2017. 05. 12.

Egyre kevesebb a katolikus Kelet-Közép-Európában

Érdekes következtetésekre jutott egy amerikai kutatóintézet, amikor régiónk vallási szerkezetét vizsgálta.

Az amerikai Pew Research Center legfrissebb kutatásából (melyet huszonötezer fő megkérdezésével végeztek) kiderült: Kelet-Közép-Európában visszaszorulóban van a katolicizmus, miközben nő az ortodoxok száma.

A szerdán közölt felmérés eredményei szerint a régió országai közül egyedül hazánkban nincs jelen statisztikailag kimutatható mértékben az ortodox vallás, miközben a 18 vizsgált országból mindössze négy (Lengyelország, Horvátország, Litvánia és Magyarország) katolikus többségű, míg a Cseh Köztársaság vegyes vallási képet mutat. A többi országban erős többséget képviselnek az ortodox hívek. A felmérések szerint visszaszorulóban van a katolicizmus: míg 1990-ben a vallásos magyarok 63%-a mondta magát katolikus vallásúnak, ez mára 56%-ra csökkent, azonban a trend az egész régióban (és egyébként Európa-szerte) megfigyelhető.

A teljes régió lakosságának 57%-a ortodox, 18%-a katolikus, 14%-a egyáltalán nem vallásos.

hirdetés

Érdekes eredmény, hogy azon országokban, ahol az ortodox vallás erősebb, az emberek gondolkodásmódja konzervatívabb és a nemzeti büszkeség erősebb.

Az ortodoxok kifejezetten kis százaléka jár egyébként hetente templomba, a legtöbb katolikus országban a hívek e téren buzgóbbak. Hazánk azonban nem áll jól: a katolikusok mindössze 12%-a vesz részt minden vasárnap szentmisén, ennél kisebb arányban csak két balti államban, Litvániában és Lettországban vannak a heti templomlátogatók a katolikusok között.

A felmérésben részt vevő huszonöt, az intézet által a régióba sorolt ország: 

Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Moldova, Oroszország, Örményország, Románia, Szerbia és Ukrajna.

Cikkünk nyitóképén a nagykárolyi görög katolikus és ortodox templom látható.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás