2017. 01. 24.

Isten éltessen, Csaba testvér!

Ma ünnepli 59. születésnapját a legendás erdélyi ferences pap, Böjte Csaba testvér. A 777 ezzel a cikkel köszönti.

A mára az ország egyik, ha nem a legismertebb szerzetesévé vált Böjte Csaba testvér 59 évvel ezelőtt, 1959. január 24-én született a „kincses Kolozsváron”. Kevesen tudják róla, de fiatalon autóvillamossági szerelőnek tanult, majd egy éven át bányászként is dolgozott, bár ez utóbbi már tudatos része volt a papságra való felkészülésének. A ferencesek közé 1982-ben, az akkor még tomboló Ceausescu-féle román diktatúra idején jelentkezett, titokban. Papságra készülve tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban végezte, a rendszerváltás hajnalán, 1989-ben szentelték pappá.

1992-ben elöljárója Dévára helyezte, ahol hajlékába fogadott néhány utcagyereket, majd a bezárt ferences kolostorba költöztek. Az első árva gyermek örökbefogadásának történetét mi is megírtuk – Csaba testvér később sokszor elmondta, hogy hálás, amiért akkor és ott igent mert mondani Istennek. 1993-ban létrehozta az azóta híressé vált Szent Ferenc Alapítványt, amely a gyermekek nevelésének és ellátásának feltételeit biztosítja a mai napig. A gyermekek hamarosan megtöltötték a kolostort, az anyagi felajánlások segítségével pedig nem sokkal később újabb gyermekotthonok nyitották meg kapuikat: mára a dévai mellett huszonhat gyermekotthon és kollégium működik Csaba testvér és munkatársai vezetésével. A kezdeményezés folytatásaként anyaotthonok is nyíltak, a magyarországi támogatások becsatornázására pedig létrejött a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Mára az Magyarországon is működnek Csaba testvér nevével fémjelzett anyaotthonok és gyermekotthonok.

Idő közben életre hívta a magnificat.ro evangelizációs oldalt, valamint az új evangelizáció jegyében a Gyermek Jézus Stúdiót. Számos könyv és kiadvány fűződik a nevéhez, amelyek mind a szeretetteljes, Krisztust követő élet szépségét hirdetik.

Csaba testvért szolgálatát számos módon ismerték el egyházi és világi hatóságok egyaránt. 2002-ben Magyar Örökség díjat kapott, 2008-ban a Haza Embere díj első kitüntetettje lett. 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. Az Európai Parlamenttől 2011-ben az Európai Polgári Díjban részesült. Két éve vehette át a Magyar Szabadságért díjat.

A 777 korábban összegyűjtötte Csaba testvér tíz legnagyszerűbb gondolatát. Ezek között szerepel például ez is:

Legyél azzá, amiért születtél, merd vállalni önmagad, és boldog leszel!

A 777 Offline 2017. szeptemberi alkalmának vendégeként (a beszélgetés itt tekinthető meg) Böjte Csaba többek között arra biztatott mindannyiunkat a Szent Imre Gimnázium zsúfolásig megtelt dísztermében, hogy ne féljünk a gondoktól, bajoktól, keressük benne az örök életre vezető utat. Hangsúlyozta, minden ember rendkívül értékes és mindenkinek küldetése van, amely által építheti Isten országát. Arra kérte a hallgatóságot: 

„Nyúljunk a másik hóna alá és emeljük föl, szeressük ki a jót egymásból!”

 

Cikkünk 2018. január 24-én frissült.

Egyéb Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás