2021. 10. 28.

Anyapercek – Lányos anya

Egyperces gondolatok az anyai élet vidám, felemelő, vágyott, olykor tehetetlen, máskor inspirált pillanatairól.

Mindig arról ábrándoztam, hogy az első gyermekem fiú lesz, gondolom azért, mert én magam is szerettem volna egy bátyót. Az élet azonban nem így hozta, lányos anya lettem először, a jövőt meg majd még meglátjuk. Amikor Dorka megérkezett, nem is nagyon gondoltam bele, mit jelent majd lányos anyának lenni. Lesz-e egyáltalán ennek valami különleges jelentősége, vagy egyszerűen csak lányos játékaink lesznek, hajat fogok fonni és a ruhaállományunkat főleg rózsaszín ruhák fogják alkotni.

Hónapokig nem is gondolkodtam ezen, mert teljes természetességgel játszottunk a babákkal és az egyéb plüssökkel, könyveket nézegettünk, tornyot építettünk. Mostanában azonban Dorka elkezdett érdeklődni az autók iránt, figyeli a babakocsi kerekét, ahogy forog, majd a legteljesebb nőiességgel tovasétál a babával, hogy elaltassa. Lelkesedik a vulkános pizsamájáért, de közben csatok és hajgumik között válogatunk reggelente. Egy szóval Dorka igazi gyerek, akit minden érdekel és mindenben lelkesen részt vesz, amit tőlünk lát, amit mi is csinálunk.

hirdetés

Éppen ezért az utóbbi időben elgondolkodtam, mekkora megtiszteltetés, hogy egy lányt nevelhetek. A lányt, akiből egyszer nő lesz és anya. Ehhez pedig az alapokat most tanulja meg. Nemcsak a babás játékokkal, hanem az úgymond fiúsabb dolgokkal is. Minden tapasztalás, szárnypróbálgatás közelebb viszi őt ahhoz a nyitott és kiegyensúlyozott nőhöz, akivé nevelni szeretném. Büszkeséggel tölt el, hogy ezeket a lehetőségeket én adhatom meg neki. Boldog vagyok, mert szinte nem megy le úgy nap, hogy Dorka ne tanult volna valami újat és ez még sokszorosan fog kamatozni az ő életében. Én hiszem, hogy amit most megtanítunk neki, az mind hozzá fog járulni egy boldog felnőttkorhoz, ahhoz, hogy örömmel szeressen másokat és egyszer életet adhasson és nevelhessen.

Tétje van, hogy milyen nőket nevelünk a lányainkból, és én boldog vagyok, hogy erre a feladatra meghívást kaptam.

„Aki tanítja fiát, azt irigyli ellenfele, barátai előtt meg ujjonghat miatta.” (Sir 30.3)

Anyapercek Lábánné Hollai Katalin
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás