2017. 07. 11.

Újabb “lélegzetvételnyi” sikerek

A tikkasztóan meleg nyári napokon az is elkeseredetten keresi az árnyékot, aki egyébként imád a napon sütkérezni. A városokban pedig különösen is így van ez. Miközben egyre többet olvashatunk a városi hőszigetek jelenségéről, a probléma hátteréről és következményeiről, mintha még mindig nem vennénk elég komolyan a témát. Pedig nagyon jó példákat láthatunk, ha körbenézünk!

Korábban már írtam arról a remek milánói kezdeményezésről, melynek keretében Milánóban úgy terveztek és építettek két toronyházat, hogy az egyszerre szolgálja az embert és a természetet. Az elmúlt időkben pedig egyre többet hallani hasonló, sőt, akár ennél nagyobb ívű projektekről is.

hirdetés

Kínában például elkezdték építeni a Föld első „erdővárosát”, amely a tervek szerint három év múlva be is népesülhet. A környezetvédelem jegyében felépülő várost egymillió növény teszi majd élhetőbbé, amelyek együttesen évente 57 tonna környezetkárosító anyagot kötnek majd le és 900 tonna oxigént termelnek. A várost úgy tervezik, hogy az épületek és a minél kiterjedtebb, sokszor az épületekbe integrált zöldfelületek szerves egészet alkossanak. Mindennek eredményeképpen a városban csökken az átlaghőmérséklet és a zaj, javul a levegő minősége, összességében pedig biológiailag változatosabbá válik az egész környék. A projektnek önmagán túlmutató jelentősége van a sok esetben huszonnegyedik órában járó folyamatok miatt.

A teremtésvédelem remek példája az a kolumbiai Bogota városában található „függőleges kert is”, amely ugyan csak egy épületet fed be (így inkább a milánói projekthez hasonlít), mégis sok szempontból üdítő pont a híres-hírhedt város életében.

Ezekre a kezdeményezésekre elsősorban nem azért van szükség, hogy látványvilágukkal elkápráztassanak, bár ez sem elhanyagolható szempont. Sokkal inkább az egyre jobban kiaknázott és pusztított Földünk védelmében, a teremtett világ védelmében hasznosak. A levegőt tisztítva, a zajszennyezést szűrve, az állatvilágnak otthont adva, az ökológiai sokszínűséget segítve, árnyékolva, párologtatva… megannyi módon segítik az ottlakókat és az emberiséget ezek a kezdeményezések. Várjuk a hazai példákat!

Vágvölgyi Gergely

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás