2021. 08. 26.

Anyapercek – Derék asszony

Egyperces gondolatok az anyai élet vidám, felemelő, vágyott, olykor tehetetlen, máskor inspirált pillanatairól.

Az anyaságnak része a háztartás vezetése is, legalábbis nálunk mindenképpen. Már az első kisgyerekes hetekben azt éreztem, hogy jóval több értelme lett a mosogatásnak, porszívózásnak vagy épp egy mosás elindításának, kiteregetésének. Nyilván férjem és magam számára sem voltak ezek elhanyagolandó tennivalók, de számomra új értelmet adott ezeknek a feladatoknak, hogy van egy gyermekem, aki nem látja el önmagát. A gondoskodás, az érzés, hogy szükség van rám, elég motiválóan hatott.

Aztán szépen lassan kezdtem felfedezni, hogy számomra van még egy előnye a házimunkának. Egészen egyszerűen feltölt, amikor azt látom, hogy 10 perces munkával megújult a konyha és rendezett, tiszta minden. Jó érzés egy ilyen konyhában nekiállni a főzésnek. Korábban is nyilván rendet tartottunk, de most valahogy igazán jó érzéssé vált látni, hogy 10 perc mennyi mindenre elég. Önmagában a tevékenység elvégzéséért is jól esett mindent megcsinálni. Biztos nincs ezzel mindenki így és nekem sincs erre mindig módom. Nem indul minden nap gördülékenyen és néha úgy kell egy-egy percet lopnom a házimunkára.

Egyik alkalommal, amikor serényen pakolásztam a mosogatógépbe, eszembe ötlött, hogy most kicsit olyan vagyok, mint a bibliai derék asszony, akiről a Példabeszédekben van szó.

hirdetés

Igaz, az a leírás elég magasra teszi a lécet, de akkor picit úgy éreztem, megközelítem a szintet.

Nem csupán azért, mert elvégzem a kötelességem, hanem azért, mert örömmel teszem. Jókedvűen dolgozom a családomért.

Mindig is szerettem volna én is derék asszony lenni és ez a cél most minden eddiginél élesebben áll előttem. Ha a Biblia olyan részletes segítséget ad ehhez, akkor talán én is meg tudom csinálni. Nem szeretnék maximalista lenni és állandóan szemrehányást tenni magamnak, amiért nem megy vagy valahol elbukom, de annyira vonzó a bibliai derék asszony, hogy én is szeretnék olyan lenni. Ékesebb az igazgyöngynél, a férjem büszkesége.

„Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél. […] jókedvűen dolgozik kezével.” (Péld 31.10-13)

Anyapercek Lábánné Hollai Katalin
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás