2020. 06. 14.

Mi kell a boldogsághoz?

A boldogság egy olyan állapot, amit mindnyájan szeretnénk elérni és lehetőleg életünk végéig megmaradni benne. De vajon mi a boldogság valójában?

Függetlenül attól, hogy vallásosak vagyunk vagy sem, idősek vagy sem, az hajt minket előre, hogy boldogok legyünk. Bármerre járunk, a reklámok folyamatosan arról szólnak, hogy TE akkor leszel boldog, „ha ezt és ezt megveszed”… „ha nem foglalkozol mással, csak magaddal”… „egyébként is megérdemled”. „Az én boldogságomhoz jogom van, most szeretném és a lehető legolcsóbban.” (Végső soron ha eszel egy nagy tábla csokit, akkor el is érted a célodat, hiszen a csokoládé hatására annyi endorfin termelődik, hogy igazán boldognak érezheted magad.) 

Mitől érzem magam boldognak? Férjként ezeket mondanám elsőre: jó kapcsolat a feleségemmel, családommal, nagy családi ház, sok egészséges gyerek, jó munka, jó autó. Másként hívhatjuk ezt sikeres életnek. Amikor a céljaink megvalósulnak, akkor érezzük magunkat sikeresnek. Akár szerzetesek vagyunk, akár házasok, akár egyedülállók, mindannyiunknak van célja, amitől sikeresnek, boldognak érezhetjük magunkat.

Viszont néhány nehéz helyzetet szeretnék megemlíteni. 1993-ban több száz boszniai szerzetesnővér folyamodott a pápához, mivel megerőszakolták őket és nem álltak készen az anyaságra, hiszen nem arra tettek fogadalmat. Vagy egy fiatalember motorbalesetben lebénul, és nyaktól lefelé nem tud megmozdulni. Nem így tervezte az életét, van barátnője, tanult szakmát. Vagy egy meddő pár, akik sok éven át várnak gyermekáldásra. Nagyszerű szülők lehetnének, és mégsem lehet saját gyermekük.

hirdetés

Ezek az emberek már soha nem lehetnek boldogok?

A sor még sokáig folytatható, mindenki ismer a környezetében nehéz sorsokat. Ilyenkor felhangzik az a sokatszor hallott kérdés: „Isten hogyan engedhette ezt meg?”. És Isten megengedi. Sokszor nem értjük, hogy miért. A 2019-es Mladifesten Holló András feltette azt a kérdést, hogy: ha Isten neki megengedte, hogy lebénuljon, akkor lehet, hogy amit elvesztett ezáltal, az nem kell a boldogságához? Isten egyetlen fő akarata, hogy minden ember üdvözüljön, boldog, beteljesedett élete legyen. Ezek szerint lehet megtört életúttal is boldognak lenni? Továbbmegyek egy lépéssel, és idehozom Papp Miklós gondolatát: Mit gondolunk, Jézus a kereszten boldog volt-e? Mert ha nem, akkor miért nem szállt le? Isten által kínált boldogság nem anyagi természetű, sokkal időtállóbb.

Az igazi boldogság sokkal inkább az, hogy az Isten szerinti helyemen vagyok.

Keresztényként Krisztust akarjuk követni, és ezért az Ő parancsai, tanácsai szerint szeretnénk élni, itt és most okosan és jól szeretni a körülményektől függetlenül. Függetlenül betegségtől, erőszaktól, jó és rossz dolgoktól. 

Fotó: Ioana Grecu | Dreamstime.com

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás