2016. 11. 22.

Mit szólnak bele a papok…?

…Hangzik el gyakran a kérdés. A szofisztikáltabbak így fogalmaznak: Biztos, hogy nekik kellene tanácsot adni párkapcsolati, házassági, „ne adj’ Isten” szexuális kérdésekben…? Azt hiszem, értjük, miről van szó, talán legtöbbünkben már fel is merült.

A kérdést kétféleképpen is lehet értelmezni:

Az egyik értelmezés általánosabb: miért van az Egyháznak egyáltalán olyan tanítása, ami a házaséletet / szexualitást / fogamzásgátlást érinti, hiszen nekik semmi közük ezekhez. Azt hiszem, ez a könnyebbik kérdés, vagy talán rövidebben megfogalmazható:

„Az Isten háza (…), az élő Isten egyháza, az igazság oszlopa és biztos alapja.” (1Tim 3,15)

Tehát az Egyháznak igenis feladata az igazságot hirdetni, minden időben, minden korban, és minden életkorunkban is 🙂 Azaz tiniknek, egyetemistáknak, dolgozóknak, nyugdíjasoknak, egyedülállóknak, kapcsolatban élőknek, jegyeseknek, házasoknak, özvegyeknek; mindenki számára van üzenet, és mindig vannak / lesznek kérdése(in)k is, amik nem arról szólnak, hogy mi legyen a reggeli, hanem mélyebb, a lényünket és emberségünket érintő kérdések. A párkapcsolat, házasság, szexualitás éppen ez a témakör, akkor is, ha a mai világ próbálja kilúgozni ezeket a fogalmakat. Legbelül mindannyian tudjuk, hogy ezen áll vagy bukik minden. Ahogy egy amerikai teológus és családapa fogalmaz:

„…a világ nem fog megújulni a házasság és a család nélkül (…) azaz Istennek a testtel és a szexualitással kapcsolatos tervének teljes igazságához való visszatérés nélkül.”

A másik értelmezés pedig inkább gyakorlatiasabb: például, hogy miért tartják papok a jegyesoktatást, vagy: hogy van képük házassági nehézségekről és azok megoldási lehetőségeiről vagy megelőzéséről beszélni, akár a szószékről, akár egy előadás keretében?

A jegyesoktatásról jó hírem van! Nem kötelező papoknak tartani. Előttünk a lehetőség! Sok helyen már bevontak az atyák házasokat is, de ha nálatok nem, és szeretnétek ilyesmit, hajrá jegyespárok! Keressetek számotokra hiteles házasokat, folytassatok PR tevékenységet a papotoknál, majd hozzátok össze őket, és kész is a csoda! Olyan jó lenne, ha „mi, az Egyház” is kivennénk a részünket ezekből, és nem csak „tőlük, az Egyháztól” várnánk a mindenféle jót.

A kérdés második feléről pedig hallgassátok meg az egyik kedvenc szexuálpszichológusomat: „Létezik egy olyan nézet, hogy a házasságról csak azok az emberek nyilatkozhatnak, akik ilyen kapcsolatban élnek, a nő és a férfi közötti szerelemről pedig olyan személyek, akik ezt átélik. Ez a szemlélet személyes és közvetlen tapasztalatot igényel, aminek alapján az említett tárgykörben nyilatkozhatunk. Így tehát a lelkészeknek és a cölibátusban élő személyeknek nincs semmi mondanivalójuk a házasság és a szerelem témájával kapcsolatban. Ennek ellenére gyakran beszélnek és írnak ezekről a témákról.coun A saját személyes tapasztalat hiánya ebben nem jelent annyira hátrányt, ugyanis a lelkipásztori hivatásuk gyakorlása során nagyon gazdag tapasztalatokra tesznek szert. Lelkipásztori hivatásuk gyakorlása közben ugyanis ezekkel a problémákkal oly gyakran és különféle momentumokban és szituációkban találkoznak, hogy ebből egy másfajta tapasztalatot merítenek, kétségkívül sokkal közvetettebbet és idegenebbet, ugyanakkor sokkal szélesebb körűt. Éppen a tényeknek ebben a témakörben megjelenő sokoldalúsága kényszerít általános elmélkedésre és a szintézis keresésére.” (Karol Wojtyła, Szerelem és felelősség, Előszó)

Ennyi! :] De mondhatok világibb példát is: Lux Elvira, az egyik legnagyobb magyar szexológus egy előadásában megosztotta, hogy ő a férjével megvárta a nászéjszakát, és hűséges volt hozzá mindvégig. Tehát összesen egy férfival volt szexuális kapcsolata. Hogy tud akkor ennyi mindenkinek tanácsot adni? Honnan van mersze…?- kérdezték mások is. Válasza, a maga sajátosan vicces stílusában a következő volt: „Idefigyelj Apukám, hát nekem már legalább ezer férfival „volt dolgom” :-)”

Ja, és hogy Karol Wojtyła (későbbi nevén Szent II. János Pál) miért az egyik kedvenc szexuálpszichológusom? Olvassatok bele ebbe a könyvbe, mondjuk a Szexológia és etika c. fejezetbe! Elképesztően fantasztikusan szókimondóan zseniális!
Többet inkább nem is spoilereznék. 😉


képek: osv.com, jesus-is-savior.com

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Portik-Bakai Melinda
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás