2024. 08. 28.

“Én Istenem, jó Istenem, lecsukódik már a szemem…” – néhány esti imádság, amibe nem alszol bele

Vágysz arra, hogy az esti imádságaid repertoárját kicsit bővítsd, és ne a gyerekként hittanórán megtanult szövegeket ismételgesd estéről estére? Nem mindig tudod, hogy mit mondj, és úgy érzed, a kötött ima olykor mankót nyújtana? Íme néhány imádság, melyek segíthetnek abban, hogy méltósággal zárd a napod!

Az esti imádság sokféleképpen lehet segítségünkre. Megnyugtat és békét ad egy hosszú nap után, ahogy közeledünk az alváshoz. Lehetőséget nyújt a lelkiismeret-vizsgálatra, így aznapi hibáinkat, mulasztásainkat megbánva letehetjük terheinket. A csendes percekben azt is felfedezhetjük, hogy mennyi ajándékot, kegyelmet kaptunk aznap, és dicsőíthetjük Istent az Ő jóságáért. A napunkat lezáró ima segít abban is, hogy a ránk virradó reggel úgy induljon, hogy közelebb érezzük magunkat a Mindenhatóhoz. Ha nem találod a megfelelő szavakat, vagy pusztán kedveled a kötött imádságokat, íme néhány, melyeket egyénileg vagy közösségben is imádkozhatsz!

1. Imádság lelkiismeret-vizsgálattal

Drága Uram!

Ahogy a nap a végéhez közeledik,

megragadom ezt a pillanatot, hogy Hozzád forduljak.

Segíts nekem, hogy ezekben a csendes percekben

megvizsgáljam a mai nap történteket.

(Végezz lelkiismeret vizsgálatot, lehet ez a Tízparancsolat alapján is)

 

Uram, köszönöm, hogy segítesz meglátni bűneimet.

Kérlek, add meg nekem az alázatosság kegyelmét,

hogy minden bűnömet fenntartás nélkül beismerjem.

Imádkozom, hogy minden bűnömet megbocsásd,

és megnyitom magam a Te kegyelmed előtt,

hogy irgalmas Szíved újjáteremtsen engem.

Arra is visszaemlékezek, ahogyan ma jelen voltál számomra.

(Most szánj időt arra, hogy elgondolkodj azokon a kegyelmeken, melyekkel Isten megáldott téged ezen a napon)

 

Uram, köszönöm Neked a mai nap áldásait!

Kérlek, segíts, hogy ezeket az áldásokat úgy lássam,

mint a Te isteni jelenlétedet az életemben!

Segíts, hogy elforduljak a bűntől, és Hozzád forduljak!

A Te jelenléted az életemben nagy örömet hoz,

bűneim azonban szomorúsághoz és kétségbeeséshez vezetnek.

Téged választalak Uramnak.

Téged választalak vezetőmnek,

és imádkozom a holnapi nap bőséges áldásaiért.

Legyen ez az éjszakám nyugodt Benned!

Legyen ez a megújulás éjszakája!

Beszélj hozzám, Uram, miközben alszom!

Vigyázz rám, és védj meg egész éjjel!

Őrangyalom, Szent József és Szűz Mária,

járjatok közben értem most és mindenkor. Ámen.

2. Rövid imádságok

  • Mennyei Atyám, köszönöm, hogy Igéd megvilágosítja szememet, megtisztítja lelkemet, és megőriz az örök életre. Ahogy a mai nap végére érek, megköszönöm Neked a sok áldást, amellyel megajándékoztál. Bocsánatot kérek a ma elkövetett bűneimért. Kérlek, adj erőt a holnapi új naphoz! Uram, áldj meg és tarts meg engem, fordítsd felém arcodat, és adj nekem békességet! Ámen.
  • Hűséges Atyám, köszönöm, hogy munkád tökéletes, útjaid igazságosak, és hogy Te a hűség Istene vagy. Miközben lefekszem aludni, a Gondviselésedre bízom magam. Kérlek, adj békét elmémnek, pihenést testemnek és helyreállítást lelkemnek. Te sokkal bőségesebben adsz mindannál, amit kérek vagy elképzelek. Dicsőség legyen Neked minden nemzedéken át, mindörökkön örökké. Ámen.
  • Imádlak Téged, Istenem, szeretlek teljes szívemből. Köszönöm, hogy megteremtettél, kereszténnyé tettél, és megőriztél ezen a napon. Bocsásd meg a rosszat, amit ma elkövettem, és fogadd el ha valami jót tettem! Óvj meg a pihenés alatt, és szabadíts meg a veszélyektől! A Te kegyelmed legyen mindig velem és mindannyiunkkal. Ámen. (Miatyánk, Üdvözlégy, Dicsősség)
  • Vigyázz, Uram, azokra, akik ma éjjel felébrednek, virrasztanak, és parancsold meg angyalaidnak, hogy vigyázzanak az alvókra. Gyógyítsd meg a betegeket, Uram, Jézus Krisztus, adj pihenést a fáradtaknak, áldd meg a haldoklókat, nyugtasd meg és szánd meg a szenvedőket, oltalmazd a vidám szívűeket, mert Te szerető Isten vagy. Ámen.
  • Jézus, a Szentlélek ereje által töltsd be elmémet, miközben alszom. Minden bántást és sebet, amit elszenvedtem másoktól, gyógyíts be! Minden fájdalmat, amit másnak okoztam, gyógyíts be! Jézus, ha valaki még mindig szenved a gonoszságom miatt, add a tudtomra! Úgy döntök, hogy megbocsátok másoknak, és kérem, hogy akiket megbántottam, azok bocsássanak meg nekem. Távolíts el minden keserűséget, ami a szívemben maradt, és töltsd be azt a Te örökkévaló szereteteddel! Ámen.
  • A Boldogságos Szűz Mária, Szent József és a szentek járjanak közben értünk a mi Urunknál, hogy ezen az éjszakán megóvjon minket a bűntől és minden rossztól. Őrangyalom, akit Isten kijelölt, hogy védelmezőm legyen, vigyázz rám ezen az éjszakán! A mi Urunk, Jézus Krisztus, áldjon meg minket, őrizzen meg minden gonosztól, és juttasson el bennünket az örök életre, az elhunyt hívek lelkei pedig Isten kegyelméből nyugodjanak békében. Ámen.
  • Drága Uram! Eljött az este, a napnak vége. Engedd, hogy az éjszaka sötétjében és az elkövetkező reggel csendes óráiban a békesség árassza el házam. Töröld le könnyeinket! Szabadíts meg minket az aggodalomtól és a kétségektől! Legyen a Te csodálatos jóságod a mi oltalmunk mindörökké. Ámen.
  • Uram, ilyenkor este látom csak igazán, milyen nehéz a napnak minden percében „aprópénzre váltani” még oly nemes törekvéseket is, mint felebarátaink szeretete. Mert te nem szónoklatokban és szépen kidolgozott értekezésekben kívánod tőlünk ezt a szeretetet, hanem azt akarod, hogy elsősorban azokhoz legyünk jók, megértők, türelmesek, tapintatosak, akikkel együtt élünk, dolgozunk, akikkel meg kell osztanunk a nap minden örömét és nehézségeit – más szóval: mindazokkal, akiket mellénk rendeltél. Vajon nem térnek-e ma este többen is keserű szájízzel haza éppen miattam? Mert tapintatlan voltam, udvariatlanul, Hozzád nem méltóan viselkedtem? Nem okoztam-e súlyos csalódást valakinek is kiábrándító magatartásommal? Uram, bocsáss meg ezért nekem, s engedd, hogy hibámat holnap mielőbb jóvátehessem! De köszönöm, Istenem, ha a Te segítségeddel sikerült ma egy hálás pillantást vagy mosolyt fakasztanom valakinek az arcán. Adj ma este minden ismerősömnek néhány békés órát szeretteik körében. Azoknak is, akik neheztelnek, azoknak is, akik szívesen emlékeznek rám. Sejtse meg mindannyiuk a nagy törvényt, hogy egyedül a szeretet az, amelyből minél többet nyújtunk egymásnak, annál több marad belőle a magunk számára. Ámen.

3. Verses imádság (Nagy Szent Gergely pápa imája)

Immár a nap leáldozott,
Teremtőnk, kérünk Tégedet,
Légy kegyes és maradj velünk,
Őrizzed, óvjad népedet.

Álmodjék rólad a szívünk,
Álmunkban is te légy velünk.
Téged dicsérjen énekünk,
Midőn új napra ébredünk.

Adj nékünk üdvös életet,
Szítsd fel a szív fáradt tüzét.
A ránk törő rút éjhomályt,
Világosságod rontsa szét.

Kérünk mindenható Atyánk,
Úr Jézus Krisztus érdemén.
Ki Szentlélekkel és veled,
Uralkodik s örökkön él. Ámen

Ha mégis előfordulna, hogy imádság közben elszundítunk, bátorítson minket Kis Szent Teréz gondolata: “szomorúnak kellene lennem, hogy az imádság és a szentáldozás utáni hálaadás közben elalszom. De egyáltalán nem vagyok az. Tudom, hogy a gyermekek éppúgy kedvesek a szüleiknek, akár alszanak, akár ébren vannak, és azt is tudom, hogy az orvosok elaltatják a betegeiket, mielőtt megoperálják őket. Ezért csak arra gondolok, hogy Isten ismeri a végességünket, és nem felejti el, hogy porból vagyunk.”

Források: keresztenyelet.hu, thecatholiccrusade.com, hallow.com

Fordította: Fekete Ágnes

#imatipp – Ez a Zsoltár lehet a legjobb esti imádság

 

Ima
hirdetés