Blog, Kunszabó Anna

3+1 szempont – A BIBLIA A BIBLIÁD?

Keresztényként mindig felkapom a fejem, ha hallom ezt a kifejezést: ez meg az “A BIBLIÁM”… Használják e profanizált formát szinte mindenre a különböző témájú könyveken keresztül a netes forrásokig, de mit is jelent igazából? A fordulat eredetileg nyilván a Szentírás jelentőségén keresztül mutatott rá egy másik szöveg kiemelt státuszára egy adott személy vagy csoport értékrendjében. Erre akár a címadással is rájátszanak egyes kiadványok, az ilyen munkák sokszor összefoglaló jellegűek, vagyis ezekben “minden benne van”, ami az adott témában lényeges (pl. Fashion Bible).

Érdemes megfordítani a profanizált fordulat kialakulásának logikáját, hogy feltehessük a kérdést; tényleg a Biblia a bibliám?

Milyen kapcsolatban van az így megnyilatkozó azzal a forrással, amiről beszél? A gondolatmenet rávilágít néhány szempontra, amit keresztényként is végig kellene gondolnunk a Bibliához fűződő viszonyunkkal kapcsolatban.

ISMERET
Aki ezzel a fordulattal él, ismeri azt, amiről beszél.

Sajnos az Első Bibliám című illusztrált kiadás sokak utolsó Bibliája is életükben, a gyermekkorban megismert tíz kiemelt történet emlékeire alapozva többen felnőttként azt gondolják, ismerik a Bibliát.

Emlékszem kislányként nagyon aranyos nyári szandálom volt, szerettem, abban játszottam a kertben. Akármilyen hasznos is volt abban az időben ez a lábbeli, most egyetlen napot sem bírnék ki benne, hiszen nem a méretem, nem az aktuális igényeimre tervezték. Így van ez a Biblia-ismerettel is, egy idő után nem elég a kicsiként megszerzett felületes, mesés változat ismerete, a felnőtt hívőnek SAJÁT ÉRDEKE, hogy ismerje a Bibliát.

HITELES FORRÁS

A bibliaként emlegetett források alapvető tulajdonsága, hogy hitelesnek tekintik őket. Tehát, ha bármi ellentmond a benne lefektetett igazságnak, az elbukik. Ehhez persze a fentebb kiemelt ismeret elengedhetetlen, hiszen honnan tudnánk, mi ütközik az – elvileg – általunk teljes mértékben elfogadott tanításba, ha nem ismerjük.

AZ IDENTITÁS RÉSZE

A profán fordulatot sem használják olyan esetekben, mikor az illetőnek nem alapvetően az identitásához köthető területről, szövegről beszélünk.

Nehemiás próféta könyvében olvashatjuk, miután a zsidó nép megszabadult, összehívták őket és felolvasták nekik az Úr törvényét. Az ő rabságban megroppant identitásukat fel kellett építeni, Isten igéje alapozta meg azt, kik ők.

Neked a Szentírás az identitásodhoz tartozik? Amiket az Úr neked üzen, a megváltó szeretet, az istengyermekség valóban meghatározzák, hogyan tekintesz önmagadra?

+ ÉRINTETTSÉG

Aki bármire úgy utal, “a bibliám”, biztosan érintettnek érzi magát a témában. Személy szerint érdekli.

Te érintettnek érzed magad az Isten igéjével kapcsolatban? Tisztában vagy vele, hogy személyesen neked szól? Csak a szemeddel, vagy a szíveddel is olvasod?

 

Ezek a szempontok segíthetnek végiggondolni, hogyan állsz éppen a Bibliához. Ha most kezded érezni, hogy szorít a babaszandálod, ne ess kétségbe, vidd imában Isten elé ezt a területet, meríts új lendületet, kezdj hozzá a Biblia olvasásához, megismeréséhez!
Mi hívők is emberek vagyunk, egy cipőben járunk, csak Isten ereje ad többet! Merd elkérni, élni ezt!

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Hasonló cikkek

Még nem érkezett hozzászólás

Szólj hozzá