2024. 04. 22.

3 pap a Titanicon, akik a többi utasért áldozták fel az életüket

Tudtad, hogy három pap hősként halt meg a Titanicon? Mielőtt az óriási hajó elsüllyedt, a rajta szolgáló papok imádkoztak a rémült utasokért és feloldozták őket a bűneik alól  – ahelyett, hogy a saját életüket mentették volna.

Mielőtt a Titanic 1912. április 15-én elsüllyedt, három pap feláldozta életét a hajó utasaiért. A papok úgy döntöttek, hogy inkább a hajón lévő utasokat szolgálják, minthogy a saját életük megmentése érdekében a mentőcsónakot válasszák.

A három pap: Josef Benedikt Peruschitz atya (41 éves) Bajorországból, Juozas Montvila atya (27 éves) Litvániából és Thomas Byles atya (42 éves) Angliából. Mindhárman meghaltak a hajón, és egyikük holtteste sem került elő.

A  Thomas Byles atyának szentelt weboldalon a túlélők elmondták a pappal kapcsolatos élményeiket. Szent X. Piusz pápa a hit ,,mártírjának” nevezte Byles atyát.

hirdetés

Fotó: Churchpop

Egy Titanic-túlélő,  Helen Mary Mocklare így fogalmazott:

„Amikor jött a csattanás, kidobtak minket a fekhelyünkről. Felöltöztünk és kimetnünk, hogy megtudjuk, mi történt. Láttuk, ahogy Byles atya felemelt kézzel jött lefelé a folyosón. Ismertük őt, mert már többször meglátogatott bennünket a fedélzeten, és aznap reggel még misét celebrált nekünk.

Nyugodjatok meg, jó emberek! – mondta, majd körbejárta a fedélzetet, feloldozást és áldást osztogatva. Néhányan körülöttünk nagyon idegesek lettek, és ekkor a pap ismét felemelte a kezét, és azonnal újra megnyugodtak. Az utasokat lenyűgözte a pap önuralma. Elkezdte a rózsafüzért imádkozni. Mindenki imája, felekezetre való tekintet nélkül összehangolódott, hangos és erős volt.”

Egy másik tanúságtétel a papokról:

„Amikor az egész helyzet félelmetessé vált, a fedélzeten lévő összes katolikus a papok segítségét kérte. Mindegyik pap arra buzdította a halálraítélteket, hogy tartsanak bűnbánatot, és készüljenek fel az Istennel való találkozásra.

Ők mondták a rózsafüzért, mások pedig válaszoltak. Az imádkozás irritált néhány utast, és kigúnyolták az imádkozókat. Ezt figyelmen kívül hagyva a papok folyamatosan azzal voltak elfoglalva, hogy általános feloldozást adjanak a halálraítéltek számára. A mentőcsónakokba szállókat pedig vigasztalták.

Néhány nő nem volt hajlandó elválni a férjétől, inkább a házastársukkal együtt akartak meghalni. Végül amikor már nem volt több nő a közelben, néhány férfit is beengedtek a csónakokba. Peruschitz atyának felajánlottak egy helyet, de ő visszautasította; tudta, hogy még feladata van a hajón.”

 

Forrás: Churchpop

Fordította: Szilágyi Anna 

Borítókép - Fotó: X
Nagyvilág Tanúságtétel
hirdetés