2017. 01. 27.

A pornó hazugságai 1.

Azt, hogy az Egyház, és semmilyen más felekezet vagy vallás sem tartja jó dolognak a pornót, azt azért nagyjából mindenki tudja. Az viszont, hogy a „világban” is egyre többen kezdenek rájönni, már nem annyira közismert. Micsoda „szabadság” feeling volt pedig a 60-70-es években, amikor széleskörben elterjedt a pornó…! Az volt a terv, hogy így majd nem lesz tabu a szex. Ehelyett szexrabszolgák lettünk a XXI. századra. A szex rabszolgái. 

Elöljáróban annyit szeretnék még elmondani, hogy én magam nem vagyok pornófogyasztó. A pornót amúgy is inkább férfiaknak rendezik, bár műveltebb kollégák biztosan közbeszólnának most, hogy van női pornó is. Tudok róla. Bár nem tapasztalatból. 4-5 éve, amikor a szexológus tanácsadó képzésre jártam, és tudtam, hogy következő órán a pornóról fogunk tanulni, gondoltam megnézek egyet-kettőt, mert addig csak a kamaszkoromban láttam véletlenül egy-két képkockát, amikor túl éjszakába nyúlt egy film, és kapcsolgattam az adók között. Amit pedig láttam, az nem hozta meg a kedvemet a továbbiakhoz.

Ha fiúnak születek, valószínűleg másképp alakult volna.

Egy elég friss, 2014-es felmérés szerint a nők 3,8%-a, míg a férfiak 32%-a néz naponta pornót, ugyanitt a „néhány naponta” opciót pedig: nők: 25%, férfiak: 56,5%-a jelölte be. Heti rendszerességgel tehát a nőknél ~29%, a férfiaknál 88,5% lesz a végösszeg. Ez nem kevés. De az is látható, hogy tényleg van különbség a nemek között. Nyilván rengeteg statisztikát lehetne még idehozni, de többnyire ezek az arányok. Ezzel semmiképp nem azt akarom mondani, hogy a nők jobb fejek / normálisabbak / egészségesebbek, vagy ilyesmi. Csak mások. Mások vagyunk.

A teljesség igény nélkül még egy kis statisztika: 

Az összes internet oldal 12%-a pornóoldal.
Az összes „guglizás” 25%-a pornó tartalmú.
Az összes netes letöltés 35%-a pornófilm.
A pornófelhasználók legnagyobb része 12-17 év között fiú.
A gyerekek(!) életükben először(!) átlagosan(!!) 11(!!!) évesen néznek pornót.
(Ezt a mondatot olvassátok el mégegyszer szóról szóra.)

Jó, rendben, sokan néznek, de tényleg olyan nagy baj ez? IGEN! Miért?

Például azért, mert semmi – átgondoltam, mielőtt leírtam –, de tényleg

SEMMI köze nincs a valósághoz.

Ez még nem is lenne baj önmagában, sci-fit is nézünk, arra nem mondanám, hogy mindenképpen káros. A baj az, hogy a pornófogyasztók, főleg a fiatalok, (de idősebbeknél sem sokkal jobb a helyzet) nincsenek tudatában annak, hogy amit látnak, annak nincs köze a valósághoz. Akik pedig tudják, azok is csak valamennyire. Bizonyos dolgokról talán belátják, hogy az nem úgy van igaziból, főleg amikor már van tapasztalatuk, de ők sem gondolják, hogy valójában tényleg semmi sem úgy van.

1) Tökéletes testek:

Azt talán legtöbben tudjuk, hogy a filmekben nem minden olyan, mint amilyennek látszik. Izmos, szőrtelen, jóképű pasik, vékony, mégis nagymellű és -fenekű, sminkelt, tökéletes frizurával rendelkező, csókos szájú nők. Oké. Ezek „meg vannak csinálva”, az épp aktuális photoshoppal és egyéb programokkal megszépítve. De ha még tudjuk is ezt, mégis ez a kép ég bele az agyba, mert a pornó izgalmas, mindenféle neurotraniszmittert lázba hoz az agyunkban, és ilyenkor simán megfér egymás mellett a gondolkodás és a nem gondolkodás. Hogy rövidre fogjam: az igazi probléma: komoly önértékelési problémák és/vagy irreális elvárások alakulnak ki a másik felé mindkét nemnél.

2) Szupererekció:

A férfiaknak órákon át, szünet nélküli erekciójuk van, soha a legkisebb lekonyulás sem fordulhat elő. Emiatt a férfiak/fiatalok sokszor gondolják azt, hogy „velem biztosan valami komoly baj van. Valójában: Teljesen belefér, hogy egy hosszabb aktus alatt egyszer-egyszer „lanyhul” a férfi érdeklődése, ez már azért is jó jel, mert ezek szerint nem 5 perc az egész.

3) Tempó:

A férfinak elég csak ránézni a nőre, ő már egyből eszméletlenül kívánja a szexet (ha egyáltalán vesztegetnek időt a szex előtti részre, és nem egyből a „reszeléssel” kezdődik). Probléma férfiaknál: alapnak veszik, hogy egy nő így működik, irreális elvárások, előjáték nélkül próbálnak behatolni, ha a nőnek ez kevés, magukat is okolhatják: nem elég jók. Probléma nőknél: azt gondolják, ez így normális, velük van a probléma. Valójában: Míg egy férfi általában másodpercek alatt izgalomba jön, egy nőnek többnyire hosszasabb, min. 5, de inkább 10-15 perc előkészületre is van szüksége. „A szex nem akkor kezdődik, amikor elkezd levetkőztetni, hanem amikor megérkezik a munkából.”

4) Gyöngédség hiánya:

Kapcsolódik a tempóhoz is. A pornóban nincs előjáték, nincs csók, nincs simogatás, nincs szerelem. Dugás van. (Pardon.) Probléma férfiaknál: sok férfi nagyon későn tanulja meg/jön rá, hogy mindezekre szükség lenne. Persze, ismerkedéskor, amíg nem fekszenek le (ha van ilyen időszak), ott még van csók, sőt petting is előfordul, de amint van „rendes szex”, a többi jelentősen csökken vagy eltűnik. „Amikor odafordul hozzám, egyből a mellemet kezdi taperolni, aztán alig telik el egy-két perc, már nyomakodna is befele… régen nem így volt…”. Probléma nőknél: kevesen vannak olyan bátrak, hogy kimondják, mire lenne szükségük. Sokan meg sem tudják fogalmazni, csak érzik, hogy így nem jó. De mivel ezt nem tanuljuk sem a szüleinktől, sem az iskolában, a barátnők általában épp annyira tapasztalatlanok, mint mi, (vagy hencegnek, de nem őszinték), honnan is tudhatnánk, mit szeretnénk?

5) Muszáj valami extra

Legalább a filmek egyharmadánál (-már a kezdő képkockáról kiderül), már nem egy férfi és egy nő van. Ha mégis, akkor idős-fiatal vagy fekete-fehér kompozícióban, vagy valami nemszokványos helyszínen (autó, kert, biliárdasztal, lift) hogy „legyen azért valami izgalmas is” a dologban. A klasszikus felállásban pedig sokszor a pózok nagyon „kitekertek”. Tévhit: az a jó szex, ha minél változatosabb, minél többfélét kipróbálnak egy együttlét alatt. Valóság: A tartós kapcsolatokban, azok a párok, akik elégedettek a szexuális életükkel, többnyire 1-2 bevált pózt használnak az esetek 90%-ban, aztán amikor nyaralás van, vagy hosszú hétvége, vagy a gyerekek a nagyszülőknél vannak pár napig, akkor jöhet egy-két újdonság kipróbálása.

6) … 7) … 8) …

Innen folytatom majd, (sajnos van még mivel…) de addig is egy jó hír: Minél előbb abbahagyod, annál hamarabb megtisztulsz. Azt senkinek sem ígérem, hogy sohasem fognak bevillanni képek, de ennél talán fontosabb, hogy nem lesz a pornó az úr feletted. Le lehet tenni, hidd el! Ez lenne az első lépés. Több mindenkit ismerek, akik hosszabb ideig néztek, és most hónapok, akár évek óta tiszták. (Aki végképp nem hiszi, írjon a szerkesztőségbe, és megpróbálunk majd valahogyan bizonyítékkal szolgálni :-)) Persze az is mindig igaz lesz, hogy “aki azt hiszi, hogy áll, ügyeljen, nehogy elessék” (1Kor10,12).

​Mit lehet tenni?
  1. Imádkozni. Nem azért írom, mert ez egy 777-es cikk. Hanem mert az imának ereje van. MA IS. Kérlek, csak tegyél egy próbát. Minden nap reggel töltsél azzal 5 percet, hogy Istenre bízod a napodat és a kísértéseidet. Mondd el neki, hogy mit (nem) szeretnél, kérd, hogy segítsen. És vedd észre, hogy van változás! Hallottam olyat, hogy Isten valakitől egyik napról a másikra elvette a pornót, de legtöbb esetben, ez egy lépésről lépésre történő folyamat. Viszont ha a napi 2 helyett már csak 2 naponta történik meg, akkor elindultál. Higgy a változásban!
  2. Böjtölni: “ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel.” (Mt 17,21). Itt már volt egy szuper cikk a böjt fontosságáról, szeretettel ajánlom!
  3. (Lelki) vezetőt keresni: Valakit, aki előtted jár, aki akár már túl van ezen a harcon, vagy minimum (nem kevéssel) előtted jár. Ismeri a buktatókat, felhívhatod, ha úgy érzed, nem bírod tovább, bátorít, példát mutat, imádkozik érted.
  4. Támogató csoport: Ez is egy szuper lehetőség. Magyarországon is működik már a szex- és szerelemfüggők anonim csoportja, az SLAA.hu-n érheted el őket. Olyan férfiak és nők közössége, akik segítenek egymásnak józannak maradni. Segítséget kínálnak bárkinek, aki szex-, vagy szerelemfüggésben szenved, és ezen változtatni szeretne. Minden segítőnek volt már ilyesmi tapasztalata, ezért biztos lehetsz benne, hogy pontosan tudják, min mész keresztül.

Érdekesség

Tudtad, hogy a(z egyik) leghatékonyabb módszer a szenvedélybetegség leküzdésére, az anonim alkoholisták (AA) 12 lépése? 1939-ben írták meg, azóta aztán széleskörűen használják szexfüggők, pornófüggők, szerencsejátékfüggők is, stb. Egyházon kívül is. Mivel sokan nehezen tudják az „Isten fogalmat” kezelni, nekik valami „felsőbbrendű spirituális lény”-t szoktak javasolni, de nézzétek csak a felsorolást! A felében ott van Isten.

Az Anonim Alkoholisták 12 Lépése

1. Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben – hogy életünk irányíthatatlanná vált.
2. Eljutottunk arra a hitre, hogy egy nálunk hatalmasabb Erő helyreállíthatja lelki egészségünket.
3. Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket a saját felfogásunk szerinti Isten gondviselésére bízzuk.
4. Félelem nélkül mélyreható erkölcsi leltárt készítettünk magunkról.
5. Beismertük Istennek, magunknak és egy embertársunknak hibáink valódi természetét.
6. Teljességgel készen álltunk arra, hogy Isten megszabadítson bennünket mindezektől a jellemhibáktól.
7. Alázatosan kértük őt hiányosságaink felszámolására.
8. Listát készítettünk mindazokról, akiknek valaha kárára voltunk, és hajlandóvá váltunk mindnyájuknak jóvátételt nyújtani.
9. Közvetlen jóvátételt nyújtottunk nekik, ahol lehetséges volt, kivéve, ha ez sérelmes lett volna rájuk, vagy másokra nézve.
10. Folytattuk a személyes leltár készítését, és haladéktalanul beismertük, amikor hibáztunk.
11. Igyekeztünk ima és meditáció útján elmélyíteni tudatos kapcsolatunkat a saját felfogásunk szerinti Istennel, csak azért imádkoztunk, hogy felismerjük velünk kapcsolatos akaratát, és hogy legyen erőnk a teljesítéséhez.
12. E lépések eredményeként spirituális ébredést éltünk át, megpróbáltuk ezt az üzenetet alkoholistákhoz eljuttatni, és ezeket az elveket életünk minden dolgában érvényre juttatni.

Statisztikák, képek: rebeccastanwyck.com, cosmopolitan.com, onlineschools.org, markdriscoll.org

 

A cikk második része:

A pornó hazugságai 2.

Ha Te is küzdesz és függőségben szenvedsz, akkor ne félj, nem vagy egyedül!
A tisztasor.com oldalon szakértőktől kaphatsz segítséget a leszokáshoz. Légy bátor!

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Portik-Bakai Melinda
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás