2017. 02. 15.

Égígérő erdő

Sokszor és sokan kongatják a vészharangot: teremtésvédelmi szempontból számos válsághelyzet kapcsán a huszonnegyedik órában vagyunk. A teremtett világ védelmének feladatát pedig mindannyiunknak komolyan kell vennünk!

Milánóban népszerű a dús növényzettel rendelkező két toronyház. A képek a szerző felvételei.

Az index.hu a múlt héten számolt be arról a kis színes hírről, miszerint a kínai Nanking városában függőleges erdő létrehozásával igyekeznek visszafordítani a légszennyezés okozta káros folyamatokat. A mérnökök két toronyházat álmodtak meg, melyeken összesen 1100 fát és 2500 bokrot helyeznek el – ezek együtt naponta 60 kilogramm oxigént termelnek majd.

A vállalkozás nem példa nélküli. A cikket olvasva eszembe jutott egy milánói emlékem: az olaszországi városban már építettek két hasonló házat, melyek a globális felmelegedés elleni küzdelem és az élhetőbb városi környezet jegyében
készültek el és nyújtanak alternatív megoldási lehetőséget a légszennyezéssel küzdő nagyvárosok százainak (miközben a turisták érdeklődve fényképezik őket). Az épületek egyszerre innovatívak és természetközeliek, kihasználják az erkélyeikre telepített növényzet megannyi áldásos hatását (a természetes árnyékolástól a párologtatáson át a stresszkezelő hatásig).

Érdekes, hogy éppen a kínai projekt hírének Magyarországra érkezése napján beszélt Ferenc pápa reggeli szentmiséjében arról: Isten ránk bízta a Földet, hogy vigyázzunk rá. A katolikus egyházfő arról elmélkedett:

hirdetés

“ahogyan Isten dolgozott a teremtésben, nekünk adta a munkát, hogy kiteljesítsük a teremtett világot. Nem azért, hogy elpusztítsuk, hanem hogy növeljük, gyógyítsuk, őrizzük és előre vigyük.”

Ennek a felelősségére kell ráéreznünk mindannyiunknak. A környezetvédelem (egyházias szóhasználattal élve a teremtésvédelem) mindannyiunk morális kötelezettsége, mivel a teremtett világ feletti uralom nem egyszerű fölé- és alárendeltségből áll, hanem sokkal inkább a közös világon való megfelelő osztozáson, ahol megbecsüljük és óvjuk mindazt, amiről “látta Isten, hogy nagyon jó”. A teremtésvédelem nem sokadik teendőnk, valami, amire majd figyelünk, ha sok más problémát megoldottunk. Fel kell ismernünk, hogy számos modern kori problémának eredője, amelyek – más problémák keletkezése mellett – sokkal nagyobbakká válhatnak, ha nem teszünk a megoldás érdekében.

Az égbe nyúló városi erdők egy ilyen lépést testesítenek meg. Létre kell hoznunk azonban az “égígérő erdőket” is, olyan tudatos cselekvésekkel, amelyek a teremtett világ csodáit óvják. Szükségünk van ezekre egyéni és össztársadalmi szinten egyaránt. Nem véletlenül terjedt el a mondás, miszerint “a természet Isten temploma”…

Vágvölgyi Gergely

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás