2024. 04. 26.

Egy értéket képviselő fiatal a közösségi médiában – villáminterjú Bereznai Virginiával

A Bereznai-család neve ismerősen hangozhat a TikTok felhasználóinak. Ők azok, akik a tíz tesós, nagycsaládos életet szívmelengetően, néhol kaotikusan, őszintén mutatják be követőiknek. Virginiával, a hetedik gyermekkel beszélgettem.

Ha csak egy szóval kellene jellemezned a családodat, mi lenne az?

Nagy.

Milyen érzés volt egy 10 gyermekes család tagjaként felnőnöd? A káosz gondolom, mindennapos volt.

Abszolút, a káosz nem volt szokatlan. A szüleim pedig a leglazább emberek a Földön. Muszáj volt nekik úgy hozzáállni a mindennapokhoz, hogy ,,take it easy”, nem gond. Nincs akkora probléma, amire úgy reagálnának, hogy összedől a világ.

Az osztozkodás nehéz volt a másik 9 tesóddal, akár a szülők figyelmét tekintve, akár egy-egy ajándék szempontjából?

Nem emlékszem, hogy nehéz lett volna. A szüleink igyekeztek közös játékokat venni, de persze születésnapra külön kapott mindenki. Társasozni nagyon szerettünk, azt meg ugye nem lehet egyedül játszani.

Van olyan pozitívuma annak, hogy tízen vagytok, amit csak felnőttként tapasztaltatok meg?

Határozottan! Az egyik ilyen az, hogy a szociális képességeink teljesen rendben vannak. Tudunk kommunikálni, ki tudjuk fejezni magunkat, az érzéseinket, az akaratunkat. Illetve, hogy

mindig ott van 9 másik ember, akire számíthatunk, sose vagyunk egyedül.

Virginia, Stella, Jessica. Van valamilyen oka annak, hogy a szüleitek nem magyar neveket választottak nektek?

Anyukám Kanadában élt, apukám pedig Amerikában tanult egy pár évig. Nagyon szeretik Amerikát, ennek a hatása, hogy így döntöttek. Kicsiként nem szerettem a nevemet, kérdeztzem, hogy miért nem olyan magyaros hangzású nevem van, mint például a Zsófi vagy az Emma. Aztán egyszer megkérdeztem apukámat, hogy miért ezt a nevet kaptam, és ő lazán azt válaszolta, hogy ha Amerikába költöznék, ne érezzem magam kívülállónak.

A keresztény nevelés hogyan mutatkozott meg? Mindannyian a mai napig hívő emberek vagytok?

Apukám teológiát végzett, ő lelkipásztor, bár tolmácsként dolgozik. A szüleim istenhívő emberek, ők ezt nagyon magukévá tették, és a személyes tapasztalataikat mesélték el nekünk. Jártunk istentiszteletekre, ahol nagyon sok barátot szereztünk, így még jobban élveztük ezeket az alkalmakat. De aztán eljött egy pont, amikor külön akartam választani, hogy mi az, amit nevelésből kaptam és mi az, ami már a saját tapasztalásom. 16 évesen elkezdtem keresni, hogy hol van az az Isten, akiben a szüleim hisznek.

Ha Ő tényleg létezik, jelen van és megalkotta ezt a világot, köztük engem is, akkor Ő biztos, hogy nem lehet távol tőlem.

Saját esetemben volt egy pont, amikor megtaláltam, amit kerestem. Választ kaptam a kérdéseimre, és így alakítottam ki egy személyes hitet.
Tesóim közül mindenki máshogy éli meg. De jellemzően megtartottuk azt a hitbeli nevelést, amit kaptunk, igen.

hirdetés

Volt személyes Isten-élményed?

Igen, volt. Olyan helyzetben voltam, hogy két irányba mehettem volna el. Ültem a szobámban, és azt mondtam: Istenem, ha te vagy, akkor mutasd meg magad! És Ő megmutatta magát. Ezért vagyok olyan biztos abban, amiben hiszek. Nem azért, mert ezt mondták, vagy mert ezt kell hinnem, hanem mert személyesen tapasztaltam.

Találkoztam valakivel, aki az életem részese lett.

Van valamilyen bevált metódusod, amellyel közelebb tudsz kerülni Istenhez?

Én szeretek egyedül, a gondolataimban elmerülni.

Volt valamilyen célod azzal, hogy elkezdtél TikTokra videókat készíteni?

Nem lenne reális, ha azt mondanám, hogy nem gondoltam arra, hogy a későbbiekben majd jó lenne, ha együttműködések valósulnának meg. De hamar rájöttem, hogy nem szabad, hogy ez legyen a motiváció, mert az rossz irányba is fordulhat. A célom időközben alakult ki, ami az lett, hogy inspiráljak másokat. Valamint, hogy bemutassam, hogy mindannyian emberekből vagyunk, nem vagyunk egyedül a problémáinkkal. Ezért is igyekszem realisztikusan bemutatni a nagycsaládi életet is, minden örömével és nehézségével. De ha egyke lennék, azt is próbálnám úgy bemutatni, hogy abból is ki lehet hozni a maximumot.

Lenne valamilyen üzeneted a fiataloknak?

Hűha. Én kicsiként nagyon bizonytalan voltam mindennel kapcsolatban. A külsőmmel, a bőrömmel, azzal, hogy kilenc testvérem van, tényleg mindennel. Szerintem annál klasszabb dolog nincsen, mint ha mi, fiatalok elengedjük ezt az egész megfelelési kényszer dolgot, és minél jobban igyekszünk önmagunkat adni. Az emberek amúgy is azt szeretik, ha valaki egyedi. Ha nem fél poénkodni, megmutatni, hogy milyen ember, szeret önmaga lenni. Én is tanulom még ezt, főleg a TikTok miatt. Kapok negatív kommenteket, de ezeket el kell engedni.
Én ezt mondanám, hogy amiben a legjobb valaki, azt találja meg, csinálja bátran, örömmel és ne féljen mások véleményétől.

Gulyás Zsófia

Borítókép - Fotó: Facebook
Interjú
hirdetés