2021. 11. 30.

Adventi Mesés Naptár – könyvajánló

Szülőként mi adunk ünnepet a gyermekeinknek, mi mutatjuk meg, mi rejlik a hagyományok, a külsőségek mögött. Badacsonyiné Solt Éva Adventi Mesés Naptárának huszonnégy rövid történetét adventben sorra véve egyre közelebb kerülhetünk a Karácsony lényegéhez: Krisztushoz. A könyv erénye, hogy végig a megtestesülés ünnepéhez kapcsolódik, a végkifejlet mégis a minden napunkat átszövő hitre irányítja a figyelmet.

A történet elején a Karácsonyra szkeptikusan tekintő, kisiskolás Bence ágyánál egy éjjel megjelenik az őrangyala, Misi, aki egészen Szentestééig minden nap egy-egy rövid történettel igyekszik a kisfiú szívéhez közelebb hozni az ünnep lényegét. A fejezetek terjedelme ideális, a rövid, gyermekek számára is érthető nyelvezetű mesék alkalmasak a kicsik figyelmének fenntartására. A gyakran humoros szövegben sok rövid kérdéssel is találkozunk, mintha az elbeszélő a kicsik szempontjából is figyelné az elhangzottakat, felteszi a gyermeki kíváncsiságot tápláló kérdéseket, illetve néha kifejezetten válaszra készteti a kis hallgatóságot.

„No de, láttál-e már bárányt télikabátban? Nem, ugye? És sapkában? Sálban? Nem bizony.”

hirdetés

Pici gyermekeim ennél a résznél hangosan nevetgélve válaszolgattak, a folytatást pedig még élénkebben hallgatták a kis vidámságnak köszönhetően. Ezek az időről időre felbukkanó kérdések ráadásul arra bátorítják a kicsiket, hogy fogalmazzanak meg újakat, az Adventi Mesés Naptár szövegei alkalmasak értékes beszélgetések beindítására is.

A műfaj adta szabadsággal élve rengeteg fiktív szereplővel, háttérinformációval találkozunk, amelyek kiegészítik a jól ismert bibliai eseményeket. Ezek a mesés elemek azonban ahelyett, hogy távolabb vinnének minket az eredeti történettől, inkább elevenebbé teszik azt. A Jézus születése körüli eseményeken kívül a könyv a beágyazott elbeszéléseket hallgató Bence hétköznapjaiból is elmesél olyan történeteket, amelyek a kisfiú lelki fejlődését hivatottak bemutatni. Az első fejezetben hitetlenkedő kisiskolás egyre magabiztosabban képviseli tettekkel Krisztus szeretetét az elé kerülő helyzetekben. Érdeklődik a magányos szomszéd hogyléte felől, tudva, hogy hosszú válaszra számíthat. Türelemmel meghallgatja a társaságra vágyó asszonyt. Megosztja az édességét, megvédi a gyengébbet, békét köt a testvérével. A Karácsony számára valóban a Krisztussal való találkozás örömünnepe lesz, hiszen az angyal biztatására elmondja a megtérők imáját. Felemelő lezárás.

A tartalom tehát magáért beszél, a forma hagy némi kívánnivalót maga után. Azt gondolom, ez a könyv kemény kötést és színes illusztrációkat érdemelt volna, a kevesebb pedig több lenne a hátlap szövegét illetően, hiszen – az egyébként valóban értékes – ajánló szövegek ebben a terjedelemben csak látásvizsgálatnak beillő betűmérettel fértek ki. Egy második kiadás ezeket orvosolva tovább emelhetné a kötet színvonalát, illetve a rajzok segítségével a legkisebb korosztály megszólítását megkönnyítené.

Az Adventi Mesés Naptár valódi családi élmény, a gyermekekkel közös lelki készület pillére lehet, segíthet közelebb hozni az ünnep lényegét a kicsikhez és megteremteni a hitről való őszinte, érdeklődő beszélgetés kultúráját a családban.

Könyvajánló Kunszabó Anna
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Badacsonyi Éva 2021. 12. 01. 15:14

    A könyv nem ezen a linken, hanem itt kapható: http://www.hitvallo.hu/advent