2023. 05. 24.

Apa kezdődik – avagy így születnek az édesapák – könyvajánló

„Állunk a szülőszobán az üvöltő csecsemővel a kezünkben, mi, férfiak, és nem értjük, mi történt. Eddig ugyanis nem mondta senki, hogy mi is újra megszületünk, csak ezúttal apaként” – Véssey Miklós könyve egy újszülött édesapa első lépéseiről.

Kilenc hónapon keresztül mindenki az anyával foglalkozik. Minden porcikája részt vesz a gyermek alkotásában, ápolásában, védelmében, míg egy nap átéli a szülés gyönyörű traumáját. A lányból anya született. Hol van a helye ebben a folyamatban az édesapának? Az ő teste nem változott semmit. Úgy tűnhet, mintha ugyanaz az ember lenne, aki addig is volt. Külső szemlélője az eseményeknek. Valóban így lenne?

Véssey Miklós kétgyermekes édesapa szülésfelkészítőre invitál minket. A szerző rövid egyperceseket tartalmazó Apa kezdődik című kötete nemcsak az édesapáknak vagy a még kispapáknak nyújt betekintést egy apa legmélyebb gondolataiba, hanem az édesanyáknak is segít jobban megérteni a férfiak útját az apává válás felé. A szülőszobai élményektől kezdve a makacs, dackorszakukat élő kisgyerekekkel való tárgyalásokig.

Fotó: Harmat Kiadó

Talán még sosem volt senki olyan fáradt, mint majd szülőként lesz, és Miklós írása nem titkolja ezt. Az apa (és az anya), fáradt, ingerült, már nem tudja hogyan vegye rá a dacoló kisgyermeket, hogy ne sírjon a kezében szorongatott keksz után, hanem egye meg – mégis. Mégis

a rövid történeteken keresztül átragyog az a szépség és teljesség, melyet a szülői élet adhat.

Amikor a kisgyermekünk rámutat, hogy az égbolt végtelen, vagy amikor minden erejét megfeszítve mászik, mintha nem lenne vége a szobának és az energiáinak. Mászik, lohol, spurizik, és senki nem kaphatja el.

Most már úgy hiszem, az apák is ugyanúgy születnek, mint az édesanyák. Kicsit csöndesebben, kevésbé látványosan, de a gyermekkel együtt ők is megszületnek. Köszönöm Miklósnak, hogy ebbe a csodába minket, édesanyákat is beavatott.


Fotó: Harmat Kiadó

Véssey Miklós 1990-ben született Budapesten. Szépirodalmi szövegeket szerkeszt és ír, 2016 óta publikál, elsősorban novellákat és verseket. Budakeszin él és dolgozik, két gyermek édesapja. A 777 első meseíró pályázatának, amelyből a könyv Hetedhét határon címmel hamarosan megjelenik, egyik zsűrije.

További infók a könyvről itt. 

Stibrányiné Harmati Dóra

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Harmati Dóra Könyvajánló
hirdetés