2017. 04. 20.

Krisztus feltámadt – ez a keresztény tanítás központi üzenete

Ferenc pápa szerdai katekézisét mintegy húszezer hívő hallgatta a Szent Péter téren. Az egyházfő arról beszélt: Jézus feltámadt, él és ez az örömhír a kereszténység üzenetének magva.

A Vatikáni Rádió tudósítása szerint mintegy húszezer római és zarándok hallgatta Ferenc pápa első húsvét utáni katekézisét, melyet a vatikánvárosi Szent Péter téren tartott szerdán. A szentatya elmélkedésében hangsúlyozta: a kereszténység nem egy filozófiai rendszer, hanem a feltámadás valóságából születő hitbeli út.

A pápa Szent Pál apostol korintusi közösséghez írott levele alapján tartotta meg elmélkedését és hangsúlyozta benne a feltámadásból merítkező keresztény öröm jelentőségét. Jézus a mi bűneinkért halt meg, eltemették, harmadnapra feltámadt és megjelent Péternek és a tizenkettőnek. Ez tény. Meghalt, eltemették, feltámadt és megjelent. Vagyis

Jézus él. Ez a keresztény üzenet magva.

Krisztus halálát elfogadni – ez történelmi tény, nem hit kérdése, mutatott rá Ferenc pápa. Elfogadni feltámadását azonban már az, “hitünk húsvét hajnalán születik” – fogalmazott.

hirdetés

A katolikus egyházfő felelevenítette Szent Pál személyes élettörténetét, amely a feltámadt Krisztussal történő találkozást követően teljes fordulatot vett.

A szentatya úgy fogalmazott: “Akinek zárva a szíve, akinek racionális a szíve, az nem képes a csodálkozásra, nem tudja megérteni, mi is a kereszténység.

A kereszténység ugyanis nem más, mint kegyelem, amit csak a találkozáskor érzett csodálatban érzékelünk.”

Katekézise végén Ferenc pápa felhívta a hallgatóság figyelmét: “kereszténynek lenni azt jelenti, hogy nem a halálból indulunk ki, hanem Isten irántunk való szeretetéből, aki legyőzte legádázabb ellenségünket”.

Forrás: radiovaticana.va

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás