2017. 03. 08.

A nagypénteki munkaszünet védelmében

Az Országgyűlés hétfői döntésének visszhangjai között az általános elégedettség mellett felfedezhetők voltak olyan hangok is, amelyek ismét világnézeti diktátumot véltek felfedezni a háttérben. Téves elgondolás.

Amint elfogadta az Országgyűlés a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló előterjesztést, máris megjelentek azok a hangok, amelyek az emberek magánéletébe való súlyos beavatkozásként értékelték a döntést és rettegőn kiáltották: az állam ráerőlteti világnézetét polgáraira. Ezúton nyugtatunk meg mindenkit:

szó sincs semmi ilyesmiről.

Annyi történt, hogy a törvényhozó hatalom – mérlegelve a gazdasági és politikai lehetőségeket, a felmerült társadalmi igényeket – egy újabb munkaszüneti nap kijelöléséről döntött, amelyet bölcsen egy kiemelkedő ünnephez kötött. Való igaz: a nagypéntek keresztény ünnep, Jézus kínszenvedésére és kereszthalálára emlékezünk. Keresztény közösségek ilyenkor külön liturgia keretében és keresztútjárással emlékeznek Krisztus utolsó óráira. De a munkaszüneti nap senkit sem kötelez semmire. A parlament ugyanis nem arról hozott döntést, hogy nagypéntek immáron államilag is kötelező böjti nap, nem küldött a templomokba senkit, csupán megnyitotta a lehetőségét annak, hogy akik szeretnék, méltóbb módon élhessék meg ennek a napnak a szakrális tartalmát. Szabadon választható módon. Ahogy szabad ezzel ellentétes döntést is hozni – a világnézeti szabadság a minapi döntéstől teljesen függetlenül továbbra is adott.

hirdetés

Miként az állam a magánéletünkbe sem szólt bele ezzel. Munkajogi aspektusai vannak a döntésnek, de az egyén magánszférája érintetlen maradt. (Illetve amennyiben ez a magánéletbe történő beavatkozás, gondoljuk csak el, mennyivel inkább az a munkavállalók számára kötelezően biztosítandó éves szabadnapok számának állami meghatározása – erre azonban mégsem bilincsként, hanem biztosítékként tekintünk.)

Az Országgyűlés pártok felett átívelő konszenzussal, széles támogatottság mellett fogadta el a javaslatot. Olyan ügy volt ez, amely akár a nemzeti minimum része is lehetne. Jó döntés volt, ami valóban szolgálja a társadalmat, az embert, ami képes előmozdítani a közjót. Ezzel párhuzamosan pedig – nagyon helyesen – tisztelettel fordul a kereszténység legnagyobb ünnepe, a húsvét felé.

Várjuk a folytatást!

Vágvölgyi Gergely

Cikkek a témában:
Elfogadták: munkaszüneti nap lett nagypéntek
Nagypéntek – nem minden a GDP

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás