2017. 03. 07.

Elfogadták: munkaszüneti nap lett nagypéntek

Az Országgyűlés mai munkanapján elfogadta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében mostantól kezdve a nagypéntek munkaszüneti nap lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök október közepén jelentette be: a kormány új munkaszüneti nap bevezetéséről határozott, amely a jövőben – a húsvéti hosszú hétvégét négy napossá növelő – nagypéntek lehet. A hírek ősszel arról szóltak, hogy már 2017-ben pihenőnap lehet Krisztus halálának emléknapja.

Az első aggályok akkor merültek fel, amikor tavaly év végén a javaslat először került napirendre az Országgyűlésben, de az általános vita előtt a kezdeményezők visszavonták azt, így lekerült a Tisztelt Ház asztaláról. Akkor arról lehetett hallani: idén még nem élvezhetjük a munkaszüneti nap adta előnyöket. Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka előtt ismét napirendre került a tervezet, azonban másfél héttel ezelőtt a Távirati Iroda hibája okozott némi zavart: az MTI egy hibás sajtóanyagban arról tudósított, hogy a zárószavazásra április 14-én, azaz nagypénteken kerülhet sor a parlamentben, s így értelemszerűen idén még nem lesz újabb munkaszüneti nap. Másnap reggel a hírügynökség korrigált és jelezték: a zárószavazásra március 7-én kerül sor.

Az Országgyűlés végül ma tartotta a javaslat zárószavazását, melyen 163 igen, 0 nem és 2 tartózkodás mellett, pártokon átívelő, nagy támogatottsággal elfogadta azt.

Az új szabadnappal Magyarország felzárkózik az uniós középmezőnyhöz a munkavállalók számára államilag garantált munkaszüneti napok éves száma tekintetében.

A nagypénteki munkaszünettel kapcsolatos vitában a 777 is állást foglalt, írásunk itt olvasható.

Kép forrása: origo.hu

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás