2019. 03. 07.

Gyermekeket buzdít öngyilkosságra egy YouTube videó – nem egyedi az eset

Öngyilkossági tippeket sugalló videó miatt figyelmeztette a szülőket blogjában Dr. Free Hess floridai gyermekorvos. A videóban egy felnőtt férfi azt magyarázza és mutatja a gyerekeknek, hogy hogyan vagdossák a csuklójukat.

 „Emlékezzetek gyerekek: oldalirányba figyelemfelkeltésért, hosszában eredményért!” – hangzik el a klipben, majd a férfi a kamera felé fordult és ezt kiáltotta: „Tedd meg!”

Dr. Hess már korábban is panaszt tett a klipre, amely akkor még a Youtube Kids alkalmazás egyik videójában szerepelt, ezt követően pedig törölték is az illetékesek a felvételt. Később a gyermekorvos már magán a Youtube-on bukkant rá a gyerekeket öngyilkosságra buzdító jelenetre. Annak ellenére volt elérhető a videó, hogy a kommentelők nyolc hónapon keresztül(!) tettek panaszt. Ezt követően írt blogbejegyzést Dr. Hess, és láss csodát: néhány nappal később a videót leszedte a Youtube, mondván hogy az megsértette a felhasználási feltételeket. 

“Gyermekeink számára hatalmas problémát jelentenek az önkárosító és öngyilkosságot elősegítő videók, fényképek és egyéb tartalmak. A 10 és 34 év közötti fiatalok halálának a második leggyakoribb okozója az öngyilkosság, és az öncsonkító gyermekek száma is folyamatosan nő” – írta a bejegyzésében, valamint arra a felmérésre is rámutatott, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élő diákok több mint 15%-a komolyan elgondolkodott már az öngyilkosságon. Az amerikai betegségmegelőző központ (Centers for Disease Control and Prevention) szerint 2009 óta 25%-kal nőtt az ilyen fiataloknak a száma.

„Évente 157 ezer 10 és 24 éves kor közötti fiatal jelenik meg a sürgősségi osztályokon saját maguk által okozott sérülések vagy öngyilkossági kísérletek miatt. A szakértők szerint az önkárosítást és az öngyilkosságot elősegítő tartalmak még inkább rontanak a helyzeten. Számos beszámoló készült nemrég arról, hogy a tizenévesek öngyilkosságot követtek el, miután ilyen anyagokat láttak a média platformokon. Egyre több kutató vizsgálja, hogyan kapcsolódnak ezek a fiatalok öncsonkításához és öngyilkosságához. Épp most kezdtek egy ilyen tanulmányba, és remélhetőleg ennek segítségével jobban rálátunk a problémára” – írta Dr. Hess.

hirdetés

Azt is kihangsúlyozta, hogy bár mindkét videót eltávolították, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne több hasonló videó az interneten. Véleménye szerint az öngyilkosságot sugalló tartalmakra több YouTube csatornán is rábukkanhatunk: A gyermekorvos mindannyiunkat arra buzdít, hogy mi magunk is tegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk ezeknek a videóknak a terjedését:

„Kezdjük ezt önmagunk, illetve gyermekeink oktatásával, és bátran szólaljunk fel, ha valami olyat látunk, ami veszélyes lehet rájuk! Azért is küzdenünk kell, hogy a közösségi média platformok fejlesztői vállalják a felelősséget, ha nem tartják be az életkori korlátozásokat és nem távolítják el a nem megfelelő és veszélyes tartalmakat.”

A YouTube szóvivője azt nyilatkozta az ABC News-nak, hogy keményen dolgoznak annak érdekében, hogy a platform ne ösztönözzön senkit veszélyes cselekedetekre: “Van egy szigorú irányelvünk, amely tiltja az öncsonkítást elősegítő videókat. Számítunk a felhasználói megjelölésekre és az intelligens észlelő technológiára, hogy időben észre tudjuk venni ezeket a tartalmakat. A YouTube minden negyedévben eltávolít több millió olyan videót és csatornát, amely sérti a szabályokat. E videók többsége már azelőtt törlésre kerül, hogy bármekkora nézettséget kapna. Mindig arra törekszünk, hogy javítsunk a rendszereinken és gyorsabban távolítsuk el a kéretlen tartalmakat.”

Az Európai Unióban történő halálesetekről 2015-ben az Eurostat jelentetett meg statisztikai adatokat. A felmérés szerint az 5,2 millió halálesetből 56 200, azaz az esetek 1,1 százaléka volt öngyilkosság. Az öngyilkosságok 77 százalékát férfiak követték el, 31 százaléka pedig 45 és 60 éves kor közötti embert érintett.

Az öngyilkossági lista azt mutatja meg, hogy 100 ezer lakosra hány öngyilkosság jut az adott országban. A listán Litvánia vezet, itt 100 ezer lakosra 30 öngyilkosság jut. A második Szlovénia (21), Magyarország a harmadik Lettországgal egyetemben (19).

A magyar közéletet nemrég több, gyermekeket öngyilkosságba kergető kihívás is felrázta, ilyen volt a Kék Bálna és a Momo is. Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a gyermekeikre leselkedő veszélyekkel, kommunikáljanak velük és alakítsák ki azt a bizalmi légkört, melyben a gyermek félelem nélkül tud beszámolni szüleinek arról, ha valami baj történik vele. 

Fordítás: Nagy Barbara

Forrás: christianpost.com/ zoom.hu/wmn.hu

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a
116-123
ingyenes lelki elsősegély számot!

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás