2022. 02. 13.

Ki az, aki boldogtalan akar lenni?

Ki ne akarna boldog lenni? Ki az, aki boldogtalanságra vágyik? Az utóbbira nem sok jelentkező lenne, az előbbire viszont minden kéz a magasba emelkedne.

Nagy az egyetértés abban, hogy vágyunk a kiegyensúlyozott, nyugodt és békés hétköznapokra. De valahogyan mégis pont az ellenkezője valósul meg. Komorság, feszültség, türelmetlenség, idegesség, békétlenség uralkodott el az emberek életében. Pedig Jézus ebben is a segítségünkre sietett, mégpedig a boldogságmondásokkal.

A legnagyobb baj persze azzal van, hogy hiába adnánk minden ember kezébe a nyolc boldogság szövegét, az értelmezéssel nagy gondban lennénk.

Mert mit jelent boldognak lenni?

Van, aki a jó keresetben, van, aki a vagyongyűjtésben, van, aki a kiemelt állás elnyerésében, van, aki a művészi alkotásban, van, aki szenvedélyek élvezetében, van, aki a nemi gyönyörben, van, aki a sportolásban, van, aki egészsége ápolásában, van, aki a családi életben keresi boldogságát. Mindez örömmel jár ugyan, de vajon elégséges-e az igazi boldogsághoz?

hirdetés

Sok ember megtapasztalta már, hogy a megszerzett vagyon elveszett, a kiharcolt jó állás megszűnt, a szexuális élmény véget ért, még a kis családi boldogságot is megrontja néha a hűtlenség vagy a halál. A földi paradicsom után vágyakozunk, és közben nem foglalkozunk a mennyei kincsek gyűjtésével.

De akkor mit nevezhetünk mi keresztények boldogságnak? Jézus megmondja a választ a nyolc boldogság hegyén.

Jézus számára az Isten minden és ez a kulcs a boldogságok ajtajához. Csak az olyan ember lesz képes elfogadni Jézus tanácsát az igazi boldogságról, aki Jézus módjára teljes szívével, teljes lelkével és minden erejével szereti az Istent, és megnyílik Isten felé.

Jézus a nyolc boldogsággal saját életmódját írja le. Ő élt szegényként, Ő sírt a sírókkal, Ő volt szelíd és alázatos szívű, Ő éhezett az Atya akaratának teljesítésére, az Ő szíve volt átlátszóan tiszta, Ő a békesség adója, Őt üldözték és ölték meg az isteni igazságért. Szűk és tövises utat járt Jézus, és mégis boldog volt. Volt öröme, melyet senki el nem vehetett tőle, és ezt az örömet szánja nekünk is.

Gandhi ismerte a nyolc boldogság tanítását és mélyen a szívébe is íródót. Vallotta, hogy a keresztények nagy lehetőséget szalasztanak el azzal, hogy fittyet hánynak Jézus szavaira, pedig a boldogság záloga ott van a Bibliában, csak élni kellene azt.

Ne legyünk balgák! Legyünk a nyolc boldogság hírnökei, megélői!

Borítókép: Anna Om | Dreamstime.com
Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás