2017. 10. 20.

Tudsz nemet mondani? – A kényelmetlen döntések mögött

Sokszor a “nem”a legnehezebb szó a világon. Miért ilyen kényelmetlen visszautasítani bizonyos kéréseket? Saját magunkat ejtjük csapdába, mikor nem mérjük fel, mi áll a kelletlen beleegyezések hátterében.

A helyzet iskolapéldája a randevú, amire igent mondtál, de odafelé tartva már a végét várod, a termékbemutató, amin órákig hallgattad a lehengerlő stílusú ügynököt, a plusz munka, amit erődön felül vállaltál. Miért kerülünk ilyen szituációkba? Mert mikor ezek a kérések megtalálnak minket, általában épp egy olyan logika szerint cselekszünk (persze sokszor nem tudatosan), aminek egyetlen célja, hogy jó színben tűnjünk fel.

Mit fog gondolni rólam, ha visszautasítom? Én nem vagyok az a fajta, aki…

A gondolatmenet alapja tehát, hogy más helyében próbálunk magunkról gondolkodni. Így leírva egészen mulatságos, mégis ilyenek vagyunk. Mindennek hátterében nem egyszerűen az áll, milyennek akarunk látszani mások előtt. A kelletlen beleegyezések mögött ott áll idealizált önképünk is.

Én olyan kedves ember vagyok, aki nem utasít el egy ilyen kérést.

hirdetés

Én olyan teherbíró vagyok, hogy még ezt a feladatot is elvállalhatom.

Én olyan fontos vagyok, hogy rám szükség lehet ott is.

Hogyan tanuljunk meg a kelletlen döntések mögé nézni? Fedezzük fel, hogy nem mások szemével, vagy önmagunk elé állított mércével kell mérnünk döntéseink értékét.

Kikerülhetjük ezeket a csapdákat, ha az Úr tekintetében élünk. Az Ige olvasása és a személyes istenkapcsolat iránytű a kezünkben.

Ha szabadok vagyunk attól, hogy állandóan önmagunk és mások – vélt és valós – ítéletei alapján határozzuk meg kik vagyunk, ha identitásunk alapja hitünkben gyökerezik, őszinték lehetünk minden helyzetben.

Te tudsz nemet mondani, amikor kell?

A “nem művészetének” persze mindez csak egy árnyalata. Más típusú szituációk is szülnek őszintétlen beleegyezéseket, melyek mögött egyéb megfontolások állnak. A közös bennük annyi, hogy fel kell ismernünk, ebben a helyzetben nemet kell mondani. Merd megismerni önmagad, merd használni önismereted a döntéseidben, merj őszinte lenni!

Legyen a ti igenetek igen, a nemetek nem!
(Jak 5,12)

Blog Kunszabó Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás