2017. 10. 25.

Miért dicsérd párodat – avagy a sztereotípiák hatnak?

John Bargh két másik társával a sztereotípiák működését vizsgálta az emberi viselkedésben. A kísérletben szereplők két csoportba lettek osztva, és mindkét csoportnak az volt a feladata, hogy a megadott szavakkal mondatokat alkosson. A szavak hasonlóan pozitív, vagy hasonlóan negatív jelentéssel bírtak. Amint befejeződött a feladat, a résztvevőket felszólították, hogy fáradjanak át a másik laborba, ott lesz a kísérlet következő állomása. A laborba érkezve a kísérletvezető épp beosztottjának adott instrukciókat. A vizsgálatnak ezen fázisa azt mérte, hogy átlagosan hány perc eltelte után szakítják félbe a kísérletvezető beszélgetését, és kérdezik meg tőle, mi lesz a feladatuk. Akik az első állomáson olyan szavakat kaptak, mint: goromba, agresszív, zavaró, behatoló, 5,5 perc után félbeszakították a beszélgetést, míg akik az udvarias, becsületes, türelmes, mérsékelt szavakkal alkottak mondatot, azok átlagosan 9,3 percig vártak türelmesen.

Egy másik kísérletben az egyetemistákat csoportokra osztották. A feladat szintén mondatalkotás volt, a megadott szavakkal. Ezután a résztvevők távoztak, a kutatók pedig mérték, hogy melyik csoport mennyi idő alatt megy végig a folyosón. Az a csoport, amelyik öregséggel kapcsolatos szavakat kapott, jóval lassabban tette meg ugyanazt a távot.

Ismerősek azok a sztereotípiák, hogy a nők nem olyan jók matekból, illetve, hogy az ázsiaiak pedig azok. A kutatások azt mutatják, hogy az adott csoportba tartozókra is hat a rájuk ragasztott sztereotípia. A kísérlethez ázsiai nőket választottak ki, akiket két csoportra osztottak. Mindkettőnek az volt a feladata, hogy matematikai feladványokat oldjon meg. Az egyik csoportban szereplőknek a feladatok megoldása előtt a nemi szerepét hangsúlyozták, míg a másik tagjainak az etnikumára hívták fel a figyelmét. Érdekes módon, aki azt tudatosította magában, hogy nő, az rosszabbul teljesített a feladatokban, mint az, aki ázsiai mivoltát tudatosította.

hirdetés

Mit mondanak nekünk ezek a kísérletek?

A sztereotípiák hatnak ránk, befolyásolják döntéseinket, viselkedésünket, érzéseinket.

Ha tehát társadat mindig negatív jelzőkkel illeted, szidod, becsmérled, az hatni fog rá, és viselkedésében is az fog megjelenni,

akkor is, ha alapvetően nem olyan. Mennyivel megkönnyíthetnénk a magunk helyzetét, ha csak dicsérő szavakat használnánk a másikra, akinek tudat alatt viselkedése is pozitív irányba fog változni.
A harmadik kísérletből pedig az derül ki, hogy nem csak az fontos, hogy mások mit mondanak ránk, hanem az is, hogy mi minek tartjuk magunkat. Ha azt tudatosítjuk, hogy képesek vagyunk egy adott feladat elvégzésére, akkor sikerülni is fog, de ha mindig másodrangúnak gondoljuk magunkat, akkor több kudarc fog érni.

Faragó Renáta

A cikkben idézett kísérletek leírása megtalálható Dan Ariely: Kiszámíthatóan irracionális című könyvében.

Egyéb Faragó Renáta
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás