2020. 04. 10.

KARANTÉN KERESZTÚT OTTHONI STÁCIÓKBÓL

Szokatlan nagypéntek köszöntött rám. Még sosem jártam keresztutat otthonomban, most mégis adta magát a helyzet, nincs más lehetőség a kálvária helyett csak a négy fal között. Ekkor jutott eszembe, hogy keresztünket mindannyian szoktuk otthonunkban is hordozni, nem csak kinn a nagyvilágban. Nem kellett messzire mennem, hogy stációkat találjak itthon a tárgyaimban.

Megosztom így veletek az első otthoni keresztutam gondolatait, amit Ti magatok is átelmélkedhettek hasonló módon saját tárgyaitok kapcsán:

1. állomás A TÜKÖRNÉL – Pilátus halálra ítéli Jézust

Megérkeztem az első stációhoz, a tükrömhöz. Reggelenként ebben csinosítom magam, olykor csak futólag vagy épp elidőzve. De most, csak nézem, elgondolkozom, milyennek látom meg puszta önmagamat. Azt látom, akit látni szeretnék? És vajon tükrözi-e egész testem, lelkem azt, ami lakozik bennem? Vagy csak a külsőség alapján ítélem meg magam és másokat?

Uram, Téged Pilátus elítélt anélkül, hogy látott volna színről színre. Kérlek adj nekem elég jóságot, hogy azt lássam meg másokban, amit a lelkük tükröz!

hirdetés

2. állomás A TÁSKÁNÁL – Jézus vállára veszi a keresztet

Régen iskolatáska nyomta a vállam, most már a laptoptáskám jelképezi a munka terhét és sokszor ezt is olyan nehéznek érzem egy reggeli indulásnál. Annyiszor megszakadok a kötelességek súlya miatt és kérem Tőled Uram, csak néha könnyíts rajtam.

Most viszont, hogy keresztutadon látom ezt a pár grammos táskát eszembe jut, mennyire csekély az én terhem a Te keresztedhez képest.

Mégsem kérted, hogy faragjanak le belőle, hanem válladra vetted… értem.

Uram, adjon nekem a Te kereszted erőt, hogy örömmel cipeljem életem terheit!

3. állomás A TELEFONNÁL – Jézus először esik el a kereszt súlya alatt

Manapság a legelterjedtebb függőségek egyik tárgya az okostelefon, maga a média. Ez az, amit ha otthon hagyok, rögtön úgy érzem, hogy életképtelen lettem, hiszen ebben van minden tudás, válasz, kapcsolat és szórakozás. Szörnyű szembesülni, hogy ennyire tud nyomasztani egy tárgytól való függés, mintha hatalmasabb lenne nálam. Pedig nem az eszköz a hibás, hanem a bűnre vezető alkalom, melynek súlya alatt Te estél össze anno a kereszttel.

Uram, add kérlek, hogy a média eszközeit mindig a jó célra tudjam használni és észrevegyem és sose terelje el a figyelmemet Rólad!

4. állomás A FÉNYKÉPALBUMNÁL – Jézus szent anyjával találkozik

Mennyi találkozást örökítettem meg fotókon, ahol önfeledten nevettünk családdal és barátokkal. Csodás emlékek albuma, mely visszaidézi az érzéseket. Jézusom a te találkozásodat Édesanyáddal nem örökítette meg senki, de még a mai világban sincs olyan fényképezőgép, melynek képe visszaadta volna azokat az érzékeset, amit anno ti megláttatok egymás szemében.

Uram, kérlek adj nekem sok olyan pillanatot Édesanyámmal, amit nem csak fényképeken, de szívemben is őrizhetek sokáig! Add, hogy a személyes találkozásokat még jobban értékelni tudjam a járvány lezajlása után!

5. állomás A GYÓGYSZERES DOBOZNÁL – Cirenei Simon segít vinni Jézusnak a keresztet

Ha fáj valamim, a gyógyszertől várom a gyors, könnyű, instant megoldást. Pedig hányszor lehetnék én a gyógyír önmagam és mások számára. Ahogy Simon sem a könnyebb utat választotta, hanem áldozatot hozva ő maga cipelte a keresztet.

Uram, add, hogy meglássam azokat a pillanatokat, mikor segíteni tudnék másokon. Legyek én a gyógyszer általad!

6. állomás A TÖRÜLKÖZŐNÉL – Veronika kendőt nyújt Jézusnak

A fürdőszoba a következő állomás, ahol minden alkalommal tisztára moshatom magam. Szappan, tusfürdő, sampon, zuhanyzó és törülköző stb. minden adott – különösen most a vírus alatt – hogy alaposan megszabaduljak minden piszoktól. De vajon a lelkem tisztaságára is ennyi eszközt tartok otthon? Veronika a kendőjével nem a bűnöket törölte le arcodról Uram, de példája engem is ösztönöz arra, hogy lelkem tisztasága a törődésből indul.

Uram add kegyelmedet, hogy a törülköző mindig eszembe juttassa Veronika kendőjét: ügyeljek lelkem tisztaságára és törődjek embertársaimmal!

 7. állomás A HŰTŐ ELŐTT – Jézus másodszor esik el a kereszt terhe alatt

Újabb jelképe bűneimnek, mely alatt Jézus roskadozott. Mennyi alkalom volt, mikor úgy jöttem a hűtő elé, hogy majd az étel megoldja a problémámat.

Néha igencsak nehéz a böjt és olyan jó lenne egy kicsit kísértésbe esni.

Ráadásul a jó étel összehozza a családot, ugyanakkor el is tudja terelni a figyelmet a legfontosabbról és már inkább a családi összejövetel lesz az ürügy arra, hogy egy jót együnk, nem pedig fordítva.

Uram, mikor másodszor is estél a kereszttel, Te akkor már órák óta nem ettél, csak szenvedtél. Felajánlom én is a böjtömet, hogy majd a vírus után jobban tudjam értékelni a nagycsaládi ebédeket!

8. állomás A ZSEBKENDŐKNÉL – Jézus szól a síró asszonyoknak

Ez az a tárgy, amit szinte csak fájdalmas emlékekhez tudok kötni: mikor szűnni nem akaró könnyeket kell törölgetni a zsebkendőkkel. Akár a múlt sebein rágódok, akár, ha mások bántottak vagy ha épp az élet küldött padlóra, de az biztos, hogy legtöbbször önmagamat siratom. Te viszont Jézus, példát mutattál, hogy nem szabad marcangolnom önmagam. Te sem vádoltál mást a szenvedéseid miatt.

Add Uram, hogy tudjak zsebkendőt ragadni, mikor kell, majd tudjak felállni a porból, mikor erőtlen vagyok!

9. állomás A PÉNZTÁRCÁNÁL – Jézus harmadszor esik el a kereszttel

Te mondtad Uram: „nehéz a gazdagnak bejutni az Isten országába”. Pedig micsoda bűnforrás egy pénztárca. Pedig milyen kicsi ez a bankkártya a hatalmához képest.  Gondoltál erre Uram, mikor harmadszorra is elestél, hogy az én kapzsiságom tipor a földre? Mert én most arra gondolok, mi mindenre gyűjtögettem erre az évre, aztán most, hogy nem költekezhetek kedvemre, újra értelmezhetem a pénz fogalmát.

Kérlek add Uram, hogy a pénzem is egy eszköz legyen a jóra, hogy adni is tudjak belőle és ne csak vásárolni!

10. állomás A GARDRÓBBAN – Jézust megfosztják ruhájától

A ruhásszekrényem, mint hiúságom tárgyi megtestesítője. Ruháim alapján tudok stílusokat változtatni kedvem szerint, hogy épp sportos, elegáns vagy épp laza akarok lenni. De ezek nélkül milyen a testem? Jézusom, Téged mikor megfosztottak ruháidtól már csak meggyalázott testedet láthatták.

Uram add, hogy testem valóban a Szentlélek temploma legyen!

11. állomás A SZERSZÁMOSLÁDÁNÁL – Jézust a keresztre szegezik

Csupa durva tárgyat őrzök ebben a ládában: kalapács, fúró, szögek stb., melyekkel rombolni és építeni lehet egyszerre. Akár csak szavaimmal. Verbálisan ugyanúgy tudok lyukat fúrni mások szívébe, nem kell hozzám még csak a láda sem.

Káromkodással, rágalmazással és kiabálással ugyanúgy pusztítok, mint mikor kalapáccsal ütök szét valamit.

Jézusom add kérlek, hogy szavaim legyenek mindig építőkövek!

12. állomás A FALON LÉVŐ KERESZTNÉL – Jézus meghal a kereszten

Jézus meghalt értem a kereszten – erre figyelmeztet a szobámban függő fakereszt. Most mennyire másképp tekintek rá húsvét közeledtével. Pedig hány nap telik el úgy, hogy már rá sem pillantok, mert már dekorációs elemmé vált.

Te Uram, értem haltál meg és lett szimbóluma ez a kegyetlen halál megannyi templomban és otthonban. Add kérlek, hogy keresztedet ne csak falamon, hanem szívemben is tudjam hordozni!

13. állomás A BIBLIÁNÁL – Jézust leveszik a keresztről

Egyeseknek csak egy öreg, poros könyv… de nekem mit jelent? Érzem a párhuzamot aközött, mikor leemelem a polcról és ölembe veszem, mint mikor Jézust is levették a keresztről és anyja karjaiba tették? Hiszem-e a Szentírás által azt, amit Mária hitt akkor mikor látta halott fiát, hogy valóban fel fog támadni?

Kérlek add Uram, hogy a Biblia mindig útmutatóm legyen életemben és ne csak dísz a polcomon!

14. állomás az ÁGYNÁL – Jézust sziklasírba temetik

Elérkeztem az utolsó stációhoz, mely napom végét is szokta jelképezni. Olyan jó fáradtan megpihenni és álmaimba révedni és ha olykor el is marad az esti ima, Te tudod Uram, hogy veled akarok lenni álmomban is és a napom minden percében. Hiszen értem haltál meg a kereszten és támadtál fel a halálból!

 

Uram hiszem, hogy ezt a keresztutat, ha nem is a templomban, de veled jártam itthon is, stációim között. Hiszem, hogy ilyen apróságokkal akartad különlegessé tenni számomra ezt a húsvétot.

Köszönöm, hogy feltámadtál értem, értünk!

Bonifert Rita

Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás