2022. 06. 16.

7+1 dolog, ami változni fog az életedben, ha rendszeresen időt töltesz Istennel

Vágyunk rá, hogy több időt töltsünk Istennel, de néha bele sem gondolunk, milyen mértékben formálja a jellemünket, a szívünket, a gondolatainkat, ha rendszeresen találkozunk Vele. Ez a lehető legjobb program a világon! Íme néhány dolog, ami változni fog benned az imáid hatására.

  1. Jobban megismered Őt

Ez az első és legfontosabb pont. Ez minden ima alapvető célja és értelme. Persze nem mindig ez lebeg a szemünk előtt, sokkal inkább a saját vágyaink, kéréseink, de valójában minden egyes ima közelebb vihet ahhoz, hogy jobban megismerjük Istent, aki úgy mutatkozik be, mint a legjobb Atya. Kulcsfontosságú, hogy ne csak beszéljünk hozzá, hanem hallgassuk is meg, mit szeretne mondani nekünk! Ő a szívünkre beszél, ha megnyitjuk számára.

  1. Jobban megismered önmagad

Minél mélyebben megismered Istent, annál jobban megismered közben önmagadat is. Ez nemcsak egy tételmondat, hanem a gyakorlat: sokszor tapasztaltam már. A miértje egyszerű: Ő a teremtő, így Ő ismer minket legmélyebben, legreálisabban. Mikor időt töltünk Vele, belepillanthatunk abba a tükörbe, amely nála van. Ebben látjuk meg, kik vagyunk valójában. Szeretett gyermekei, Krisztus örököstársai, megváltott emberek. Óriási jellemformáló erővel bír, ha rendszeresen imádkozunk! Az önismeretünk mélyítésének egyik útja. 

  1. Türelmesebb leszel

„Uram, kérlek, adj türelmet…de gyorsan!” – szól a vicc. Nos igen, ez elég jól bemutatja, milyenek vagyunk. Lehetőleg mindent azonnal akarunk. Az ima után (inkább közben) azonnal jól akarunk lenni, a problémáinkat pedig lehetőleg már tegnapra oldja meg Isten. Az Ő valósága azonban nem ilyen. Isten velünk ellentétben nem rohan, hiszen örökké él. A jó hír az, hogy az üdvösség által mi is! Hagyd, hogy Ő diktálja a tempót, bízz Benne és meglátod, előbb-utóbb mindent jóra fordít, amit most még kilátástalannak, kuszának látsz.  

  1. Tisztábban látod a céljaid

Nagyon szeretem, hogy az imáim után élesebben látom a célokat magam előtt. Szinte érzem, hogy letisztítja bennem, mi az, ami fontos az életemben és mi az, ami kevésbé. Ráadásul egészen elképesztő dolgokat tudunk véghez vinni – hiszen nem emberi erőből valósítjuk meg, hanem Istennel és az Ő Szentlelkével szövetségben! Belegondoltál, mekkora perspektíva nyílik ezzel? Például nem egy olyan történetet hallottam már, hogy valaki borzasztóan félt emberek előtt beszélni, mikrofont ragadni, de Isten feloldotta benne ezt a félelmet és mára bátran hirdeti az Ő üzeneteit akár sok ember előtt. Istennek semmi sem lehetetlen!

hirdetés
  1. Izgalmasabb lesz az életed

Ha a templomban unatkozni szoktál vagy a dicsőítésben a kedvenc részed az, amikor végetér és haza lehet menni, akkor tudd, hogy valójában nem Istent unod, hanem azt, ahogyan az emberek közvetíti Őt.  Nagy Bálint jezsuita atya mondta azt, hogy egyszer bevallotta Istennek: unatkozik a szentségimádás közben. Isten erre azt mondta neki, „Bálint, te is elég unalmas vagy!” – erre a pap nevetni kezdett és meglátta, hogy az Atya valójában milyen humoros. Én is ezt tapasztalom, és azt, hogy Vele izgalmas kaland az élet! Ő nem a monotonitás, a szürke egyhangúság, a komorság, hanem az öröm, a váratlan fordulatok, a meglepetések, a lenyűgöző szépségek Istene. Ha még nem ismered ezt az oldalát, kérd, hogy mutassa meg!

  1. Képes leszel megbocsátani

Ez az egyik legnehezebb folyamat, mégis talán a legfontosabb gyümölcse az Istennel való rendszeres időtöltésnek. Ahogy imádkozunk, beszélgetünk Vele, egyre inkább meg tudjuk ismerni az Ő perspektíváját és képesek leszünk elengedni a haragot – akár önmagunk, akár mások felé. Sőt, tovább megyek, Istennek bátran elmondhatjuk azt is, ha épp Őrá haragszunk! „Uram, nem értem, miért engedted meg, hogy ez megtörténjen velem./ Uram, haragszom rád, hogy balesetet szenvedett a barátom./ Istenem, őszintén szólva most még nem tudom elengedni a haragot, hogy olyan nehéz volt az életem.” Ilyen mondatoknak igenis van helyük az imában. Az őszinteség megnyitja a szívünket, és miután megéltük a haragunkat, sokkal könnyebb lesz megbocsátani, erről Pál Feri atya is sokat beszél.

  1. Felerősödik benned az igazság

Elképesztően fontos, amit Isten végez bennünk, miközben mi neki adjuk a figyelmünket, az időnket. Ahogy olvassuk az igét és imádkozunk, elkezdjük beengedni az igazságokat az életünkbe, amelyek a Biblia lapjain találhatók. Ez azt is jelenti, hogy az akár évtizedek óta bennünk lévő hazugságok – önmagunkról, az életünkről, Istenről – leomlanak. Ha például gyerekként elhittük magunkról, hogy értéketelenek vagyunk, akkor ezt a téves hidelmet magunkkal cipeljük a felnőttkorunkba is, egészen addig, amíg Isten meg nem mutatja, hogy ez hazugság. és Ő nem így lát minket. Az igazság tényleg olyan, mint ahogy a magvető példázatban olvassuk: ha jó földbe esik, ha gondozzuk, ha Istent megkérjük, hogy táplálja, akkor szépen meggyökerezik és megerősödik bennünk. „Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok; megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket.” (Jn. 8:31-32.)

+1: Egyszerűen csak megtapasztalod, mennyire jó Vele lenni

Az előbb felsorolt pontok mind értékes hozadékai annak, ha imádkozunk, de valójában a legjobb, amikor már nem is ezek miatt megyünk Istenhez, hanem önmagáért. Azért, aki Ő. Ahogy a szerelmesek is azért töltenek időt együtt, mert jó a másik társaságában lenni, úgy Istennel is kialakulhat nagyon hasonló, mély, intim kapcsolatunk.

Ő mindig nagyon vágyik a társaságodra, arra, hogy megoszd Vele az életed, a mindennapjaid, bevond Őt a leghétköznapibb cselekedeteidbe, legyen szó munkahelyi feladatokról, egy sétáról a szabadban vagy épp a mosogatásról. Bármit is csinálsz, Ő szívesen szegődik melléd. Az ok egyszerű: nagyon szeret.

 

Szilágyi Anna 

Borítókép - Fotó: Mariusz Szczawinski | Dreamstime.com
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás