2017. 07. 07.

5+1 dolog amit tudnod kell, ha templomi esküvőre mész

Itt az esküvőszezon, minden hétvégén láthat menyasszonyt a városban, aki nyitott szemmel jár. Ilyenkor olyanok is megfordulnak a templomban, akik nem érzik magukat otthonosan ebben a közegben, inkább barátaik, rokonaik ünneplése miatt lépik át az Úr házának küszöbét. Összeszedtünk néhány hasznos tudnivalót, hogy a feszengés helyett a jeles alkalom lehessen a középpontban.

Hogyan indulj?

Különösen a nyári kánikulában a násznép hölgy tagjai előszeretettel viselnek minél kevesebb textilt, az urak pedig rend szerint nem beszélik erről le őket… A templomba érdemes egy könnyű kendőt hozni a vállrész nélküli ruhákra, a szoknya hossza is szempont. Nyugodtan érkezz csinosan az alkalomra, nem tetőtől talpig takaró ruha az elvárás, csak a minimális tisztelet.

Érkezz kicsit korábban!

Ahogy általában a polgári szertartások esetében is, a templomi esküvők meghívón szereplő kezdési időpontja a vőlegény, menyasszony bevonulásának ideje. Ha szeretnéd látni, ahogy az ifjú pár bevonul, mindenképp érdemes pár perccel korábban érkezni.

hirdetés

Ülj előre nyugodtan!

Az ifjú pár biztosan jobban örül, ha nem szerteszét ücsörög a násznép, vagy a kapuban toporog. A családnak illendően megtartott első egy-két sor után nyugodtan foglalj helyet! Ha nem otthonos neked a templom közege, sokat segíthet, ha többen együtt érkeztek, ültök le.

Mire számíts?

A meghívón rendszerint feltüntetik, ha nászmisés esküvőre vagy hivatalos, ilyenkor az esketési szertartás a szentmise keretében történik, tehát az igeliturgia (mikor felolvasnak a Bibliából) és az Eucharisztikus rész (amikor az ostyából Krisztus teste és vére lesz) is lezajlik. Az ostyát, ami az átváltozás után már Oltáriszentség, először az ifjú pár veszi magához, aztán sorban mindenki, aki hitét aktívan gyakorolja, szentségi életet él, vagyis rendszeresen jár misére, gyón és áldozik.
Ha nem vagy gyakorló hívő, ne vedd magadhoz az Oltáriszentséget, ez hitünk szerint komoly dolog, amire lelkileg megfelelően fel kell készülni, ezt tartsd tiszteletben! Ha szeretnél, beállhatsz a sorba áldást kérni, ajkad elé tett mutatóujjal jelezve, hogy az Oltáriszentséget nem veszed magadhoz.

Lesznek részek a liturgiában, ahol feláll, leül, letérdel a násznép. Ha nem szernél kilógni, nézz ki valakit, aki rutinosnak tűnik! 🙂

Az esketési szertartást sokszor önállóan tartják, tehát nászmise nélkül. Ilyenkor rövidebb időt tölt a násznép a templom falai között, a fentebb leírt Eucharisztikus rész teljesen kimarad. A pap el szokta mondani, mikor mi következik, milyen különleges pillanatok tanúi vagyunk. Ha valamit furcsának találsz, nyugodtan kérdezz rá egy-egy részletre a szertartás után a papnál, illetve olyannál, aki járatos a vallási kérdésekben. Ha tisztelettel kérdezel, semmit nem fognak rossznéven venni!

A zenéről

A pár kérésétől függően sok variáció létezik az esküvői zenével kapcsolatban. Van, aki egy komplett kórust kér fel, mások egy-egy hangszerhez ragaszkodnak, vagy a klasszikus orgonát választják. Ha éneklapok vannak kiosztva, vagy vetítőn olvasható a szöveg, jó, ha bekapcsolódunk az éneklésbe lehetőségeinkhez mérten. Nem ritka, hogy a párnak valamilyen okból kifejezetten fontosak az elhangzó dalok, így örömmel veszik, ha közösen énekeljük.

+ A Miatyánk

Akár nászmisés, akár nem, az esküvőn a násznép közösen felállva elmondja a Miatyánkot. Közben sok helyen szokás, hogy mindenki megfogja a mellette lévő kezét. Az ima végén a pap felszólítására az összefogva tartott kezeket megrázzuk a béke jeleként, aztán kezet nyújtunk más körülöttünk ülőknek is; “Béke veled.”

Kunszabó Anna

Blog Kunszabó Anna
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Benkő Mária 2017. 07. 08. 08:43

    Kajtár Edvárd atya (a pécsi Székesegyház plébánosa), az Új Ember c. hetilapban írt sorozatot a Liturgiáról. Ebben olvashatunk arról, hogy a Miatyánk imádkozása alatt, nem kell egymás kezét fogni! Kerestem a cikket, de sajnos nem találtam meg itt az interneten.