2020. 02. 16.

David Jackman: János levelei

Biztosan nem vagyok egyedül azzal, hogy amikor a Bibliát olvasom, szeretem azokat a szakaszokat elővenni, melyek nekem fekszenek, melyek megerősítik a világképemet. Így néhány könyvet töviről-hegyire ismerek, néhányon pedig átsiklo, vagy nem is veszek róla tudomást. Nem feltétlen baj, ha van kedvenc írásunk, a baj az, ha csak azokat olvassuk.

Nem különösebben foglalkoztatnak János levelei… pontosabban foglalkoztattak. Elsőre olvasva triviális igazságokat ír le, különösebben nem mond újat, ha már olvastuk az evangéliumot, vagy járunk misére vasárnaponként. Második olvasatra talán megfog a sorok logikai szerkezete, de abban nehéz elmélyedni, és nincs idő, minden egyes mondatra.

Amikor megtaláltam David Jackman: János levelei című könyvét, nyomban felkeltette az érdeklődésemet, hogy vajon mit lehet írni János leveleiről, ami több mint 20 oldal, és érthető laikus szemmel is.
David Jackman leírja az előszóban, hogy számára ezek a levelek olyannyira mélyek, hogy hónapokon keresztül próbálta megérteni, felfogni János szavait. Amikor ezt a sort olvastam, úgy éreztem itt az idő, megismerkedni János levelével: „Miután éveken keresztül ‘együtt éltem’ az evangélistával, és megpróbáltam elmélyedni üzenetében, olykor megsemmisítő erővel nehezedett rám annak nagyszerűsége és sokrétűsége.”

Nyomban neki is láttam, elolvasni a 3 levelet, de nagy csalódásomra, semmi újat nem mondott, és már kezdtem inkább eltenni a könyvet a polcra, de adtam még egy esélyt. És nem bántam meg!

A levelek a Biblia legfiatalabb írásai, amiket az idős János apostol írt, vagy inkább diktált le. Ezekben az időkben már nem csak az Ige terjesztése, a friss tanítványok irányítása volt a fő cél, hanem már egy kicsit tapasztaltabb, néhány éve-évtizede keresztény egyházak segítése is. A korai időkben a nagy nehézséget az jelentette, hogy kívülről milyen támadások érhetik a kialakult friss egyházakat, és hogyan tegyenek ellene. János idős korára már előkerültek elég komoly tévtanítások, melyek követői nem követték Jézust egész életükkel.

János levelei ezekre az időkre vonatoznak, és így a mai korra is.

János logikai megfogalmazásával erősíteni akarja, hogy Krisztus tanítása és élete ugyanaz.

Nincsenek benne ellentmondások. Aki Krisztust tanítja, de nem éli, az nem követi igazából Krisztust.

János számtalan képpel él leveleiben, evangéliumában, ami első olvasatra nem érint meg. Viszont, ha jobban beleássuk magunkat, rájövünk, hogy olyan képeket ad, melyekben benne van az egész evangélium, Krisztus halála, feltámadása, dicsőséges eljövetele. Olyan, mintha azt üzenné, hogy „nem kell mindent érteni, nem kell mindent tudni, de vannak jelek, szimbólumok, amiket, ha értesz, és elmélyíted magadban, akkor ismered/érted Krisztust, és nem választhatnak el tőle a tévtanítók sem.”

Hálás vagyok David Jackmannek, hogy megírta ezt a könyvet, és segített megszeretni János leveleit, és emlékeztetett: A Biblia nem csak a kedvenc könyveimből áll.

 

A kötet ezen a linken a “777” kuponkód megadásával 5% kedvezménnyel megvásárolható a Good News könyvesboltjában!

Lábán Tamás

Kép: goodnews.hu

Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás