2020. 05. 21.

Június 4-én megszólalnak a harangok – így emlékezünk Trianonra

Rövid, de annál fontosabb közleményt juttatott el a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a 777 szerkesztőségéhez, amelyben arról tájékoztatnak, hogy június 4–én megszólalnak a katolikus templomok harangjai, így emlékezve a trianoni békediktátum 100. évfordulójára.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye

A társadalom részéről többen indítványozták, hogy június 4-én délután fél ötkor szólaljanak meg országszerte a harangok. Aki a harangszót hallja vagy megszólaltatja harangjait, tegye ezt az imádság lelkületével, könyörögjön hazánkért, népünkért határainkon innen és túl, és Közép-Európa összes népeiért, hogy békében, szeretetben és alkotó együttműködésben építhessük közös jövőnket.

Budapest, 2020. május 21.

hirdetés

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

UPDATE: A reformátusok már május 11-én kérték a lelkészeket, hogy szólaljanak meg a harangok a nemzeti összetartozás napján:

“A Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa kéri, hogy május 22-én, a magyar reformátusok egységére, június 4-én pedig a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve, szólaltassák meg harangjaikat a református templomok.

Nyolc évvel ezelőtt – 2012. június 19-20-i ülésének zárónyilatkozatában – a Generális Konvent úgy határozott, hogy június 4-ét, a Nemzeti Összetartozás Napját felveszi a magyar reformátusok számára javasolt jeles napok sorába. A Konvent a nyilatkozatban kérte a gyülekezeteket, hogy a presbitériumok döntése alapján harangozzanak május 22-én, a Magyar Református Egység Napján, valamint június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján.”

Fotó: Dreamstime

Hírek
hirdetés

4 hozzászólás

 • Válasz Németh Rezső 2020. 05. 22. 22:54

  Elhallgatjuk elfelejtjük , hogy itt ahogy egész Európa területén egyházi államok működtek ezer évig az élet legapróbb területére is érvényes az egyházi tanításnak megfelelő törvényekkel. Válás tilalma kamattilalom stb. Ez az állam nem nemzeti törzsi etnikai alapon jött létre területileg sem hanem praktikus földrajzi adottságok alapján.1848 ban az istenadta nép feszitsd meget kiáltott erre az egyházi világra . A föld a primás püspök felkente király tulajdonjogából magánkezekbe került. Namost ha ezek a magánszemélyek történetesen románok vagy szlávok voltak akkor a leg természetesebb hogy előbb utóbb a saját nemzeti alapú államuk területévé tették azt. Tehát a “Krisztus ezeréves királyságáért” annak felszámolása miatt szólhatnának a harangok. Ha az Egyház Egyház volna manapság

 • Válasz Sztakics Gyula 2020. 05. 24. 13:55

  Nem kellene annyit filozófálni,hanem cselekedni kéne.

 • Válasz Kovalszki Peter 2020. 06. 04. 15:40

  Hogyan hallgathatunk meg egy ilyen harangszót , ebben az időben. Honlap-cim ?

 • Válasz Kovalszki Peter 2020. 06. 04. 15:41

  Nem komment, hanem kérdés !