden apának, ha lehet mihamarább döntsetek a névben, mert sokat segít,  hogy egy konkrét, nevesített személy érkezik a családba. Beszéltem hozzá, imádkoztunk érte már az Ő jelenlétében. Feladatommá nőtt ki az akív együttlét a még belső világban élő fiammal.

 

003 04 Tikkho Maciel AFBFrontrunner
Igencsak multidimenzionális felkészülést igényel az apává válás. Rengeteg tanácsot, adnak, kapunk, kérhetünk. Amolyan frontrunnerként előre gondolkodtam, és a nagy kérdés kezdett el egyre jobban foglalkoztatni:  

Hogy lesz ebből az “új felállásból” család?

Felkészülünk tárgyilag, lelkileg, aktívan-passzívan, mégis mitől válunk majd családdá? Melyik családi hagyományokat folytassuk, milyen új tradíciókat hozzunk létre önállóan? Személyes nagy örömöm, hogy mind a két családból több pozitívumot tudunk beépíteni, mint negatívot kihagyni. Mégis ott mozgott bennem az egyediség vágya, hiszen, új és saját családot alapítunk. Milyen lesz a családi életünk? Hogy fogunk kettesben és hármasban közösen együtt élni? Sok kérdés felmerült közöttünk, hogy ezt, vagy azt hogyan szeretnénk majd közösen a gyerekkel megélni. Így visszagondolva ezek csak elképzelések voltak. Hiszen fiunk egyedi személyisége rengeteget ad hozzá formálódó családunkhoz. (Bővebben a 6. fejezetben…)

 

003 01 Kevin Young AFBAz FR-FR titok
Összegezve a fenti észleléseimet rájöttem, hogy számomra fontos gyökereinket követni; és izgalmas kihívás, hogy megtaláljam a saját utunkat! Ezt tükrözi kedvenc jelmondatom:

Follow your roots, find your routes! Kövesd a gyökereid, találd meg a saját utad.

Borítókép - Fotó: AFB Apafia Blog LG
Apa - Fia Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás