2018. 06. 05.

10 ötlet, hogy jobb legyen a kapcsolatod az anyósodékkal

A házasságra készülő fiatal nők gyakran aggódnak amiatt, hogy vajon sikerül-e jó kapcsolatot kialakítaniuk az apósukkal és az anyósukkal, különösen az utóbbival. A világ egyes részein szokás, hogy a házasságkötést követően az ifjú pár az anyósékhoz költözik. Igaz, nálunk ez nincs is divatban, de ahogy a tapasztalat mutatja, így is bőven van lehetőség a megsértődésre és a félreértésekre. Néha egy kis hidegháború is előfordul, és mindez csak azért, mert két nő próbálja feltalálni magát a kialakult új élethelyzetben.

1. Menjetek el „randizni”!

A menyek és anyósok alkalmanként szervezhetnek maguknak anyós-meny programokat. Ilyen program lehet például egy közös mozizás, ebéd, vagy vásárlás, esetleg egymásnak is vásárolhattok ajándékokat. Vagy egyszerűen csak menjetek el a helyi templomba, vagy plébániátokra és imádkozzatok együtt. Sokféle programlehetőség kínálkozik, de a lényeg minden esetben az, hogy az együtt töltött idő segítségével a kapcsolatotok megerősödjön és jobban megértsétek egymást. 

Ne hagyd az esküvő utánra. Kezdj hozzá mielőbb.

2. Tanuld meg elengedni!

Lehet, hogy ez szívszorítóan nehéz, de anyósok, nyugodjatok bele, hogy nem játszotok többé aktív szerepet a fiatok mindennapi teendőiben és döntéseiben.

hirdetés

Értsétek meg, hogy nem veszítitek el a fiatokat amikor megházasodik.

Ő ugyanannyi szeretetet és megbecsülést érez irántatok mint azelőtt, és mellettetek lesz, amikor szükség van rá. De a fiatal párnak időre és személyes térre van szüksége ahhoz, hogy kialakítsa saját életvitelét. Természetesen el lehet látni őket tanácsokkal időről-időre, de rájuk kell bízni, hogy megfogadják-e azokat. Még ha úgy is érzitek, hogy a fiatalok hibákat követnek el a háztartás vezetésével, pénzügyekkel, vagy gyerekneveléssel kapcsolatban, körültekintően bánjatok a kéretlen tanácsokkal. Ne várjátok tőlük, hogy ugyanúgy csináljanak mindent mint ti annak idején. Hagyjátok, hogy hibázzanak és tanuljanak a hibáikból.

3. Fiatalság, tapasztalatlanság

Menyek, nyitottan és figyelmesen hallgassátok amit az anyósotok mond nektek. Gondoljatok arra, hogy neki nem az a célja, hogy tönkretegye a fia boldogságát. Ő már megküzdött azokkal a dolgokkal, amelyek a ti életetekben még csak most következnek, és ha figyelmesen hallgatjátok őt, az sokat segíthet abban, hogy könnyebben vészeljétek át a nehézségeket. Hogyha valamivel nem értetek egyet, nyugodtan kövessétek a saját utatokat. De ne feledjétek, a tapasztalat mindig felülmúlja a fiatalságot!

4. Ne panaszkodj!

Ne panaszkodj sokat és ne mondj negatív dolgokat a menyedről vagy az anyósodról a köztetek álló férfinak. Ez csak elmérgesíti a helyzetet és egyáltalán nem vezet jóra. Hogyha valamivel vádolnak, természetesen jogod van megvédeni magad. A férfiak általában szeretik az édesanyjukat és a feleségüket is, és egyikről sem szeretnek negatív dolgokat hallani.

5. Versengés helyett együttműködés

A szülők és az ifjú pár között a kapcsolat már nem az elvárt engedelmesség, hanem az “együttműködés” jegyében zajlik, amelynek keretében mindegyik fél tiszteletben tartja a másik függetlenségét és gondolatait. A kapcsolat nem lehet annyira szoros mint annak előtte, a szülők nem élvezhetik ugyanazt a figyelmet mint korábban, hiszen most gyermekeiknek más feladataik vannak, amelyek lekötik idejüket és figyelmüket.

6. Kapcsolatban maradni

Hogyha nem éltek együtt, figyeljetek arra, hogy rendszeresen tartsátok a kapcsolatot anyósotokkal vagy menyetekkel, ne csak ünnepekkor fussatok össze. Időnként látogassátok meg, vagy hívjátok fel egymást. Figyeljetek arra, hogy mindkettőtök szüleivel ugyanannyi időt töltsetek. Ajánljátok fel a segítségeteket, hogyha úgy érzitek, hogy a másik örülne neki. De jelöljétek ki a határokat is. Hogyha valamit elfogadhatatlannak tartotok, arra szeretettel figyelmeztessétek őket. Ehhez arra van szükség, hogy a kapcsolat erős alapokon nyugodjon.

Anyósok, ne várjátok el a fiatoktól, hogy állandóan titeket hívogasson; menyek, ne várjátok el az anyósotoktól, hogy állandóan a gyerekeitekre vigyázzon.

7. Ne engedjétek elmérgesedni a konfliktusokat/sértéseket/félreértéseket!

Hogyha egyikőtök (szándékosan, vagy véletlenül) megsértette a másikat, vagy valamilyen félreértés történt, próbáljatok gyorsan és méltósággal túllendülni a problémán. Ne hagyjátok figyelmen kívül, és ne tartogassátok magatokban. Legyetek alázatosak és ismerjétek el, ha hibáztatok. Tegyétek meg ti az első lépést a másik felé. Bocsássatok meg egymásnak és imádkozzatok egymásért. Hogyha az anyósotok vagy a menyetek makacs, és nem akar változtatni, maradjatok kedvesek, de tartsatok távolságot. Hogyha a másik fél még nem eléggé nyitott, sajnos nehéz bármit is tenni. Mindig foglaljátok imáitokba a másikat. Ha bármikor együtt vagytok, kedvesen és tisztelettel forduljatok a másik felé.

8. Apósok és anyósok a jegyesoktatásban

Az egyházmegyei jegyesoktatás programja tartalmaz egy-egy alkalmat mindkét fél szüleivel kapcsolatban. Tekintetbe véve, hogy a házastárs szüleivel való kapcsolatok félrecsúszása gyakori oka a házastársak konfliktusainak és szenvedésének, a házasodni készülő párnak hosszú távon javára fog válni, ha megismerik mindenki lelki és érzelmi szempontjait.

9. A legfontosabb a SZERETET!

Ne az érzelmeitek vezéreljék a tetteiteket. Hagyjátok, hogy Isten vezéreljen titeket. Bármit is éreztek, döntsétek el magatokban, hogy szeretettel fordultok az anyósotok/menyetek felé. Bízzatok abban, hogy ha szeretettel cselekedtek, az Úr megjutalmaz, és szíve szerint formál benneteket. (1 Kor 13, 4-7)

10. Rut könyve

Rut könyve az Ószövetségben az anyós és meny, Noémi és Rut közötti szeretet bibliai tanúsága. Ez a Biblia egyik legrövidebb könyve, és biztatnék minden anyóst és menyet, hogy olvassa el.

 

Forrás: Catholic Link

Ezt a cikket Tamási Dorottya Anna önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás