2017. 05. 05.

4+1 módszer, ahogy inkább NE olvasd a Bibliát

Kereszténységünk középpontja a Biblia, nem vitás. Egy magát kereszténynek valló ember minimum naponta belepillant, és akkor még finoman fogalmaztam. Viszont gyakran áll égnek a hajam, amikor látom, hogy hogyan bánunk vele. Ha kattintasz, leírom, hogy mire gondolok.

Manapság, ha belépsz egy könyvesboltba, gyakorlatilag mindenhol megtalálod a “vallás” címszó alatt a Bibliát, éppen ott a Korán mellett. Leemelheted a polcról, kiolvashatod, mint egy Fábián Janka regényt (ez utóbbit nekem még nem sikerült, pedig kaptam egy dedikált példányt, mert az írója hozzánk jár templomba).

Azonban nem elhanyagolható különbség a Biblia és bármilyen más könyv között, hogy a Bibliából kapsz útmutatást az üdvösségre, ami nem lényegtelen kérdés, ezért nagyon nem mindegy, hogy hogyan olvasod.

Mióta széles körben megkapható, és olvasható a Biblia szövege (úgy kb. ötszáz éve), azt tapasztalom, hogy mindenki szentírás-tudóssá avanzsált. Ezen a ponton ajánlok neked megfontolásra öt szempontot, hogy hogyan NE olvasd a Bibliát, ha nem akarsz súlyos tévedésbe esni.

hirdetés

Először is:

sose olvasd úgy a Bibliát, mintha egy ma élő magyar szerző könyve lenne! Ez bizony egy majd’ 1500 éven át íródott mű, több tucat szerzővel, akik ráadásul teljesen különböző kultúrában éltek, mint amiben ma élünk, és mily meglepő: nem magyarul írtak. Ahhoz, hogy jól értsük a Bibliát, fontos figyelembe vennünk a köztünk lévő történelmi, kulturális távolságot, és azt a nyilvánvaló és egyszerű tényt, hogy a fordítás mindig ferdítés is (azaz értelmezés)! Tehát ha teljes határozottsággal akarsz megnyilatkozni a Biblia tanítását illetően, illik előtte elmélyedni a megfelelő tudományokban (történelem, egzegézis, héber/görög nyelv stb.).

Másodszor:

ne ragadj ki egyetlen mondatot, hanem mindig olvasd el a szövegkörnyezetet, és a párhuzamos részeket a többi könyvben! Például egyszer valaki a fejemhez vágta, hogy mi, katolikusok tévedünk az üdvösséggel kapcsolatban, mert Pál ezt mondja a Római levélben: “Mi azt valljuk, hogy az ember a hit által válik igazzá, a törvény szerint tettektől függetlenül.” (Róm 3,28) Igen ám, csakhogy: 1) Pál itt a megigazulásról beszél, nem az üdvösségről 2) a “törvény szerinti tettek” az ószövetségi törvény előírásait jelentik, nem mindenféle tettet. Az ószövetségi törvény pedig nyilván nem elegendő a megigazuláshoz, hiszen akkor Jézus fölöslegesen jött el közénk. Így ez alapján az igehely alapján nem állítható, hogy Pál szerint semmiféle tettek nem szükségesek az üdvösséghez. De hogy még színesebb legyen a dolog, néhány igeverssel később ezt mondja: “Ilyenformán megszüntetjük a törvényt a hittel? Szó sincs róla! Ellenkezőleg: erősítjük a törvényt.” (Róm 3,31). Na erre varrjál gombot!

Harmadszor (és ezzel jajj, de sokszor találkoztam már!):

Ne akard te eldönteni előre, hogy mit mond a Biblia egy kérdésről! Sokan úgy használják a Bibliát, mint egy érvgyűjteményt, amivel megtámogathatják a saját gondolataikat. Elárulok egy titkot: szinte bárminek az alátámasztására találsz igehelyet. Még azt is tudod bizonyítani, hogy a Biblia azt tanítja, hogy

“Nincsen Isten” (Zsolt 14,1).

De ha valóban meg akarod tudni, hogy Isten mit tanít egy-egy kérdésben, akkor legyél oly alázatos, hogy először kérdezel, és aztán meghallgatod (elolvasod) a választ! (Amúgy az idézett rész a zsoltárok könyvéből így folytatódik: “…mondja az esztelen” 🙂 )

És végül:

ne úgy olvasd, mintha te olvasnád a világtörténelemben először! A Szentírás tele van nehezen érthető helyekkel. Nem ciki megkérdezni nálad okosabbakat, tanultabbakat. A Biblia értelmezésének 2000 éves hagyománya van. Ha olyan igehellyel találkozol, amit nem értesz, kérdezz meg egy papot/teológust, vagy csapj föl egy kommentárt, és olvass utána, hogy mit mondanak a bibliatudósok! (A cikk végén ajánlok néhányat!)

Ja, és még egy: a Biblia Isten szava, a Szentlélek által sugalmazott mű. A sorai közül az élő Isten szól hozzád.

Ha valóban meg akarod érteni, mindig imádkozz olvasás előtt, és kérd Istent, hogy tárja fel az olvasott szöveg értelmét. Hidd el, csodálatos dolgokat fog mutatni neked akár olyan szövegekben is, amiket egyébként ezerszer hallottál már.

Nem akarom, hogy azt hidd, le akarlak beszélni a Biblia olvasásáról ezzel a cikkel. Dehogy! Viszont szeretném elérni, hogy helyesen használd, bölcsen olvasd, különben könnyen zsákutcába jutsz.

Ha szeretnél komolyabban foglalkozni a Szentírás szövegével, ajánlom a következő könyveket:

  • Szent Jeromos Kiadó háromkötetes Bibliakommentára
  • Szegedi kommentársorozat füzetei
  • Biblikus teológiai szótár
  • Jubileumi kommentár (protestáns)
  • ujszov.hu (a teljes Újszövetség szövege görögül – a szavakra kattintva előjön a jelentés és a nyelvtani elemzés)

Hodász András

kép: crosswalk.com

Blog Hodász András
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás