2024. 05. 02.

Gyászol a görögkatolikus egyház – 34 évesen halt meg Troszt Máté atya

Troszt Máté görögkatolikus áldozópap tragikusan fiatalon, 34 éves korában elhunyt. Az elvesztése sokaknak okoz mély fájdalmat.

„Mély fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették Troszt Máté görögkatolikus áldozópapot, hogy 2024. április 30-án, 34 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének” – írta meg a Hajdúdorogi Főegyházmegye. 

Troszt Máté Budapesten született 1990-ben. Pécsről került Debrecenbe, 2019 nyarán itt szentelte pappá  Kocsis Fülöp érsek-metropolita. 2019-től 2023-ig segédlelkészként dolgozott Debrecenben, majd 2023-ban Makóra került, ahol kisegítő lelkészként szolgált.

Korábban így fogalmazott Troszt Máté a hivatásáról: „Nagyapám szavai jutnak gyakran eszembe, aki mindig úgy tekintett a papságra, mint egy szent kalandra. Az utóbbi időszakban én is ezt tapasztaltam, hogy

hirdetés

valóban felemelő érzés, hogy az embereknek – a szentségeken keresztül – magát az Istent adhatom.”

A pappá szentelése 2019. június 16-án, Mindenszentek vasárnapján történt: Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya a debreceni főszékesegyházban szentelte áldozópappá Troszt Mátét.

Fotó: Görögkatolikus Médiaközpont

Azon a  Liturgián elhangzott evangélium VI. Pál pápa kijelentését hozta fel: „Korunknak elsősorban nem tanítókra, hanem tanúkra van szüksége”. Olyan emberekre, akik nem egyszerűen Istenről beszélnek, hanem az Istennel való találkozás tapasztalatából kiindulva tanítanak. Akik azért lehetnek hiteles tanítók, mert egyben tanúk is. Az evangélium ugyanis ezzel a mondattal kezdődött: „Aki megvall engem az emberek előtt, azt én is megvallom a Mennyei Atyám előtt…” (Mt 10,32) Kocsis Fülöp így fogalmazott: Ez akkor fog bekövetkezni, ha Máté testvérünk a mai napon kezdődő papi élete során minden nap, minden erejével azt mondja:

„én az Úré vagyok, Ő pedig az enyém”.

Fotó: Görögkatolikus Médiaközpont

A Görögkatolikus Médiaközpont így emlékezik erre a momentumra: A Szent Liturgián elhangzott evangéliumhoz (Mt 10,32-33.37-38; 19,27-30) fűzte Kocsis Fülöp érsek-metropolita azokat a mondatokat, melyek döbbenetesen rövid időn belül beteljesedtek: „Reméljük, hogy ott, abban az utolsó rejtélyes pillanatban a Fiú azt mondja majd: Ő az enyém. Hozzám tartozik. Fogadd be magadhoz.”

Több hívő úgy tudja, Máté atya súlyos betegségben halt meg, ám ezt a görögkatolikus egyház eddig nem erősítette meg hivatalosan. Az egyik debreceni görögkatolikus hívő, aki hozzá járt misékre, azt mondta Máté atyáról: „Nagyon kedves volt, szerettük. Mindenki szerette.”

A Debreceni Görögkatolikus Parókia a közösségi oldalán bejelentette, hogy május 1-jén, majd május 5-én vasárnap is Troszt Máté atyáért fognak imádkozni a Petőfi téren. „Aki teheti fizikálisan vagy legalább lélekben bekapcsolódhat a Szent Liturgiákba. Máté atya 4 évig szolgálta a közösségünket papként, elvesztése sokaknak okoz nagy fájdalmat” – írták.

Imádkozzunk mi is Troszt Mátéért – bár a hitünk szerint már a legjobb helyen, az Atyánál van – és a családjáért, minden gyászolóért!

Hírek
hirdetés