2022. 01. 30.

„Ne féljünk a fiataloktól!” – Bese Gergő

A mai vasárnapon a holnapi nap nagy szentjéről elmélkedett Bese Gergő atya. Papi példaképe ő számára, aki nem rettent meg attól, hogy szembe menjen a kor egyházi ideáljával. Krisztus útját járta és mindig érezte az áldást munkáján.

Ő nem más, mint Bosco Szent János. Az ifjúság, a fiatalok pártfogója. Egész életét annak szentelte, hogy mentse az életeket, mentse a jövőt! Híres nevelési módszere, amit „megelőző módszernek” hívunk: „Legyetek a gyermekekkel, előzzétek meg a bűnt ésszel, hittel és szeretettel. Legyetek szentek, és szentek nevelői. Vegyék észre a gyermekeink, hogy szeretjük őket!”

Ebben áll Don Bosco titka: minden rábízott gyermekre úgy tekintett, mint akiből szentet kell nevelni. Nem a hibáikat, a bűneiket nézte, hanem azt, hogy lehetőséget biztosítson nekik arra, hogy Krisztussal új életet kezdjenek. Otthont, biztonságot, szakmát, megélhetést, hitet, jövőt adott nekik.

Persze nem volt könnyű dolga. Nem illeszkedett életvitele a papság megszokott mindennapjaiba (nem lehetett próféta a saját hazájában). A gyerekek zsibongása, a velük való játékok, és az utcagyerekek felkarolása miatt sokan megbotránkoztak viselkedésén.

hirdetés

Pedig ha ma itt élne közöttünk, biztos vagyok benne, hogy nagy influenszer lenne.

Azokon a platformokon keresné az elkallódott fiatalokat, ahol azok vannak: Tik-Tokon, Facebookon, Instagramon, gyorséttermekben, parkok eldugott szegleteiben, plázákban.

Felismerné a 21. század adta lehetőségeket, hogy a missziós küldetését a leghatékonyabban teljesíteni tudja. Nem rettenne meg a beszólásoktól, a háta mögötti összesúgásoktól. Ő csak a farkasokat szeretné bárányokká szelídíteni.

Ne féljünk a fiataloktól! Ne féljünk attól, ha elutasítanak, vagy vitatkoznak velünk. Mi legyünk nyitottak feléjük és Don Bosco lelkületével segítsük őket abban, hogy felismerjék életük célját, küldetésüket, talentumaikat és a hit ajándékait!

Bese Gergő atya

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás