2021. 11. 10.

Készülj fel gyermekeid legszebb adventjére!

Hatalmas élmény számomra, hogy szülőként időről időre ünnepet ajándékozhatok a gyermekeimnek. Sok munka rejlik mindenben, ami a hétköznapoktól megkülönbözteti a jeles alkalmakat, ráadásul csak a mindennapi feladatokkal zsonglőrködve nyújthatunk bármit. Advent legnagyobb részében pedig oviba, suliba, dolgozni járnak a családtagok, mire hazaesik mindenki, már gyakran sötét is van, aztán reggel kezdődik az egész elölről. Nagy kihívás egy egész időszakot különlegessé tenni annyi másra is figyelve, ám némi tervezéssel az idei lehet az eddigi legszebb advent a családban.

Válassz formát!

Adventi kalendáriumból millióféle létezik. Ha már van otthon huszonnégy fiókos/zsebes/szütyős/borítékos naptár, vedd elő azt, pár év alatt igazi hagyománnyá válhat a családban épp ennek a naptárnak a használata. Ha nincs ilyesmi, akár készíteni is érdemes, de ha épp sem idő, sem energia nincs erre, a napi apró levél, kis figyelmesség érkezhet a lakás egy kiszemelt pontjára, akár az ablakpárkányra vagy a hűtőre.

 

hirdetés
Az angyalok nem csak csokit hozhatnak

Persze lehet olyan nap, mikor édességgel leped meg a kicsiket adventben, sőt, ha egy túlterhelt szülő úgy dönt, ő minden napra egy-egy kis finomságot rejt el a csemetéknek, az is érthető. Ami viszont valóban különlegessé teheti ezt az időszakot, az az, ha változatos, családotokra szabott tartalommal töltöd meg a kalendáriumot. Légy kreatív, írj minden napra kis leveleket, amelyek közös időtöltésre hívják a családtagokat! Ideje megsütni együtt azt a sütit, amit rég szerettetek volna, a recept lapuljon a kalendáriumban, de egyszerűen sétálhattok egyet a környéken, vagy megnézhettek egy filmet, társasjátékestét csaphattok, az örökmozgóknak egy karácsonyi zenékre pörgős táncos este sem lesz ellenére. A kicsik találhatnak a naptárban együtt megtanulandó éneket, mondókát, vagy akár egy új esti mesét. Vannak gyerekek, akik legszívesebben kézműveskednek, míg mások inkább a kivilágított várost csodálják tágra nyílt szemmel. Gondold át, mit szeretnek csinálni a családtagok, járj mindenki kedvében!

Két lábbal a földön

Miután összeszedtél pár ötletet, vedd elő a naptárat! Az előre beírt vagy rendszeres időpontokat, illetve a családtagok szokásait mindenképp tartsd tiszteletben, az csak feszültséghez vezet, ha beosztod mindenki összes szabadidejét egész decemberben. A nagyon zsúfolt napokra a gyerekek korától függően elég egy igeszakasz, egy csoki, vagy egy jó vicc a naptárba, esetleg tervezz valamit, amivel magát az elfoglaltságot teszed kicsit különlegessé. A lényeg, hogy minden nap emlékeztesd a családot, ez egy különleges időszak, valódi ünnepre készülünk. Lehet, hogy hétköznap egy új mesére lesz csak idő este, de az élmény, hogy minden nap valamilyen szeretettel teli apróság várja őket, a gyerekekben megmarad.

Praktikus, ha pár olyan üzenetet is megírsz előre, amelyeket bedobhatsz akkor, ha egy tervezett program nem valósulhat meg. Lázas gyerekekkel például talán mégsem vágnál neki az erdőnek, de egy olyan levelet, amelyben régi családi fotók nézegetésére hívod őket, nyugodtan bedobhatsz. Ugyanígy pozitív változásokra is felkészülhetsz, írj egy szánkózós, hóemberépítős üzenetet arra az esetre, ha lehull a hó!

Az adventi koszorú esti imánál meggyújtott gyertyái mellett egy ilyen naptár a Karácsonyra való várakozás vonalvezetője lehet, egy családi szokás, amely szép emlékké érlelődő élményekkel ajándékozza meg a gyerekeket.

Borítókép: Bodrova Natalia | Dreamstime.com
Blog Kunszabó Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás