2023. 10. 03.

Mióta nem olvasom a híreket, boldogabb vagyok

Lángoló erdők a tengeren túlon, véres háborúk a Közel-Keleten – minden pillanatra jut egy katasztrófa, ami sötét árnyékot vet a mindennapjainkra. Vajon szükséges-e nekünk emberekként mindenről tudnunk, ami a világban történik?

Reggel munkába menet hallgatjuk a rádiót, átpörgetjük a tömegközlekedésen kedvenc oldalainkat, mintha a világ csak akkor zökkenne újra rendes kerékvágásba, ha mi behoztuk a lemaradásunkat az esti és aznap reggeli hírekből. Ha van egy szabad percünk, akkor nap közben is böngészünk. Megnyitjuk a közösségi oldalakat, a hírek akaratunkon kívül is felugranak: megosztják az ismerőseink, vagy a hírességek, akiket követünk. Mindenki tud mindenről. 

Majd este hazamegyünk, szülőként aggódva pislogunk gyermekeink felé, szinte már a kocsiba is alig merünk beülni, mert csak aznap három tömegbalesetről olvastunk. Igaz ezek nem itthon történtek, vagy a mi közvetlen környezetünkben, de velünk is történhettek volna, nem? 

A világban zajló események megbénítanak minket.

A tájékozottságnak ára van, ha nem figyelünk oda, akkor életünk felett átveszi az irányítást a félelem. 

hirdetés

Persze az internetnek van egy jó oldala is. Egyik barátnőm osztotta meg egy igehirdető gondolatát, aki szerint emberekként mi nem erre vagyunk teremtve. Ez nekünk sok. A teremtmények nem tudják elhordozni a világ terheit. Ez nem a mi feladatunk. Nem tudjuk felfogni azt a sok borzalmat, ami a világban történik.

Egyedül Isten képes arra, hogy egyszerre lásson mindent, ami a Földön zajlik.

Egyedül Ő képes ezt mentálisan befogadni. 

Hatalmas kő esett le a szívemről, amikor ezt hallottam! Hiszen nem én uralkodom a Föld felett, hanem Isten! Nem nekem kell mindent megoldani, és nincs is minden hatással az én életemre. Isten ül a trónon, Ő látja ezt a világot, nincs egy olyan esemény, ami rejtve lenne előtte. Ő el tudja hordozni ezeket, nekem nem kell. 

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden történéssel szemben legyünk közönyösek, vagy ne olvassunk egyáltalán híreket.

Azonban vegyük észre mi az, ami már káros. 

Mióta megszületett a kislányom, nincs időm a híreket olvasni. Nincs is hozzá kedvem, hiszen annyira intenzív minden egyes napom. Rá kellett jönnöm, mennyivel nyugodtabb vagyok attól, hogy csak az igazán fontos információk jutnak el hozzám. Azok, amik esetleg hatással lennének az életemre, vagy a környezetemére. 

Nem kell egyszerre látnunk az egész világot, hiszen ezt a képességet nem adta meg nekünk Isten. Ha elfog a szorongás, akkor lépjünk egyet hátra, vegyük elő a Bibliánkat és imádkozzunk. Tegyük Isten kezébe ezt a világot, adjuk vissza neki lélekben mi is az irányítást.

Lehet, hogy a hírektől való szorongás meggátol minket abban, hogy jelen legyünk a saját őrhelyünkön, ahová Isten helyezett minket. 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog Harmati Dóra
hirdetés