Egy sör nem sör... – 777
Blog, Portik-Bakai Melinda

Egy sör nem sör…

…mondják a szakavatottak. Szerintem pedig egy Biblia nem Biblia. Legalábbis nekem nem.  

Kicsit írtam már arról, hogy hogyan is vettem meg az első Bibliámat*.  Szeretnék kicsit írni most is, mert nem menőzésből teszem a többi közé ám. Skóciában voltam, és egyesek pofátlanul sokat idézgettek a Bibliából, sőt nem átallották egyes viták kapcsán is Jézus nevét, meg az ő tanításait felhozni, úgyhogy ezt nem hagyhattam annyiban. Egészen érdekes élmény volt új nyelven olvasni a (z esetenként talán olvasott is, de leginkább csak) sokat hallott, részeket. Könnyebb is volt, mint más szövegeket olvasni, mert tudtam, hogy mi mit akar jelenteni, kevesebbet kellett szótárazni, de sokszor ugyanazokat a szókapcsolatokat most “új köntösben” olvasva jobban eljutott hozzám, vagy mélyebben megértettem egy-egy dolgot. Abszolút ajánlom nyelvgyakorlásra is!

A másik szuper élményem az volt, hogy minél többet olvastam, annál többször botlottam úton-útfélen a Biblia szavaiba. Olyan volt ez, mint a Kispál számokkal anno. Mivel rengeteget hallgattam, és minden szövegüket tudtam fejből, rengeteg szókapcsolatról beindult a fejemben valami dalszöveg, már magától is. Nyilván a Bibliából nem lehet minden szöveget fejből tudni, de mégis eljutottam egy pontra, amikor utcai beszélgetésekből, filmekből, egyetemi órán, vagy bármilyen szöveg hallgatása közben be-beugrottak részek, és ez nagyon megerősítő volt! Az volt az érzésem, hogy Isten mindenhol ott van, és folyton “megmutatja magát”, csak figyelnem kell.

Mint valami titkos megegyezés köztünk: ha hallod a szavaimat,
mindig emlékezz, hogy ott vagyok Veled.

b3Itthon aztán szépen lassan (azért nem könnyen) letettem az Bible-t, és felvettem a Szentírást. Néha még elővettem az angolt is, amikor kíváncsi voltam, hogy valamit hogy mondanak angolul, és azt vettem észre, hogy néha a más megfogalmazás miatt “jobb” az egyik, mint a másik. Akkor vettem meg a második magyar Bibliámat (Új Fordítás). Most, amikor itthon vagyok, és sikerül rászánnom azt a fél órát a napomból, akkor így olvasok:

Tényleg többet ad, mintha csak egyet olvasnék. És ha valaki még ennél is többet szeretne, nagyon tudom ajánlani az Esztergomi Hittudományi Főiskola által “készített” http://www.ujszov.hu/ -t, ahol a görög eredeti van “kiszótárazva”, azaz szavanként kattintással elolvashatjuk, hogy egy-egy szónak milyen fordításai lehetnek. Persze aki igazán menő, az megtanul ógörögül, és úgy olvassa az Újszövetséget, de ez sajnos keveseknek adatik meg. Én még nem adtam fel a jövőbeni elvi lehetőséget :]
Végül egy prédikációról: Nemrégen volt a szentírás vasárnapja, ahol egy atya azt kérdezte tőlünk a prédikációban, hogy van-e szentírásunk, és ha igen hol tartjuk. Jó kérdés. Legtöbben nyilván a könyvespolcon valahol. Pedig jó lenne inkább az éjjeli szekrényen, vagy a táskánkban / hátizsákunkban tartani. Ha attól félne valaki, hogy összekoszolódik, tudom ajánlani a szupernél szuperebb bibliatokokat, az enyém egy egészen átlagos bordóban van, de a kedvenc Hugicámtól kaptam, ő varrta rá, hogy “Biblia” ezért felettébb értékes. Írtunk a kreatív kiegészítőkről, ide is érdemes vetni egy pillantást.

b2

No, de vissza a szekrény vagy éjjeliszekrény témához. Nálam nem föntről került le, hanem lentről föl, ugyanis szemfüles háromévesem kisajátította mondván, hogy “Ez az én-eném! Az én Bibijánom! Nem a Tiéd!” és napokon keresztül vonatmenetrendnek és/vagy telefonkönyvnek használta. Így ismét fölkerült a negyedik polcra.

*Talán már a zöld akkor is megvolt itthon(?), de azt biztosan nem én vettem. Akkor honnan lett…? Ennek még utána kell járnom, ugyanis egy nemvallásos családban, ez nem annyira egyértelmű…

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

3 hozzászólás

 • Reply .oximoron. 2016. 10. 14. at 21:54

  biblegateway.com/
  http://biblia.jezusert.com/

  – itt is egy csomó vátozat online

  A http://www.ujszov.hu/ -t is felfedeztem, különösen szuper!

  • Reply Portik-Bakai Melinda 2016. 10. 15. at 16:44

   És még a blueletterbible.org -ot is tudom ajánlani,
   az is nagyon szuper, bibliamagyarázatokkal, tanítással, meg minden!
   Sok szeretettel 🙂

 • Reply Lámpagyújtogató 2016. 10. 16. at 22:29

  […] Eredeti cikk: http://777blog.hu […]

 • Szólj hozzá