2020. 04. 23.

Hősök a szociális ellátórendszerben

A járványhelyzet más megvilágításba helyezte a szakmákat. Mi az, ami ilyenkor is elengedhetetlen, mi az, ami otthonról végezhető, mi szalad ki futóhomokként a lábunk alól? Mi most az igazán fontos?

A vírus terjedése természetesen az egészségügyre irányítja a figyelmet, ez így is van rendjén. Emellett, mikor a szociális szférával kapcsolatos kérdések sokadrangú problémaként merülnek fel, talán fel sem mérjük, mekkora a baj. Az elmúlt időszak sok válságos élethelyzetet tovább nehezített. Az álláskeresők és azok, akik alkalmi munkából tartják el magukat, illetve családjukat, a munkaerőpiac beszűkülésével a szokottnál is nehezebben boldogulnak. Ráadásul olyanok is egyik pillanatról a másikra vesztették el a munkájukat, akik két hónappal ezelőtt még nem is hitték, hogy ez megtörténhet velük.

A szerencsésebbeknek van kihez fordulnia, van mihez nyúlnia egy ilyen szituációban, ám sokan gondoskodó család és mindenféle megtakarítás nélkül találják magukat ilyen helyzetben.

A gazdasági problémák elkerülhetetlenül begyűrűznek a szociális ellátórendszer különféle intézményeihez is amellett, hogy maga a vírus elleni küzdelem is nagy terheket ró rájuk. Nagyon összetett a szakmai feladatok ellátását megoldani úgy, hogy közben rengeteg plusz figyelmet, időt, energiát igényel az állandó fertőtlenítés, a védőfelszerelések beszerzése, az intézmények speciális működésének megfelelő szabályok kidolgozása és azok állandó betartatása. A bentlakásos, illetve átmeneti elhelyezést biztosító intézményekben a karantén és az egy háztastásban élők fogalmai esetenként gyakorlati értelmezésre szorulnak.

Hatalmas felelősség a szociális védőháló részeként ezekben a napokban idősekről, rászorulókról, elesettekről gondoskodni.

A KSH legfrissebb elérhető adatai szerint a szociális szférában dolgozók létszáma 198 600 fő, míg az egészségügyben 121 400-an dolgoznak. Sokkal többeket érintenek az ágazat kérdései, mint gondolnánk. A segítő szakmákba nem a hatalmas kereset reményében szokás elhelyezkedni. Emberségből, hivatástudatból. Ők most is nélkülözhetetlen pillérei társadalmunknak. Ezekben a napokban is ellátják feladataikat mindenféle kockázat és nehézség ellenére is.

Köszönettel tartozunk mindezért, ők a mi védőhálónk is.

Csak Egyet Kunszabó Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás