2018. 01. 16.

Megvan a legjobb házassági szerződés!

Két kedves barátom, akik arra készülnek, hogy összekötik az életüket, nemrégiben arról írtak remek blogot, hogy véletlenül sem akarnak házassági szerződést kötni. Írásukkal kapcsolatosan olvastam pár érdekes kommentet („a házassági szerződés nem a válás miatt kell … de azért jól fog jönni, ha elválnak” – mi van?), Leelőssy Ádám pedig védelmébe vette az intézményt.

Félreértés ne essék: nem állítom, hogy aki házassági szerződést köt, „az ördöggel cimborál”. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a házasságra készülő felek közt, ha valóban komolyan veszik házasságukat és hivatásként tekintenek rá, nem szükséges a szerződés, hiszen mindenestül vállalják egymást. Sokkal inkább szükséges a valóban alapos, egymás legjobb megismerésére építő, tudatos, okos felkészítés és felkészülés. A házasságuk által a „kettő egy lesz”, azaz nincsenek külön anyagi gondok és sikerek, nincsenek külön keresztek és diadalok; minden, de minden közös lesz és ez így is van jól. 

A magam részéről, miután ígéretet tettem arra, hogy leendő feleségemet halálomig tisztelni és szeretni fogom, elfogadom a gyermekeket, amikkel Isten megajándékozza házasságunkat és Krisztusnak és az Ő egyházának törvényei szerint nevelem fel őket, az alábbi szerződést kötöttem. Azt hiszem, a legjobbat a világon*. Isten szent színe előtt köttetett és hű maradok hozzá. A többi felesleges. (Szöveghű idézet következik.) 

„Isten engem úgy segéljen, Nagyasszonyunk, a boldogságos Szűz Mária és Istennek minden szentjei, hogy a jelenlévő Renátát szeretem, szeretetből veszem feleségül, Isten rendelése szerint, az Anyaszentegyház törvénye szerint, és hogy őt el nem hagyom holtomiglan-holtáiglan semmiféle bajában. Isten engem úgy segéljen!”

Amíg élünk, ez a szerződés elég lesz nekünk. Hajrá, házasok, legyetek hűségesek, tekintsetek hivatásként házasságotokra!

Vágvölgyi Gergely

*Nem azért írom, hogy a legjobb, mert ez a katolikus szertartás szövege, hanem a mögöttes tartalom miatt. Protestáns testvéreim helyettesítsék be saját szertartásuk nagyon szép szövegét! 😉 

A kép forrása a Pixabay.

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás