2018. 09. 18.

„Minden felekezet képviselője nagy egyéniség” -ma este folytatódik a Szólj be a papnak!

Ma este folytatódik a budapesti Zappa Caféban  a „Szólj be a papnak” eseménysorozat, ahol Fábry Kornél katolikus pap, Gombkötő Beáta evangélikus lelkész és Boros Dávid baptista lelkipásztor válaszolnak az érdeklődők kérdéseire, tabuk nélkül. Az eddigi tapasztalatokról Végh Zoltánnal, az esemény egyik főszervezőjével beszélgettünk.


Hosszabb nyári szünet után folytatódik a „Szólj be a papnak!” eseménysorozat Budapesten. Milyenek az eddigi visszajelzések, mennyire szerették meg az érdeklődők ezt a fajta beszélgetést?

Azt látjuk, hogy kifejezetten nagy az érdeklődés. Volt 1-2 alkalom, amikor kicsit szerencsétlenül választottunk időpontot, ezért kevesebben voltak, de összességében nem ez a jellemző. Egyértelmű volt a szándékunk, hogy szeretnénk folytatni itt Budapesten, hiszen Debrecenben már például több éve megrendezik a „Szólj be a papnak!” beszélgetéseket. Az eddigi visszajelzések alapján a fővárosban is nagy igény van arra, hogy kötetlenül lehessen kérdezni papokat, lelkészeket tabuk nélkül.

Nem titkolt célotok volt, hogy a kocsmai környezetnek köszönhetően olyan emberek is találkozzanak papokkal és lelkészekkel, akiknek az életében ez ritkán fordul elő. Mennyire sikerült ezt a célt elérni idáig?

Összességében a hívők aránya a nagyobb, de ez teljesen természetes. Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy olyan ismerőst hoznak magukkal, akik nem keresztények, akik így direkt módon kérdezhetnek a vendégektől, vagy csak hallgathatják a válaszaikat. Vannak olyan hívők is, akik csak ritkán járnak templomba, mert például valami zavarja őket a felekezetük tanításában, amit nehezen tudnak feldolgozni. Ezek a beszélgetések azonban erre is remek lehetőséget nyújtanak, hiszen kötetlenül, tabuk nélkül tudnak a papok és a lelkészek beszélni a legnehezebb kérdésekről is.

hirdetés

A „Szólj be papnak!” egyik legkülönlegesebb jellemzője, hogy egy kocsmában vannak a beszélgetések. Te milyen érzésekkel vagy jelen az estéken?

Én nagyon élvezem ezeket az estéket: eszembe juttatja az egyetemista időszakomat, amikor hívő és nem hívő barátaimmal együtt ültünk be sörözni, hogy az élet nagy dolgairól beszélgessünk. Szerintem nagyon nagy előnye az eseménynek, hogy egy ilyen környezetben vagyunk, egy nagyon kulturált helyen, de ugyanakkor hamisíthatatlan kocsmahangulatban.

Vannak olyan beszélgetőtársak, akik az állandóságot jelentik, ilyen például Boros Dávid baptista lelkipásztor. Van esetleg olyan vendég, akit különösen szeretnek az érdeklődők, akinek a véleményére nagyon odafigyelnek?

Minden felekezet képviselője egy nagy egyéniség, akiknek a véleményére egyenként is érdemes odafigyelni. Ha egy embert mégis ki kellene emelnem, akkor talán Fábry Kornél atya lenne, aki egy nagyszerű karakter, nem hiába Fábry Sándor unokaöccse. Mint sokan tudják ő a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főszervezője, ezért már csak ebben a félévben tud részt venni ezeken a beszélgetéseken. Szeretnénk mindenképpen kihasználni, hogy ma este, illetve az elkövetkező néhány „Szólj be a papnak!” eseményen még ott lesz!

Számomra a „Szólj be a papnak!” egyik legizgalmasabb eleme, hogy több felekezet képviselője ül le egymással (is) beszélgetni. Mi a tapasztalat, mennyire vannak nézetkülönbségek közöttük?

Én azt tapasztalom, hogy a válaszaik általában hasonlóak, azonban a megközelítésük gyakran eltér egymástól. Számomra meglepő az az egység, amelyet a válaszaikban képviselnek: izgalmas, hogy mennyire más módon bontják ki a válaszaikat, de az eredmény gyakran nagyon hasonló.

Ma este a keresztény felekezetek és a bioetika kapcsolatáról tehetnek fel kérdéseket a jelenlévők. Miért erre a témára esett a választás?

Mert egy nagyon szerteágazó tudományágról van szó, amelynek rengeteg izgalmas területe van, amelyet lehet érinteni. Én személy szerint azt várom, hogy a jelenlévő papok és lelkészek segíteni fognak abban, hogy hogyan érdemes hozzáállni a bioetika kérdésköréhez. Gyakran felületesek vagyunk ezekben a kérdésekben: azt vizsgáljuk, hogy mit szabad és mit nem, de a miértekre ritkábban kapjuk meg a választ.

Az egyik ilyen témája lehet az estének az élet védelme, akár az is, hogy mit nevezünk életnek. Mit gondolsz, mennyire lesznek egységes állásponton a felekezetek képviselői?

Valóban ez tűnik az egyik legizgalmasabb témakörnek. Nehéz megjósolni, hogy mennyire lesznek egységes állásponton. Azt hiszem, végső soron minden ember azt keresi, hogy mi szól az életről, mi vezet az életre. Az igazán érdekes a kérdésed második fele: mit nevezünk életnek? Mennyit ér az élet? Össze lehet-e mérni életeket? Biztosan lesznek alapvető állítások, amelyekben egyetértenek majd a papok és a lelkészek, és lehet, hogy lesz, amit már máshogy ítélnek meg.

Martí Zoltán

Szólj be  a papnak! – Egyházi bioetika – 2018.09.18. –  19:30
Zappa Café – 1088 Budapest,  Mikszáth Kálmán tér 2.

  • Gombkötő Beáta – evangélikus lelkész
  • Boros Dávid – baptista lelkipásztor
  • Fábry Kornél – katolikus pap

 

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás