2018. 04. 27.

Hogyan lehetsz boldog feleség?

A cikk alapjául szolgáló könyv ugyan nem friss, de a benne leírtak még mindig időtállók. Éppen ezért ajánlom minden házas, és házasodni vágyó nőnek. 

Nőként mindenképpen hasznosnak tartom, hogy ellensúlyozzuk korunk legveszélyesebb mérgeit: a feminizmust és a cinizmust.

Hajlamosak vagyunk a férfiakat ócsárolni mindenért, ami rossz, ami nehézség a házasságunkban. De mi vajon mindent megteszünk a családi boldogságért?

A legtöbb mai csajos film, sorozat, cikk arról szól, hogyan legyünk sikeresek az életben: csak magunkkal törődjünk, a külsőnkkel, a karrierünkkel, csak addig legyünk egy férfival, amíg jól érezzük magunkat, a házasság és a gyerek még várhat, előbb meg kell találnunk önmagunkat, előbb nekünk kell boldognak lennünk.

hirdetés

Milyen női mintát fest le nekünk a világ?

  1. Szex és New York: élvezd a szingliséget, koncentrálj magadra, keresd a tökéletes pasit, dobj el mindenkit, akiben egy kivetni való hibát is találsz.
  2. Született feleségek: itt már gyerek, férj is bekerült a képbe, de továbbra sem azt hangsúlyozza, hogy hogyan tedd boldoggá a férjed, hogyan nevelj értékes gyerekeket, hogyan áldozd föl magadat értük. Addig maradj egy házasságban, amíg boldoggá tesz, aztán lépj tovább, a gyerekeknek nem kell példát mutatni, felnőnek maguktól. 
  3. Feleségek luxuskivitelben: három szóban össze tudnám foglalni: én, Én, ÉN.
  4. A férjem védelmében (The good wife): az angol cím alapján egy mintafeleséget várunk. Ehhez képest az átlagnál okosabb, de ugyanolyan önző, karrierista és rossz anyaképet kapunk. 

Nem sorolom tovább a rossz női mintákat bemutató filmeket, de a legnépszerűbbek alapján érthető, mit akarok bemutatni. Ma már sajnos a keresztény családokban sem biztos, hogy megfelelő feleség- és anyaképet kapnak a fiatal lányok.

Honnan vegyük akkor a jó feleség mintáját?

Linda Dillow négygyermekes családanya, A társ… feleségek könyve című művében remek útmutatót írt olyan nőknek, akik szeretnének boldog házasságban élni, és hajlandóak is tenni érte. Nem azt írja le, milyen pasit kell keresned, melyik tudna téged boldoggá tenni, hanem azt, neked milyennek kell lenned, hogy boldoggá tudd tenni őt. Természetesen a könyvesboltok eldugottabb polcain keresd, ne a kirakatban, ott a fent említettek lesznek kiállítva…

Linda leírja, milyen egy jó asszony, és pontokba szedi, hogyan válhatsz te is azzá. A jó asszony szeretetteljes, megbízható, összeszedett, ad a külső megjelenésére… Természetesen nagy hangsúlyt fektet a nő Istennel való kapcsolatára, hangsúlyozva: ne essünk végletekbe! Példát hoz arra a típusra, aki sosem tartja magát elég jónak Isten szemében, aki tudja, hogy sosem lehet tökéles, és az önvád fedi le gondolatainak nagy részét. A másik típus, aki csak a Szentlélekre hagyatkozik. Neki jóformán semmit nem kell csinálnia, mert az Isten mindent elvégez helyette. Ha valami nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, az sem az ő hibája, hanem Isten akarta így.

Arra biztatja a feleségeket, hogy a rengeteg teendő között szánjanak időt a fontossági sorrend kialakítására:

  1. Isten,
  2. férj,
  3. gyerekek

Ezt különösen fontosnak tartom kiemelni. Olyan szomorú, amikor a szülő a gyermekébe szerelmes. Tele van a Facebook a „szerelmem”, „életem értelme” című, a csecsemőjüket ábrázoló képekkel. Tényleg a gyermekedbe vagy szerelmes? Életed értelme nem az Isten, utána pedig a férjed kellene, hogy legyen? Általános tény, hogy a szülés után az anya a csecsemőjével van elfoglalva. Egy ideig ez rendben is van. Na de hol marad itt a férj/apa szerepe? Utána meg ócsároljuk a férfit, aki megcsal, noha két éve hozzá se értünk… Hol marad a szeretet kifejezése a szexualitásban? A keresztény nők olyan nyugodtan meg tudják tenni férjeikkel azt, hogy „most nincs kedvem”, és hónapokig nem engedik őket közel magukhoz, mondván; hűséget fogadott, nem hagyhat el, mi pedig megfogadtuk, hogy szeretjük őket. A főzéssel és a gyerekneveléssel azonban nem lehet kielégíteni minden igényüket. 

  1. otthon

Linda szerint minden otthonban az asszony szabja meg a légkört. Neked milyen az otthonod? Tiszta, rendezett, szeretetteljes? A családod szeret hazajönni hozzád? Hogy fogadod a férjed, amikor belép az ajtón?

  1. öngamam

Nem azt írja, hogy a külsőddel ne foglalkozz, a férjed úgyis szeretni fog. Példának hozza a Bibliát, amely a kiváló asszony szépségét dicséri. Igenis adj magadra több gyerek után is. Olyan lehangoló, amikor az anyukák csapzottan, koszosan, XXL-es pólókban jelennek meg az utcán, vagy a misén. A Jóisten biztosan értékeli, ha „jóillatú ajándékként” jelenünk meg a színe előtt! 

  1. otthonon kívüli tevékenységek

Ide tartozik a nőegylet, a gyülekezetben végzett tevékenységek, amiket sokan az első helyre tesznek, mivel úgy vélik, Isten dicsőségén munkálkodnak, ezért ez kerül a piedesztálra, holott csak az elsődlegesen ránk bízottak után kéne időt fordítanunk ezekre a tevékenységekre. Könnyen beleesünk olyan hibákba, mint hogy a másokon való segítést a családunk szükségleteinek kielégítése elé helyezzük. A Jóisten nem azt várja tőlünk, hogy mindent csináljunk, és mindenkin segítsünk. Nem mehetünk el Afrikába betegeket ápolni hónapokra, ha itthon családunk van, mert ez az elsődleges hivatásunk, amit mi választottunk, ebben kell helyt állnunk. Nem tudunk a plébániánkon minden misén és szentségimádáson részt venni, ha közben a vasárnapi asztalra nem főzünk.

Természetes, hogy egy nőnek vannak álmai, vágyai, de nem tudja mindegyiket beteljesíteni.

Minden más helyen pótolhatóak vagyunk, kivéve a családunkat.

Rajtunk kívül nincs más, aki boldoggá tudja tenni a férjünket, vagy jól szeretni és felnevelni a gyerekeinket. Nekik kifejezetten ránk van szükségük! Az a nő, aki boldog akar lenni, váljon olyanná, aki boldoggá tudja tenni a társát.

Faragó Renáta

Linda Dillow: A társ… feleségek könyve 

Megvásárolható: D18 Könyvesbolt, Budapest.

Blog Faragó Renáta Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás