2017. 04. 26.

Boldog csak a másvilágon leszek?

Kétség kívül mindannyian boldogok akarunk lenni, és nincs ember, aki tagadná ezt az állítást, már azt megelőzően, hogy ismerné teljes tartalmát.

(Szent Ágoston: De moribus Ecclesiae catholicae)

Milyen igaz! Tudjuk, mit is jelent? A boldogság szó nagyon csalóka. Annyi mindent értünk alatta! Néha olyan, mintha ez a kifejezés egy hosszú lista összegzése volna, ha már minden pontot kipipáltunk, biztosan kijelenthetjük, boldogok vagyunk. Ha már tökéletes a külsőd, megvan a szuper munkád és fizetésed, ha már megtaláltad életed párját, ha már felépült gyönyörű házad, ha már megvetted álmaid kocsiját, utána (esetleg) megszületett a kívánt számú kisgyerek. Na, akkor majd (állítólag) boldog leszel, addig várj vele… (?)

Ennek a listának van egy komoly buktatója; általában csak a következő pont lebeg a szemünk előtt azzal kecsegtetve, hogy ez az egy valami hiányzik a boldogsághoz. Ha viszont eléred azt, amire épp vágysz, hamar feltűnik a láthatáron a következő dolog, ami “elengedhetetlen” a boldogsághoz. Láthatóan ebben a rendszerben szinte lehetetlen elérni a vágyott boldog állapotot, akinek mégis sikerül kipipálni ezeket a feltételeket, valahogy azok sem tűnnek feltétlenül boldognak, inkább gazdagnak, pihentnek, ápoltnak.

Ahhoz, hogy belekerüljünk ebbe az ördögi körbe, nem kell felszínesen gondolkodnunk, még csak a karriert sem kell hajhásznunk, a pénzt sem kell kergetni. Egészen kicsiben is működik. Amíg a vizsgákkal meg nem leszek, amíg meg nem veszem azt a szuper valamit… Hajlamosak vagyunk állandó boldogságra való várakozásban élni, néhány szép, örömteli pillanattal túlélve a sivatagot, amiben délibábokat kergetünk.

hirdetés

Ez persze közel sem azt jelenti, hogy ne tűzz ki magad elé célokat. Sőt! A Biblia egyik fontos tanulsága, hogy a keresztény gondolkodás nem a semmiben lebegés logikájával él. Üdvtörténeti léptékekben mérve és az egyes emberre vonatkoztatva is láthatjuk, Istennek mindig célja van, mindig perspektívát mutat. Tűzd ki a fontos célokat – ideális esetben mindegyikről előre konzultálunk az Úrral –, tapasztald meg a lehetőségeket és korlátokat, harcolj, élj! Ami viszont lényeges, hogy ne tedd ezektől függővé a boldogságodat, hiszen az mindezeknél sokkal magasabb rendű forrásból táplálkozik természetéből fakadóan.

A legtöbben összekeverik a kényelmet a boldogsággal.

(Philip Zimbardo: Nincs kapcsolat)

A boldogságot könnyen keverjük a kényelemmel és az örömmel (néha a sikerrel, vagy hasonlókkal is). A kényelem egy állapot, ám csak az ember földhözragadtabb rétegeit érinti. Az öröm egy érzés, így múlandó és szeszélyes. A boldogság egy olyan fizikai “mellékhatásokkal” járó szellemi, lelki állapot, mely nincs kiszolgáltatva az elillanó pillanatnak. A boldogság még mindig valami több.

Mennyire kereslek tehát Téged, Uram? Amikor ugyanis Téged, az én Istenemet kereslek, a boldog életet keresem. Kereslek Téged, hogy éljen a lelkem. Testem ugyanis lelkemből él, a lelkem pedig Belőled.
(Szent Ágoston: Vallomások)

Boldogságkeresésünk természetéből fakadóan istenkeresésünkből táplálkozik, boldogság iránti vágyunk vezethet Isten felé, mivel Ő saját boldogságára hív minket, mindannyiunkat személy szerint. (vö. KEK 1719) Nem véletlenül érezzük ezt a vágyat ilyen erősen, nem véletlenül gyökerezik oly mélyen bennünk. Ahogy Blaise Pascal, XVII. századi francia filozófus, fizikus mondta, minden emberben van egy Isten-alakú űr, ezt igyekszünk kitölteni sokszor egészen más dolgokkal, ám a teljesség utáni vágyat egyedül Ő töltheti be.

“Egyedül Isten tölt be.”
(Aquinói Szent Tamás)

El kell szakadnunk attól, hogy tárgyakhoz és emberekhez kötjük boldogságunk kérdését a Teremtő helyett! Ha beengedjük Istent a szívünkbe, Ő betölti ezt a tátongó ürességet. Ha nem zárjuk ki az Urat belsőnk egyetlen zugából sem, Ő beteljesít. A boldogság így az isteni természet (2Pt1,4) és az örök élet részeseivé tesz bennünket. Ezáltal az ember belép Krisztus dicsőségébe és a szentháromságos élet élvezetébe. (KEK 1721)

Hívőként tudnunk kell, boldogságunk egyedül Istentől függ, semmilyen emberi kapcsolat, semmilyen földi körülmény nem határozhatja meg. Benne megbízhatsz, Rá építhetsz, így abból a boldogságból, amit az Ő jelenlétében örökké élvezni fogunk, már most ízelítőt kaphatsz, ezen a világon is boldog lehetsz!

Blog Kunszabó Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás