2020. 09. 20.

“Ájulás, vakság, bénulás – a démoni megszállás jelei” – Bese Gergő

Bese Gergő atya az elmúlt hetekben tabuk nélkül írt az ördögről és az ördögűzésről: a témában lévő utolsó írása a zaklatottság és a megszállottság jeleit mutatja be.

A zaklatás a démon személyek ellen fizikai agresszióját: az evangéliumokban szereplő meggörnyedt asszony vagy a süketnéma esetében, akiket a gonosz lélek tartott a betegség rabságában (Jézus ezekben az esetekben valóban a gonosz lélek kiűzésével gyógyítja őket). Az agresszív démoni támadások hirtelen felbukkanó, majd eltűnő, klinikailag pontosan nem diagnosztizálható betegségek formájában is megmutatkozhatnak (gyakori jelenség ez misztikusok életében).

Az egészséget érintő jelenségeken túla zaklatások jelentkezhetnek a munkában, az érzelmek területén, az embertársi kapcsolatokban (ok nélküli dühkitörés, teljes elszigetelődésre való hajlam, stb.), ahogyan szűnni nem akaró személyes és családi tragédiák, vagy anyagi,  pénzügyi, erkölcsi károk elszenvedésének formájában is.

A démoni megszállottság nem szem élyiséghasadás, mint a pszichés betegségek esetén, itt inkább a személyiség egyfajta átmeneti felcserélődéséről van szó, amikor az illető fölött egy vagy akár több démoni szellem zsarnoki, brutális és erőszakos hatalma veszi át az irányítást, mely belülről hat. Saját tetszése szerint veszi igénybe az áldozat beszédét és tetteit anélkül, hogy az képes lenne ellenállni. Ez a jelenség a „roham idejének” nevezhető.

hirdetés

A roham ideje alatt a démon megmutatkozhat fintorgásban, a megszállott személy vagy mások iránti féktelen dühkitörésekben, nagyfokú fizikai erőben, az illető számára ismeretlen nyelveken való beszédben, és olyan dolgokról való ismeretekben, amelyekről nem lehet tudomása. Mindehhez a szent dolgok iránti óriási ellenszenv társul, ami káromkodásokban, átkozódásban, Istent gyalázó és  vagy obszcén szavakban nyilvánul meg.

A roham alatt az érintett nem képes ellenállást tanúsítani, kényszerűen azt teszi, szenvedi el, amit a gonosz lélek akar.

Előfordulhat azonban, hogy tudatában van a történéseknek, vagy az, hogy váltakoznak a tudatos és a nem tudatos pillanatok. Ezek alatt egyeseknek sikerül imával reagálni a démon támadásaira, másoknak viszont nem. Végül a legsúlyosabb esetekben a megszállott egyfajta kómás állapotba kerülhet, teljes öntudatvesztés áll be, semmit nem érzékel a történésekből. Előfordulhat, hogy néhány perccel, órával, vagy nappal később felvillanhat értelmében a roham néhány momentuma, vagy eszébe juthat valami, amikor egy résztvevő beszámol a történtekről.

Azonban nagyon nehéz megkülönböztetni és felismerni, hogy valóban megszállottsággal állunk szemben, ezért az ördögűzőkhöz forduló személyeket három csoportba lehet sorolni:

  • az első csoportba tartozók meg vannak róla győződve, hogy a gonosz lélek üldözi vagy megszállta őket, miközben szó sincs semmi ilyesmiről.
  • a második csoport tagjai szándékosan vagy akaratlanul megszállottságot színlelnek.
  • a harmadik csoportba pedig azok tartoznak, akik valóban a gonosz lélek rendkívüli tevékenységének körébe tartozó jelenségeket vagy zavarokat szenvednek el.

Nem könnyű tehát az ördögűző feladata, amikor meg akarja különböztetni az egyes, a kettes vagy a hármas csoportba tartozó pácienseket.

