2020. 09. 18.

5 tipp a félelem ellen

Legnagyobb ellenségünk, a Sátán egyik kedvenc fegyvere ellenünk a félelem. Nem hiába figyelmeztet a Biblia annyiszor, hogy Istenre szegezzük a tekintetünket, és ne a félelem hazugságára. De mit lehet tenni, ha hirtelen, akár minden ok nélkül elkezdesz félni? Íme öt tipp, amelyek nekem segíteni szoktak.

  1. Énekelj!

Az éneklés köztudatottan szorongáscsökkentő csodaszer. Ha megteheted, mert például otthon vagy, nagyon ajánlom, hogy – még ha nincs is hozzá kedved – kezdj el ilyenkor énekelni! Dicsőítést hallgatni vagy énekelni pedig a lehető legjobb, amikor támad a félelem, mert tudatosítod magadban, hogy nincs nagyobb Istennél.

  1. Táncolj!

Az énekléshez hasonlóan a tánc is azért jó, mert kifejtesz valamilyen aktivitást, annak ellenére, hogy a félelem arra sarkall, hogy húzd össze magad minél kisebbre és ne merj mozdulni. De te mégis mozdulsz. Mindegy, hogy lágy vagy pörgősebb zenére, csak kezdj el bátran táncolni! Tudom, vannak olyan helyszínek és helyzetek, ahol ez nem (könnyen) megoldható. Akkor olvass tovább, lesz még pár tipp.

hirdetés
  1. Adj hálát!

Az egyik leghatásosabb pajzs a félelem ellen, ha hálát adsz. Sorolj fel öt dolgot, amiért ebben a pillanatban hálát tudsz adni Istennek! Ha segít, írd is le őket, hogy lásd. Gondolj arra: ezekből is látszik, hogy Ő jó. Ami azt jelenti, hogy most is veled van, és nem fog cserbenhagyni. Mert megígérte.

  1. Mondd ki hangosan Isten igéjét!

„Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alattiaké.” (Fil.2:9.) Látod, amit én? Jézus nevére MINDENNEK meg kell hajolnia, így értelemszerűen a félelemnek is. Rengeteg ige van, amely kimondottan megerősíti a szíved. Ajánlom a 91. zsoltárt vagy Habakuk könyvét, de igazából bárhol is nyitod ki a Bibliádat, bátorságot fogsz tudni meríteni belőle. Az is fontos, hogy vedd fel Isten fegyverzetét! „Öltsétek magatokra az Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben. Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak.” (Ef. 6:11-12.)

  1. Beszélgess valakivel!

Ez lehet Istennel való beszélgetés, vagyis imádság, de egy közeli barátoddal, családtagoddal is segít, ha beszélsz. Emlékszel? A félelem azt suttogja, hogy meg se moccanj, segítséget se kérj, csak szenvedj magadban, aggódj egyre intenzívebben és közben kérdőjelezd meg Isten megbízhatóságát. Hát csak szeretné! Ha már elővetted az igét, akkor pontosan tudod, hogy Jézus veled van, így nincs mitől félj. Mondd el ez valakinek! Vagy csak kezdj el beszélni bármiről – a lényeg megint az aktivitás. A bátorság nem a félelemérzet hiánya, hanem a félelem ellenére való lépések.

Borítókép - Fotó: ​Mooshny | Dreamstime.com
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 19. 15:11

    „Legnagyobb ellenségünk, a Sátán egyik kedvenc fegyvere ellenünk a félelem.” Legyen így. Szerintem azonban mi magunk vagyunk a legnagyobb ellenségünk. Ma már rengeteg tudáshoz hozzáférünk,olyanokat tanítanak,amikre legtöbbször nincs is szükségünk.(persze,hogy mire lesz,ne tudjuk) Egy dolgot nem tanítanak:hogyan legyünk jó társa valakinek és hogyan neveljük a gyerekeinket. Az,hogy mikor már kialakult egyéniségünk van,próbálják formálni,annak a sikerét látjuk. Kíváncsi vagyok,mikor fogjuk felismerni,hogy a jövőnk és főleg gyermekeink jövője és boldogsága akkor kezdődik mikor a két szülő a legkevesebb komplexust adja át a gyermeküknek. Ha azonban egy kívül állóban keressük állandóan a bajt ez sosem fog megoldódni. A bajok forrása(legtöbbször) mi magunk vagyunk. Azért vagyunk ilyenek most,mert a hozott(nevelt) programjaink/beidegződéseink rabjai vagyunk. Küzdhetsz nyugodtan a sátánnal,nem bánom de figyelj oda magadra is.( és csak az első mondatig jutottam a cikkben)
    A hála fantasztikus dolog. Miután hálát adtál Istennek,kérlek adj hálát magadnak is. Ezt egyénként csináljuk csak nem tudatosan,odafigyelve. Mi lenne ha tudatosabban csinálnánk ezt és elgondolkodva a hatásain.
    ” „Öltsétek magatokra az Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben.” Emlékszel a korábbi cikkre,melyben a vak hölgy a mindig változó istenképről beszél(de jó is volt) ? Ugyan ez van az ördöggel is. Az ördög képünk is mindig változik. Mit gondolsz miért? Mit gondolsz ez az ördög kép,hol alakul ki és miért?
    „Vagy csak kezdj el beszélni bármiről – a lényeg megint az aktivitás.” ITT VAN E MONDAT!!!! Benne a szóval : AKTIVITÁS. Már megint felfedeztem,hogy tudjátok ti,csak egy nagyon szűk mezsgyén jártok. Emlékezz,nagyon sokszor írom,hogy cselekedj,tegyél valamit. A cselekedj azért jobb,mert aktív lehetsz imában de a cselekvés és a tett fizikailag is megmozgat.