2020. 01. 21.

Isten nem teremt selejtet – válasz Schobert Norbinak

Schobert Norbi hétfői videójában közzétett gondolatai, melyben a szülés következtében plusz kilókat felszedő nőket hibáztatja a házasságok megromlásáért, villámgyorsan söpört végig az interneten. Gersei Csenge, OFFLINE vendégünk mindig őszintén mesélt korábbi evészavarairól, és odaadóan segít a hasonló problémákkal küzdő lányokon. Kérésünkre most írásban reagál Norbi állításaira.

„Sajnos a nők a szülésnél cseszik el, mert úgy gondolja, hogy értéket adott a férfinek, a családnak. Tényleg adott értéket, csak a férfi szexualitása ezt az értéket nem tudja értékelni. És amikor az 58 kilós nő helyett a 78 kilós vagy 88 kilós hölgy érkezik meg döngő léptekkel a hálószobába, a férfiak számára kínszenvedés. Egy darabig megy a pornófilmnézés, de nem tudja megkívánni és itt mennek tönkre az emberi kapcsolatok és így lesznek a gyerekek félárvák, mert a nők felszedik azt a 20-30 kilót és nem tudják leadni. (…) Úgyhogy kedves nők, a férfiak miatt és a boldog szerelem és a szexualitás miatt muszáj, hogy megtartsátok a lánykori súlyotokat.” – Schobert Norbert

Nem is tudom, hol kezdjem. Még mindig nem találtam vissza önmagamhoz Schobert Norbi azon kijelentésétől, amitől most zeng az egész internet. Nem találok rá szavakat.

Miközben néztem a videót, egyszerre egy csomó kérdés fogalmazódott meg bennem: Vajon hány nő látta már? Vajon mit éreznek most ezzel kapcsolatban? Vajon hányan láttak át ezen a marketingfogáson? De vajon mennyien nem, akiknek most mind bűntudata lehet? Vajon hányan vannak, akik Norbi miatt vesztették el végleg az összes bizalmukat a férfiakban? Vajon látta már anyukám (akinek a teste 4 gyönyörű gyerekről árulkodik)? Vajon ő mit érezhet? Vajon ő elhiszi ezt a sok marhaságot?

Mert akárhogy nézzük, ez bánt. És nem lehet mellette elmenni szótlanul. Mert fáj, ijesztő, elszomorító, frusztráló, és mérhetetlenül dühítő. Mert amikor néztem a videót, egy idő után Norbi hangjában nem csak a népszerűség-hajhászást kezdtem észrevenni, hanem a saját múltbeli, testképzavaros félelmeim hangjait is. Hogy a kinézet a minden. Hogy a testem a minden. Hogy a megfelelés a minden. Hogy a tökéletesség a minden. Mert csak akkor lehetek szerethető, ha tökéletes vagyok.

 „Az igazi veszély ebben az, hogy (…) átrakja a felelősséget a nők vállára, bűntudatot keltve bennük tönkrement kapcsolatokért, az ellaposodott szexuális életükért – felerősítve ezzel azt az amúgy is több évtizedes görcsöt a nőkben, hogy alkattól és egyéni adottságoktól függetlenül vért izzadva küzdjenek egy olyan külsőért, ami a legtöbbek számára elérhetetlen, vagy akár egészségtelen.” (Dr. Almási Kitti)

És a legtöbben tényleg elhisszük. Vért izzadunk. És tudjátok, mi a vége? Boldogság és nyugalom helyett még több elvárás. Ez egy ördögi kör, amit a félelem hajt és alig lehet belőle kiszakadni. Főleg egy ilyen társadalomban, ami a saját bizonytalanságunkra épít.

Ugyan én még csak párkapcsolatban vagyok, egy gyermeknek sem adtam még életet, nem tudom, hogyan érezheti magát egy anyuka szülés után. De a betegségemből való tapasztalataim, a párommal való lassan 3 év együtt járás, és az összes baráti és családi kapcsolatom alapján teljességgel állíthatom, hogy sem a magaddal, sem a másokkal való kapcsolatod nem attól fog függeni, hogy 40, 80, vagy éppen 100 kilót mutat a mérleg (az az eszköz, ami a testtömegeden kívül semmit nem tud rólad mondani az ég világon).

Nagyon tetszik Viktor Frankl gondolata a szeretetről: „Szeretni valakit annyi, mint úgy látni, ahogyan őt Isten elgondolta.”

Mert az ember és egy egészséges férfi-nő kapcsolat egyszerűen nem mérhető kilókban, grammokban, vagy szénhidrátpontokban. Hanem sokkal inkább intimitásban, szeretetben, tiszteletben és mindennapos döntésekben. Hálás vagyok, hogy erre több példát is láthatok, kezdve a saját szüleimmel. Hálás vagyok, hogy vannak férfiak, akik ha rám néznek, nem csak egy testet látnak. Akik őszintén szeretnek azért, aki vagyok, akik nem tárgyiasítanak, nem néznek le, akiktől távol áll a hétköznapi hímsovinizmus. Akik miatt tudom, hogy van remény.

A tested hozzád tartozik. A Szentlélek temploma. És igen, tény, hogy vigyáznunk kell rá, hogy ugyanúgy formában kell tartanunk, mint a lelkünket és szellemünket. De ezt ne a bűntudat miatt, vagy a férjed/párod miatt csináld, vagy mert a Norbi azt mondta. Hanem az egészséged és saját magad miatt. Hogy erős és szép legyen az a templom. De ahogy nincs két egyforma templom, úgy nincs két egyforma test sem. És ez így van jól!

Gyönyörű vagy, úgy, ahogy vagy! Soványan, sportosan, striásan, szülés után, 40 kilósan, 80 kilósan, 100 kilósan, narancsbőrrel, vagy anélkül, a császármetszésed hegével, a hasaddal, a ráncaiddal, az összeérő combjaiddal, a mosolygó arcoddal! Gyönyörű vagy, mert pont olyan vagy, amilyennek Isten elgondolt, és ezt senki nem veheti el tőled!

Legyetek büszkék arra, hogy Isten nőnek teremtett! Keressétek magatokban és másokban is a jót! Legyen hitetek magatokban! Legyetek büszkék a korotokra! Legyetek szabadok abban az örömben, hogy 40 évesen nem kell a 20 éves testetekben élni, mint ahogy nekem sem kell 20 évesen a 12 éves testemben élni. Ne akarjatok megfelelni! Annyira kár lenne! Higgyétek el, hogy egytől egyig megismételhetetlen csodák vagytok úgy, ahogy vagytok! Merjetek szeretni és szeretve lenni! Higgyétek el, hogy érdemesek vagytok a szeretetre. Minden helyzetben, minden formában.

Mert Isten soha nem alkot selejtet!

 

Gersei Csenge

Blog
hirdetés

11 hozzászólás

  • Válasz Mészáros Csaba 2020. 01. 21. 15:30

    Ami itt leírásra került az egy nagyon veszélyes féligazság. Igaz, hogy az Isten nem teremt selejtet és hogy minden ember úgy szép, ahogy van. DE:
    – ha szeretem a társamat, a legjobbat akarom neki adni, vagyis nem fogom megengedni magamnak, hogy elhízzam és a végén úgy nézzek ki mint egy disznó!
    – a társamnak, ahogy nekem is vannak elképzeléseim arról, hogy egy számomra vonzó külső miből áll. Igaz, hogy az ember lényege nem a testi külalakjában van, de mivel testünk része a földi valóságunknak, úgy egyáltalán nem mindegy, hogy hájas, esetleg borostás valaki vagyok, vagy ápolt, jó illatú valaki, akivel kellemes az együttlét.

    • Válasz Dobrai Éva 2020. 01. 23. 09:52

      Mészáros Csaba!
      Nagyon sok ember előnytelen külsővel áldatik meg,akár kövér, akár sovány, férfiak is, nők is!!! Még csak el sem mondhatják magukról, hogy valaha szépek voltak!!!!
      Hála Istennek,ők is megtalálják a párjukat, sokszor náluk sokkal előnyösebb külsejűeket- és szeretik egymást, amíg meg nem halnak!
      De nem ez a felfogásunk, mint az öné és Norbikáé!!!!