A gonosz lélek megnyilvánulása valóban olyan, amilyennek a Szentírás, különösen az Újszövetség mutatja: könyörtelen, gyűlölettel teli, dinamikus személyiségről van szó, akinek szilárd elhatározása tönkretenni az általa birtokolt személyt. Álnoksággal és csalással teli ellenség, aki pontosan tudja, mire képes, és hol vannak a határai.

A megszállottság pszichés betegségektől való megkülönböztetésének fontos kritériuma, hogy megszállottság esetén a rohamok nyugalmi periódusokkal váltakoznak, amikor is a megszállott szinte teljesen nyugodt és normális, képességeit különösebb nehézség nélkül tudja használni. Aki találkozik vele, nem is sejti, milyen baj sújtja az illetőt.

Más a helyzet pszichés rendellenesség esetén, hiszen itt tartósan fennálló betegségről van szó. Megszállottság esetén bármikor jelentkezhet a roham: akár éjjel van, akár nappal, a démon világosan jelét adhatja jelenlétének. Valódi megszállottság esetén viszont akkor is kénytelen megmutatkozni, ha nem akarja.

A démoni megszállottságnak számtalan jele tapasztalható, a legismertebbek a következők:

  • az illető személy ismeretlen nyelveken ért vagy beszél
  • az illető személy olyan dolgokat vagy tényeket ismer, melyekről nem lehet tudomása
  • magasröptű teológiai vitát folytat, amelyre a személy önmagától nem lenne képes
  • abnormális fizikai erő
  • szakrális dolgok iránti ellenszenv
  • megváltozhat az illető hangszíne
  • az illető a boszorkányság, a sátánizmus vagy ezoterikus okkult csoportok jellegzetes jeleit rajzolhatja a kezével és az ujjaival
  • sértegeti a jelenlévőket
  • amikor erős hányinger, vagy a szájából kicsorgó hab kíséri a megszállottságot
  • végtagjai olykor teljesen eldeformálódhatnak
  • képes állatok mozgását és hangját utánozni
  • táncol, néha oly frenetikusan, az őt kényszerítő erő hatására, hogy kimerültségében összeesik
  • tökéletesen játszik különböző hangszereken
  • a legfurcsább és legelképesztőbb testtartásokat veszi fel
  • kifogásokat keres, hogy ne menjen el az ördögűzőhöz
  • a gyógyszereknek semmilyen hatása nincs, vagy épp ellenkező hatást váltanak ki, mint a betegség gyógyítása
  • egyre erősödő testi gyengeség: rövid időre megvakul, megsüketül vagy megnémul az illető
  • hirtelen ájulások, amelyek alatt az érintett erőszakosan reagál
  • átmeneti bénulások a nap vagy az éjszaka bizonyos óráiban, vagy a hét bizonyos napjain
  • fulladásérzés, mert a torok bedagad vagy beszűkül, mintha fojtogatná valaki…..

Természetesen a lista nem teljes, hiszen a démon egyénre szabott képességeket, jelenségeket is tud produkálni a megszállott életében. Az viszont biztos, hogy gyűlölete az Isten iránt számtalan módon megmutatkozik. Elárulja magát, és ezzel lehetővé teszi a gyógyítás elkezdését.

A sorozat előző írásai:

Így próbál rabul ejteni az ördög – Bese Gergő írása

,,Mágia, ezotéria, jósok – ezekkel támad az ördög” – Bese Gergő

Bese Gergő

Bese Gergő Blog
hirdetés

7 hozzászólás

  • Válasz Nagy Zoltán 2020. 09. 21. 00:53

    Kedves Gergő atya,

    érdeklődéssel olvastam írását, mert itthon ilyen típusú témafelvetés ritkán látható, tapasztalatom inkább az, hogy a hazai klérus rendkívül szkeptikus a témában és egyáltalán nem hisz a gonosz létezésében, inkább metaforikusan értelmezi a bibliában leírtakat. Ez ellen Don Gabriel Amorth atya, a szentszék hivatalos ördögűzője és a célirányú kollágium megreformálója próbált hathatósan fellépni, hogy a püspökök, eredeti missziójuknak megfelelően, valóban nevezzen ki minden egyház megyében ördögűzőt és az egyház vegye súlyának megfelelően komolya a sátán ténykedése elleni harcot.

    Szeretném kérdezni, hogy mi a tapasztalata az itthoni helyzetről, mennyire veszik komolyan a hazai egyházi vezetők a témát, van-e egyáltalán itthon kinevezett ördögűző, vannak-e regisztált esetek ill. Ön résztvett-e ilyenben?

    Válaszát és témafelvetését köszönöm,
    Zoltán

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 21. 14:13

    “Mindehhez a szent dolgok iránti óriási ellenszenv társul, ami káromkodásokban, átkozódásban, Istent gyalázó és vagy obszcén szavakban nyilvánul meg.” A szellemünk itt szerintem le is bukott,erről ennyit.

  • Válasz Németh Rezső 2020. 09. 21. 17:16

    A XXI. sz. és e téma ütközése feloldódna ha elismernénk hogy a gonosz szellemiség nem az ember akarata ellenére hanem saját döntésén keresztül uralkodik el a személyiségen. Ahogy a Szentlélek se tudja kikerülni az emberi akaratot. Ezt a nyelvet amin most e problémát megfogalmaztam az Istenagadók is értik. Akik a birka szintjén vannak mert az is csak az evidenciákban hisz, például hogy van a rét és a fű amit le lehet legelni semmi más nem fontos.

  • Válasz Athéni Timon 2020. 09. 22. 02:19

    Ne nevezze magát:atyának,hanem egyszerű papnak,Isten szolgájának.Ön az átlagnál jóval okosabb,pap.A dolgok,amikről maga ír:azokat a világ bolondságnak tartja,de mélységesen igazak.Csak azok akik úgy gondolkodnak,ahogy az Isten szeretné hogy gondolkodjanak;csak azok látjják és érttik meg,ezeket a dolgokat.Maga és az Isten,mindig többségben vannak.Pax et bonum.

  • Válasz Athéni Timon 2020. 09. 22. 02:22

    Sok sikert.

  • Válasz Németh Rezső 2020. 09. 25. 22:18

    Mindenki saját akaratából fogadja be a démont. Mért kellett volna a Sátánnak meggyőznie Évát egyszerűen megszállta volna ha nem kellene ehhez az akarata.. Csak lehetőségek vetődtek fel amit Éva végül kiválasztott a lelkiismeretének valágos figyelmeztetése ellenére. Ismerjük ezt magunkról. A Katolikus Egyházon élősködő szellem mindent misztifikál elvarázsol . A szentelésen elvarázslást ért a nép . Mért tennék a pokolfajzat pogányai másért a szentelt barkát a tyúkok alá hogy azok tojjanak ? Már a hókusz pókusz mondás is az átváltoztatás latin szövegéből jön. Hoc est corpus christi. A protestantizmus persze mindent deszakralizál az is gáz. Nem kell hogy megjelenjen e komment csak nézz magadba Marlin! Az egyetlenegy igaz Szent Katolikus Egyház olyan mint a búzaföld ami ki se látszik a konkojból . De amig búza is lesz addig hinni fogok benne mégha nem is fogad be!

  • Válasz Géza 2024. 04. 14. 20:41

    Még a démon is csak azzal a mértékkel gyötörheti, zargathatja vagy uralhatja a gazdatestet, amennyire Isten engedi. Nem feltétlenül jelent mindig büntetést, de akár az is lehet. Sok szentet zargattak démonok (azaz bukott angyalok) vagy maga a Sátán (pl. Pio atyát), azért hogy tovább növekedhessenek a kegyelemben. A mai kor emberének már fogalma sincs arról az életről, ami kedves volna Istennek. Mindenben kételkedünk, még papjainkat is kioktatjuk, az Egyházat megrágalmazzuk, pedig csak az Egyházon keresztül kaphatjuk meg a szentségeket, amik nélkül szinte védtelenek vagyunk a démonok támadásával szemben.