2022. 03. 03.

Hol van Isten a bajban?

„Ma is megfogalmazódik többekben: hol van Isten? Miért engedi a szörnyűségeket?” Szeverényi János evangélikus lelkész gondolatai az Útmutató mai igéiről.

„Isten elküldi szeretetét és hűségét.” (Zsolt 57,4b)
„Bár [Isten] nem hagyta magát bizonyság nélkül, mert jótevőtök volt, a mennyből esőt adott nektek, és termést hozó időket, bőven adott nektek eledelt és szívbéli örömet.” (ApCsel 14,17)

Tegnap imaesten a bazilikában láttam, hogy hív valaki Messengeren, akinek nem egyszerű az élete. Annyit írtam neki, hogy templomban vagyok. Ő erre azt válaszolta, hogy „én meg bajban”.

Dávid is bajban volt, egy barlangban bújt el. Saul, a király üldözte, meg akarta ölni. „Könyörülj, Istenem, könyörülj rajtam, mert nálad keres oltalmat a lelkem! Szárnyaid árnyékában keresek oltalmat, míg elvonul a veszedelem.” Itt mondja el a mai igét: „Isten elküldi szeretetét és hűségét.” A barlangba!

hirdetés

Ma is megfogalmazódik többekben: hol van Isten? Miért engedi a szörnyűségeket? Miért nem avatkozik be? Ő bármikor leállíthatja a történetünket és a történelmet is.

De az életünket mi tesszük pokollá.

Nem Ő hagyott el minket, hanem fordítva. Velünk együtt sír és szenved az Isten. Szeretete megérkezett Dávid szívébe, ezért így énekel a barlangban: „Magasztallak, Uram, a népek közt, zsoltárt zengek rólad a nemzetek közt, mert szereteted az égig ér (és a szívemig-SzJ), hűséged a magas fellegekig.”

Szeverényi János, evangélikus lelkész

Borítókép: Palinchak | Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Szilágyi József 2022. 03. 03. 15:18

    Szabad akaratunk van.
    El tudunk rontani mindent.
    Ó, jaj!