      • Válasz Dobrai Éva 2020. 01. 23. 10:02

        És aki sohasem volt gyönyörű sem úgy ,ahogy volt, sem úgy, ahogy van, – az mehet a levesbe????!!!!
        Szerencsére az élet nem így működik!!!! (Norbika!)
        Akit meggyűlöl az ember, mert rászolgált, hogy meg tudja utálni egy jelentéktelen kis beszédhibáját is, minden vonzó külseje ellenére!!!!( Norbika!)

        • Válasz Mészáros Csaba 2020. 01. 24. 20:01

          Persze, hogy nem kell a levesbe mennie 🙂
          De elkezd viszketni a tenyerem, amikor a kövérséggel kapcsolatosan olyan címeket írnak, hogy „Isten nem teremt selejtet”.
          Természetes, hogy az Isten kb. testmagasság-100 kg súlyú embereket teremt. A többit mi magunk csináljuk, mert nincs önfegyelmünk, mert a konfliktusainkat zabálással oldjuk meg.
          Én magam is küzdöttem már ezzel az életem során, tudom miről beszélek. Éppen ez miatt hatványozottan igazat adok Norbinak abban, hogy a MEGELŐZÉSEN kell lennie a hangsúlynak. Nem csak a nőknek, de a férfiaknak is. Feleségem 4 gyermeknek adott életet, de nem „dőlt szét, mint a banyakemence”. Nem kell 25 – 30 kg-ot felszedni egy terhesség alatt. A 15 kg még normális, az úgy magától le is megy, de ez felett már lerakodik. Önfegyelem ( keresztény szóhasználattal mértékletesség, ami a falánkság ellentéte) kérdése a dolog.
          Szeretek gyógyfürdőbe járni, azon belül is szaunázni. Alapvetően két dologról megy a téma:
          – mikor vágtok disznót, … hogyan készítitek ezt, vagy azt az ételt ?
          – milyen mozgásszervi műtéten estél át, ki kezel?
          Szerintem a kettő bőven összefügg. Pedig nem szükségszerű a dolog.

  • Válasz Kónya Páől 2020. 01. 21. 17:29

    Hogy Isten nem teremt selejtet? Ez baromság! Hát a schobert norbi mi? Nem szabad az Istent lebecsülni!

  • Válasz Sipi 2020. 01. 22. 00:19

    Most már a 777 is átmegy szélsőbalos progresszív oldalba? Mert ezt a cikket ők is írhatták volna, csak ők nem hozták volna be Istent ürügyként a túlsúlyra…

    „Schobert Norbi azon kijelentésétől, amitől most zeng az egész internet.”
    Zeng, mert a szélsőséges progresszív portálok felkapták és verik a habot. Most meg már a 777 is beállt a sorba. Végülis Norbi elérte amit akart, most már róla beszél mindenki, gratulálok.

    „Norbi hangjában nem csak a népszerűség-hajhászást kezdtem észrevenni, hanem a saját múltbeli, testképzavaros félelmeim hangjait is. Hogy a kinézet a minden. Hogy a testem a minden. ”
    Még jó hogy Norbi ilyet nem mondott, de a cikkíró úgy látszik csak erre képes gondolni, csak a saját frusztrációját Norbiban találja meg…

    „felerősítve ezzel azt az amúgy is több évtizedes görcsöt a nőkben, hogy alkattól és egyéni adottságoktól függetlenül vért izzadva küzdjenek egy olyan külsőért, ami a legtöbbek számára elérhetetlen, vagy akár egészségtelen.” (Dr. Almási Kitti)”
    Kittit se az eszéért szeretjük… Mert a 40 kiló túlsúly az aztán marhára egészséges. Ja amúgy ami azt illeti, a konditeremben akiket én látok, ott a vért izzadó emberek többsége éppen nem nő hanem férfi… Nem kéne túlsúlyosaknak vért izzadni, de egy kis izzadás nem ártana néha…

    „Boldogság és nyugalom helyett még több elvárás.”
    Egy frászt van elvárás. Lehet élni egyedül is 3 macskával 40 kiló túlsúllyal, senkinek semmi elvárása nem lesz mikor hazamegy az üres lakásba. Az elvárások tekintetében amúgy a nők is néha magukba nézhetnének.

    „az összes baráti és családi kapcsolatom alapján teljességgel állíthatom, hogy sem a magaddal, sem a másokkal való kapcsolatod nem attól fog függeni, hogy 40, 80, vagy éppen 100 kilót mutat a mérleg”
    Mert az összes baráti kapcsolatod a szexről és a szerelemről szól? Norbi ugyanis arról beszélt.

    „Akik őszintén szeretnek azért, aki vagyok, akik nem tárgyiasítanak, nem néznek le, akiktől távol áll a hétköznapi hímsovinizmus.”
    Azt hittem a 777-et olvasom, nem egy feminista blogot.

    „Gyönyörű vagy, úgy, ahogy vagy!”
    Még sok ilyen Coelho-idézetet!

    „Legyetek büszkék a korotokra!”
    A kor nem valamiféle teljesítmény, amire büszkének kell lenni, hanem állapot. Vagy hamarosan a 777 már a pride-ot (meleg büszkeség) is népszerűsíteni fogja?

  • Válasz Csépányi Mária Monika 2020. 01. 22. 12:22

    Isten nem teremt selejtet. Mi tesszük azzá magunkat. Vagy mások tesznek azzá.Testileg és lelkileg is.

  • Válasz Németh Rezső 2020. 01. 22. 19:05

    Isten soha nem alkot selejtet . Ő nem ezt a világot teremtette evilág Őt elhagyva lett ilyenné. Ha ezt az embert teremtette volna sohse halnánk meg. Ő a Paradicsomot teremtette ahová megtérhetünk ahol „sem meg nem nősülnek sem férjhez sem mennek” A testiség témájánsk lufiját tovább fújni nem keresztényi dolog.
    Amúgy én a feleségemről távollétében nem is tudnék valós személyleírást adni mert ha lehúnyom a szemem 20 év házasság után is a gyönyörű menyasszonyomat látom magam előtt

  • Válasz Herczeg Imre 2020. 01. 22. 19:55

    Ha őszintén hiszel Istenben, akkor minden gondod megoldódik!

  • Válasz F 2020. 01. 23. 03:52

    Én nem értem ezt az egészet! Hát nem annak örülünk mindig, ha valami növekszik? Több a GDP, több a fizetés, nagyobb a lakás, több az autónk végsebessége, minden, ami jó, az még jobb, ha nagyobb! Nem?
    Miért éppen az ember feleségével lenne másképp? Sok férfi szeretné, ha több felesége lenne. Aztán amikor több lesz, mondjuk 25%-kal, akkor meg fel van háborodva. 🙂

  • Válasz Nagy Péter 2020. 01. 23. 13:48

    Norbinak – tetszik vagy nem – igaza van. A legtöbb férfi valóban nem vonzódik a túlsúlyos nőkhöz. Norbi nem arról beszélt, hogy mindenki nézzen ki tökéletesen. Hanem hogy legyen már bennünk egy alapvető igényesség, tenni akarás, elvárás magunkkal szemben! Azért lássuk be: a durván kövérség és a tökéletes test között van még néhány árnyalat.

    Kedves Csenge, és a többiek! Önök előremutatónak gondolják, hogy azt próbálják bemesélni a nőknek, hogy „teljesen mindegy hogy nézel ki, így vagy szép, és egy férfinek kötelező ezt elfogadni”? Ezzel a nettó hazugsággal azt motiválják, hogy egy nő ne tegyen a kapcsolatáért, ne tegyen a férje elégedettségéért, ne tegyen önmagáért. Csak „fogadja el önmagát, olyannak amilyennek Isten elképzelte”. Biztos, hogy Isten 100 kilósnak képzelte el?

    Ez pont olyan, mintha azt mondanánk a férfiaknak: „Felejtsétek el az elvárásokat, nem kell felelősséget vállalnotok, nem kell dolgoznotok önmagatokon és a kapcsolatotokon. Semmi probléma sincs azzal, ha lusta, nemtörődöm, bunkó fráterként viselkedtek. A nőknek kötelessége ezt elfogadni, ti így vagytok jók, csodálatosak, Isten ilyennek teremtett benneteket, ó ti drága férfiak!” Ugye mennyire röhejesen hangzik? Azt hiszem a legtöbb nő kikérné magának.

    Szokták mondani, hogy az igazság fáj. Erre nem az a megoldás, hogy akkor nem fogadjuk el az igazságot, megsértődünk és elméleteket gyártunk, azért hogy megmásítsuk a valóságot.