2020. 03. 09.

9 dolog, amit tehetsz a szegényekért – A legfontosabb a legmeglepőbb

Sokszor tehetetlennek érezzük magunkat a társadalom legégetőbb problémáival kapcsolatban. Ez a lista arra inspirál mindannyiunkat, hogy gondolkodjunk kreatívabban a segítségnyújtásról, találjuk meg, hogyan tehetjük meg valóban, “ami tőlünk telik”.

 1. Adj időt!
Önkéntesekre hatalmas szükség van a szociális feladatokat ellátó intézményekben! Ha a napi feladatokban, például ételosztásban, konyhai munkákban tudsz segédkezni, az is nagyon hasznos, ha viszont olyan munkád van, amivel a rászorulókat más módon is támogathatod, ne szalaszd el a lehetőséget! Például egy nappali melegedőben időközönként megkereshető fodrász sokat javíthat a nehéz sorsú emberek közérzetén, illetve álláskeresük esélyein. Más szakmák képviselői is rendkívül nagy szolgálatot tehetnek, a Csak Egyet Szolgálat melegedőjében például egy varrónő ajánlotta fel az idejét. Az őt megkereső vendégeket varrni tanította és szakadt ruháikat javította meg.

Saját tudásoddal lehet, hogy többet tehetsz másokért, mint gondolnád!

2.Karolj fel!
A pénzbeli adakozás egyik legközvetlenebb formája, ha konkrét személyeket kezdesz anyagilag támogatni, A Csak Egyet Szolgálat Karolj fel! programja erre nyújt lehetőséget. A honlapon és a facebookon rendszeresen megjelennek olyan élettörténetek, ahol a bemutatott rászorulót a szervezeten keresztül anyagilag támogathatjuk. Ez amellett, hogy tudjuk, pontosan mire küldtünk pénzt, azért is jó formája az adakozásnak, mert a Szolgálat csapatának szakértelme és odaszántsága a biztosíték, hogy hiteles történeteket olvashatunk, illetve adományunk valóban valamilyen lényeges költséghez járul hozzá.

3. Ruhaadomány
Lassan, de biztosan beköszönt a tavasz. Ideje a szezonváltás alkalmából átnézni a ruhásszekrényt. A számodra már felesleges darabok némelyike kincset érhet egy szegény sorsú embernek! Juttasd el közvetlenül a környezetedben rászorulóknak, esetleg egy szerveten keresztül is elküldheted az adományt. Az adakozás másik módja, hogy a ruhákat adományboltba viszed, ahol az ezekért kapott összeget jótékony célokra fordítják.

hirdetés

+ Nézz körül, mert ezek az üzletek valódi kincsesbányák! Különlegességeket is találhatsz, de ha épp ugyanolyan tárgy akad a kezedbe, amit egy másik boltban is megvennél, ezzel a vásárlással még jót is tehetsz.

4. 1% felajánlása
Ne felejtsünk el adónk 1%-áról rendelkezni. Főleg a kisebb szervezetek költségvetését tekintve komoly segítség lehet minden ilyen felajánlás.

5. Lelki támogatás
A szegényekért való otthoni imádság mellett lehetőséged van velük együtt is imádkozni. Kedden és Csütörtökön délelőtt tíz és tizenegy közt Bibliaórát tartanak a Csak Egyet Szolgálat munkatársai a melegedő vendégei számára. Csatlakozz bátran!

6. Mindennapi szükségletek
Nagyon sokat segíthetsz tisztasági csomag adományozásával is. Egyszerűen vásárolj a személyes higiániához szügséges dolgokat (pl. tusfürdőt, dezodort, sampont, betétet, fogkrémet, fogkefét stb.) és juttasd el a rászorulóknak.

7. Adakozz tartós élelmiszert!
Akár egy szerény összegből is komoly segítséget jelentő, alapvető élelmiszereket vásárolhatsz. Ha csak párszáz forinttal gondolsz a legközelebbi bevásárlásnál a szegényekre, már sokat tehet értük. A Csak Egyet Szolgálat a tartós élelmiszerekből úgynevezett krízis csomagokat állít össze, amit az arra rászorulóknak adnak. A legfontosabb adományok: tartós tej, fűszerek, száraz kolbász, mustár, rizs, kristálycukor, margarin, búzadara, száraz tészta, olaj, konzerv, csomagolt tartós hústermékek, tejtermékek.

8. Likeolj, kövess, oszd meg, olvass
Használd ki a közösségi média által adott lehetőségeket is arra, hogy jó célt szolgálj! A Csak Egyet facebook-oldalának kedvelésével, tartalmainak megoszásával sokat tehetsz azért, hogy minél többen értesülhessenek a szolgálat tevékenységéről és támogathassák azt.

9. Kezdjük otthon!
A végére hagytam a legfontosabbat. Ez az, amit tényleg mindannyiunknak meg kellene tennünk. Szeressük a családunkat! A hajléktalan emberek mögött nem áll gondoskodó család, sokan épp ezért kényszerülnek utcán illetve szállókon élni.

Amellett, hogy a már nehéz helyzetbe került embertársakkal foglalkozunk, azzal is állást foglalhatunk, ha saját családunk, rokonságunk számára mi magunk védőhálóként jelen vagyunk.

Legyen a mi családunk olyan szeretettel teli és összetartó, hogy minden tagja biztos lehet benne, számíthat a többiekre. Legyünk különös figyelemmel azok felé a környezetünkben, akiknek nincs ilyen családi háttere!

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Csak Egyet Kunszabó Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás