2020. 05. 27.

Te voltál már a Miatyánk utcában?

Bizonyára sokan láttátok már azt a kedves történetet, ami Budapest legrövidebb utcájáról, a Miatyánk utcáról szól. Számunkra ez az apró történet azonban dupla jelentőséggel bír.

A kis utca a fővárosi Erzsébet teret és a Deák Ferenc utcát köti össze. A nevét legalább 200 éve kapta, és ami a legizgalmasabb és egyben a legszebb, hogy azóta megszakítás nélkül viseli. Igaz, eleinte még Pater Noster Gasse volt, hiszen akkor még latinul mondták hivatalosan az imádságokat, a hivatalos nyelv pedig a német volt. A rövid útszakasz 1873-ban már hivatalosan is a magyar formát, a Miatyánk utca nevet viselte, amit még a kommunizmus alatt sem változtattak meg. Persze nem azért, mert kegyelmet kapott sok más utcával szemben, hogy a remény apró jele legyen az elnyomás alatt. Sokkal prózaibb okkal maradhatott meg az utca neve: mivel egyetlen kapu vagy ajtó sem nyílt az útról, egyszerűen nem kellett használni a megnevezést. Levették az utcatáblát és onnantól el volt felejtve a név. Végül a rendszerváltás után kerülhetettek vissza a táblák az őket megillető helyre, és azóta is ott díszelegnek az utcát közrefogó két hotel falán.

hirdetés

De vajon honnan ered az utca neve?

Az 1820-as évekre felépült Budapest legnagyobb evangélikus temploma a Deák téren. A vasárnaponként templomba igyekvő hívek jó része ezen a rövid utcácskán közlekedett. Ráadásul az útszakasz éppen olyan hosszú, hogy a rajta keresztülsétálók kényelmesen elmondhattak közben egy Miatyánkot. Bár valószínűleg ez a szokás már rég kikopott, de a név megmaradt apró jelként az elmúlt két évszázad történelmi viharairól.

A bevezetőben azt írtam, hogy ez a kis történet dupla jelentőséggel bír. Közeledve a Trianon 100. évfordulójához, mindnyájunkat elfog egyfajta nosztalgia, holott legtöbbünknek csak a nagyszülei, dédszülei éltek akkoriban. Most mégis egy egész ország, sőt egész nemzet készül, hogy méltó módon emlékezhessen meg erről a fájó eseményről. Az MKPK közleménye alapján június 4-én fél 5-kor minden katolikus templomban meg fognak szólalni a harangok. Mi, a 777 szerkesztői pedig egy Miatyánk elimádkozására hívjuk az olvasókat, sőt a világ valamennyi pontján élő magyarokat.

Különös „véletlen”, hogy Budapesten van egy kis utca, amely a történelem zord időszakaiban is viselte a Miatyánk nevet, mintegy néma fohászként; most pedig egy Miatyánk elmondásával emlékezünk az elmúlt évszázad egyik legfájóbb magyar emlékére. Imádkozzunk minél többen június 4-én 16.30-kor hazánkért, nemzetünkért, a határon innen és túl élő magyarokért!

Kép: pestbuda.hu – Both Balázs

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás