2018. 03. 02.

Oktalan-e, aki ateista?

Amikor még elkezdtem ezt az írást, nem gondoltam volna, hogy a Hodász András atya is fog írni ebben a témában, így viszont bátran képviselem én is a véleményemet. Igaz, úgy érzem, hogy mégis darázsfészekbe nyúlok, ha ezt a témát fel akarom hozni. De fontosnak érzem azt is, hogy beszéljünk róla, mert parányinak látszik az a felületet, ahol vallásosság és vallástalanság párbeszédet tudna folytatni.

Hitünk szerint az ember képes rá, hogy saját értelmével el tudjon jutni arra a következtetésre, hogy amit a Szentírás és az Egyház mond és tanít, mind igaz, és ezek ismeretével képes eljutni az Isten ismeretére. Már amennyire lehetséges a földön. Próbáljunk meg ebből a gondolkodásmódból kiindulni, hogy megértsük a címben említett kérdés létjogosultságát.

Az én keresztény baráti köreimben nagyon sokszor előkerült az a nézőpont, miszerint mekkora balgaság elutasítani a hitet, és milyen téves és ésszerűtlen a gondolkodása annak, aki megtagadja a kereszténységet. Mégis azt kell meglátnunk, hogy már Magyarországon is, a társadalom nagy része inkább elutasító azzal szemben, hogy elfogadja a vallást. Persze találkozunk olyanokkal, akik mondjuk a vallásosságra igent mondanak, de Istenre nem. Vagy Istenre igen, és akkor meg az Egyházra nem. Különös ez annak a fényében, hogy más vallásokban ez a fajta gondolkodásmód bizony nem elterjedt. Gondoljunk csak az Iszlámra.

Nem hiszem, hogy sokan lennének azok, akik azt hallották volna egy muzulmán embertől, hogy Allah igen, Iszlám nem. Pláne egy muzulmán országban.

Azt viszont sokszor nem szoktuk kibeszélni, hogy vajon mi is vezethet oda valakit, hogy tagadólag lépjen fel a kereszténységgel. Vagy egyenesen Isten létezésével. A kérdés mind szociológiai, mind pszichológiai, és azt hiszem más tényezők is közrejátszanak. Emlékszem az egyik legérdekesebb, és egyben legszomorúbb indokot egy újonnan megismert ember mondta nekem, hogy ő miért szakított a kereszténységgel: „A keresztények nem meggyőzőek, és nagyon gyengén képviselik azt, amit mondanak.” Megdöbbentem, duplán is. Egyrészt meglepett ez a világos válasz, másrészt meg azon tűnődtem el, vajon ennek az embernek milyen keresztény barátai, ismerősei lehettek, akik erre a belátásra vezették.

hirdetés

Aztán magamba néztem, és rá kellett jönnöm arra, hogy ez a barátja én is lehettem volna, és ezt azért is tudom biztosan, mert nekem is van echte ateista ismerősöm, rokonom. Neki az én példám is kevés. A barátaim példája is kevés. Valahol mindig van egy kicsit több lehetőség, ahol jobban példát mutathatnék. Az ókeresztény korban az üldözések ellenére azért terjed ilyen jól a keresztény hit, mert jó példát láttak bennük a pogányok.

Visszatérve persze a kérdésre, hosszas gondolkodás után eszembe jutott egy részlet Jézus Hegyi Beszédéből:

„Ha valaki azt mondja a testvérének: ‘Oktalan’, méltó a főtanács ítéletére; aki pedig azt mondja: ‘Bolond’, méltó a gyehenna tüzére.”

Kemény szavak ezek, és iszonyú nagy súlyuk van. Mégis, hogy igazat adjak sok másik barátomnak, aki egyszer a keresztény hitről a hitetlenség felé lép, az hibát követett el. Vagy egy barátja hibázott. Esetleg mind ketten. De ami biztos, hogy emberi hiba, mulasztás történt. Ennek ellenére úgy vélem, nyitottsággal kell embertársunkhoz irányulni, és ha van ismerősünk, barátunk, vagy rokonunk, aki eltávolodott a hittől, akkor személyes példánkkal próbáljuk tisztább látásra terelni, nem feledkezve meg persze a rendes kritikai ismeret kialakításáról sem.

Kiss Máté

Fotó: time.com

Borítókép: Religions
Blog
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Vas Csaba 2018. 05. 12. 13:44

    Szerintem alapvetoen mar a gondolatmenet is rossz, es a motivaciok is elhibazottak. Hivonek es ateistanak is lehet lenni rossz indokokbol. En ateista vagyok, mert nem latok kielegito bizonyitekot isten letezesere. Nem latok szinte semmit, amit ne lehetne egy isten nelkul megmagyarazni, es ha van is meg itt-ott hezag az ismereteinkben, nem latom okat, hogy egybol istent kialtsunk. Mert a tudas hianya egy adott dologban nem jelenti azt, hogy akkor isten a magyarazat. A hit pedig szamomra nem ut es modszer a valosag megismeresehez, mert mindenkinek mast mutat szamara a hite. Olyan, mintha lenne egy homeronk, ami mindenkinek mas homersekletet mutat ugyanabban a szobaban. Nem gondolnank, hogy az a homero alkalmas a homerseklet meresere. Ugyanigy a hitet is elfelejthetjuk, mint a valosagot objektiv modon megmutato eszkozt. Szerintem ez nagyjabol a jo indok ateistanak lenni. Nem allitom, hogy nincs isten, mert az ugyanolyan bizonyithatatlan allitas lenne, mint az, hogy van. Azt mondom, hogy nem talalok meggyozo bizonyitekot a letezesere, a letezese nelkul viszont eleg konnyen leirhato a vilag.
    Az rossz indok az ateizmusra, hogy nem voltak korulottem hiteles keresztenyek. Miert, ha voltak, akkor van isten, ha nem voltak, akkor meg nincs? Ha talalkozom egy hiteles muszlimmal, akkor van Allah, ha talalkozom egy hiteltelennel, akkor nincs?
    Ennek semmi ertelme.
    Es igy szerintem a cikknek sincs sok.

    • Válasz Szennai István 2019. 04. 16. 13:22

      – mi bizonyítja, hogy a Szentírás igaz? Milyen ‘értelem’ kell ahhoz, hogy valaki erre a következtetésre jusson?
      – ‘téves és ésszerűtlen elutasítani a hitet’: Hamvas Béla odáig ment, hogy konkrétan fogyatékosnak nevezte az ateistákat. Az irónia ebben az, hogy pont az ellenkezője igaz: az ateisták többsége az átlagnál intelligensebb, humánusabb.
      – a japán Shinto vallás nem hisz egy konkrét istenben. A taoizmus és a buddhizmus bizonyos ágai egyáltalán nem.
      – mi vezet valakit az ateizmushoz: nem szociológia és nem is pszichológia. A legegyszerűbb ha elolvassa valaki a Bibliát és felismeri a tömérdek ellentmondást, immoralitást (Ótestamentum) és a bizonyítékok hiányát (illetve sok esetben a leírt dolgok konkrét cáfolatait)
      – ‘jó példát láttak’: na akkor lapozzunk fel egy történelemkönyvet. Az emberek nagy része nem tudott se írni se olvasni (a kereszténységet terjesztőknek pedig nem is állt érdekében, hogy tudjanak). Nem jó példát láttak, hanem cseresznyézéssel manipulálták őket (a pestisjárvány idején pl. minden vagyonukat az egyházra hagyták; abban az időszakban gazdagodott meg anyagilag a kereszténység).
      – a boszorkányégetés, pogánynak bélyegzés, keresztesháborúk jó példa? Mi is az ötödik parancsolat?
      – annál tisztább látás nincs, mint hogy egy mindenféle bizonyíték nélkül propagált vallást elutasítok. Bizonyítsátok be, hogy 1) isten létezik, 2) az a keresztény isten és nem másik

  • Válasz batyaifenegyerek 2020. 06. 01. 05:19

    Szép napot adminok! Szép napot magyarország!

    Szerintem hazugság a biblia úgy ahogy hazug minden ember(tisztelet a kivétel).
    Az egész biblia és az összes vallás emberközpontú! HIBA!!!…valami nagyon nem stimmel,ha ez így van(márpedig így van)….no ezt jól elqrtátok,…na ugye ugye!!!
    Ha az embernek,mint idegrendszerrel és érzésekkel,érzelmekkel működő élőlénynek van lelke és az állatoknak pedig nincs,akkor az egész elmélet téves és hazug,irracionális!!!!! Nem szeretném részletezni itt (most is csekkolnak engem azok a bizonyos….na ugye ugye hogy én is csekkollak ám titeket nagytesóim…)és most hogy kik írták a szentírást és ki(milyen származású)volt Jézus.Ennek elbírálását mindenki tudására,érzéseire,bölcsességére,bízom…nameg hiszékenységére,nem első sorban…Én köszönöm nem kérek az emberek véleményéből,ha csak nem mentek át annyi keserűségen az életükben mint jómagam így 55 évesen.
    Nagyon sok állat halálát láttam,kegyetlen kínok között amit soha nem tudok megbocsájtani Istennek nevezett fölsőbbrendűnek,ha egyáltalán létezik!!!!!
    Én előttem leszerepelt,végleg(ha van)!!!Abban az esetben ha pedig nincs,akkor bármi is lehetséges és nem kell csodálkozni semmin sem ami történik ezen a bolygón és ami eddig is történt!!!
    Kérdem én hogy miért hagyja Isten ezeket a kegyetlen dolgokat és fájdalmakat olyan érző élőlényekkel akiknek szinte nincs is semmi bűnük,ha ő egy jó Isten???
    Olyan hogy jó Isten meg rossz Isten(gonosz,sátán,lucifer,ördög)olyat nem tudok elképzelni,mert 1 qrv@ nagy hazugság,irracionális az egész,tokkal vonóval együtt!!! Torkig vok. már mindennel és mindenkivel akit csak ismerek magam körül és akik írányítják ezt a bolygót,azokkal is!!!…biztos vannak még rajtam kívül hozzám hasonló gondolkodású emberek is,de azokkal még nemigen találkoztam eddig és úgy néz ki a helyzet hogy ezután sem fogok…(főleg itt a közvetlen környezetemben ahol élek,az tuti).Olyan h.lélekvándorlás,túlvilág,aranykor,mennyország,pokol az számomra NEM létezik!!!
    Na, szóval engem már senki sem tud meggyőzni erről a rengeteg ámításról a büdös életben soha!!!
    Minden emberközpontú,minden csak is az emberről szól,holott ugyanolyan érző lényeket meg tömegével öljük le és kínozzuk, na meg kísérletezünk velük!!!
    Az összes vallás és szép meggyőző szavak mind hazugság,mert ember áll a kijelentések,tanítások és írások mögött!!! Minden ami létezik és történik az egy véletlen és úgy működik minden ahogy a víz sodorja!!!
    Köszönöm Isten! Köszönöm ti gyarló földi emberek! Nincs szükségem az együttérzéseitekre és a segítségetekre sem! Nincs szükségem jóakarókra és barátokra sem!!! Távozz tőlem “SÁTÁN”
    Legyetek jók ha tudtok! Köszönöm h.elolvastátok!
    Köszönöm a hozzászólási engedélyt az oldalnak!

    Sok sikert mindenkinek az életben!